Recept på egen Play Doh som håller läääänge
Efter dagis idag gjorde jag och Lucas egen play-doh 🙂 Tre olika färger blev det, rosa, orange och gul. Lucas har redan grön play-doh som vi gjorde i mitten på mars. Tänk att den har hållt så länge utan att torka! Det är ju ändå 8 månader nu. Vår play doh är ju till och med bättre än play dohs egna!
Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun (annonslänk)
5 dl kokande vatten
1,5 msk matolja
Karamellfärg
Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en stor skål och lägg i olja i vattnet och koka upp. Blanda till en fin deg och droppa ner karamellfärg till degen har fått önskad färg. Om degen klibbar fast i fingrarna, tillsätt mera mjöl. Det blir en ganska stor deg så om ni har fler karamellfärger hemma så är ett tips att passa på att göra några olika 🙂
Alun gör degen smidigare och mer som Play Doh en trolldeg och finns att köpa för 29 kr HÄR (finns även att köpa på apotektet)! Det här receptet hittade jag inne hos en bloggkollega HÄR.
Jag och Lucas försökte oss på några riktiga konstverk som vi provade att bränna i ugnen, men det funkade inte alls. Efter 1 timme var degen fortfarande mjuk så nu provar vi och se om den stelnar över natten 🙂 Vore kul med lite eget julpynt att hänga i granen ju 🙂
7 Comments
Annika K
Kanske göra trolldeg istället?
Till julgranspyntet alltså 🙂
Emma - På Smällen!
Ja, vi får göra det helt enkelt. Jag trodde först att det gick att få play doh degen att stelna också, men inte i ugn i alla fall..
- Evanessè -
Perfekt!
Vi gjorde alltid trolldeg när jag var mindre. Små figurer och sedan in i ugnen – för att slutligen måla dem.
Marie Alvas mamma
Ska göra denna vore väldigt skönt om den vill hålla länge.
Hur förvarar du eran play doh? I rumstemperatur?
Emma - På Smällen!
Ja visst är det 🙂 Vi har den i kylskåp, glömde skriva det 😛
Linda
Man kan byta ut Alun mot citronsyra om man vill att den ska vara helt ”ofarlig”/”giftfri”
Däremot är ju ändå lera väldigt salt så då är det ju inte nyttigt att äta hur som..?
Emma - På Smällen!
Hej! Nej, precis. Om man äter trolldeg så är ju saltet det som blir farligt först inte Alun 🙂 Tack för tipset!