Okategoriserade

Projekt: Sluta nattamning – uppdatering

Just nu går det himlans dåligt med Lucas sovrutiner och att sluta nattamma. Det som är positivt är att Lucas inte längre somnar vid bröstet. När jag ammar vänder han sig bort från bröstet precis innan han ska somna, jättebra! Men sen vi var hos min mormor och morfar har vi fått börja om med nattningsrutinen. Det går bättre när Jair är hemma, men nu är han på julfest så det går inget vidare. Jag och Lucas gick från våra vänner runt 20.00 och då somnade Lucas i vagnen. När vi kom hem så nattade jag honom och han sov till 23.30 och sen somnade han äntligen om utan att jag gav bröstet efter 30 min. 1 minut senare var han vaken igen och då tog det ytterligare 50 min trots att jag tillslut erbjöd bröstet. Efter 3 minuter vaknade han igen och då höll jag på i cirka 10 min sen gav jag upp.

Nu ligger han här på filten och leker. Snart så ska jag ge honom gröt och sen köra om hela nattningsrutinen igen och hoppas han sover resten av natten. Nästa vecka ska jag vara konsekvent och köra på hela veckan utan undantag. Natta klockan 20, absolut senast 21 och det är morgon absolut tidigast klockan 6.

Det enda jag undrar är hur mycket ska man vägra mat på natten? Klarar dom sig 8 – 9 timmar utan att bli superhungriga om dom har ätit bra? Jag tänker nämligen att det kanske är ok om jag ammar efter 5 timmar, eller ska jag vara konsekvent och inte amma förrän efter minimum 8 timmar? Känner mig osäker, är det någon som vet? Jag skulle gärna vilja ha fakta med länk till trovärdig källa. Om ni vet nåt får ni gärna kommentera!

17 Comments

 • Linda

  Har för mig att de från sex månader ska klara en hel natt. A äter inte på ca 10-11 timmar. Men om det känns ok börja med att amma efter 5 timmar, sen 6 timmar , sen 7 osv

 • Ayses

  Jag tycker inte man kan säga att exakt från den här åldern kan barn klar sig utan mat. Alla barn är olika. Jag själv brukar oftast vara hungrig på natten , det är nog för att jag äter dåligt på dagen. I en bok jag läst står det att enligt studier klarar sig barn utan mat på
  Natten från 8-9 månader. BVC säger runt 6 månader. En annan källa säger 7. Alla är barn är som sagt olika. Det är också hur matintaget på dagen som kan påverka. Jag har inget emot att amma A 2 ggr på natten, eftersom
  Hon tidigare ammat 10-15. Tänk: är det verkligen jättejobbigt att han ammar 2-3 ggr på natten eller är det omgivningen som
  Påverkar dig.

 • Anna

  Min BVC-sköterska sa att mpånga bebisar vaknar för ”frukost” runt 4-5. Om de somnar vid ca 19 så kan de klara sig utan nattmålet men de vill ha frukost vid 5, som är en sån där universaltid då många bebisar tyvärr tycker att det är morgon. Men då kan man försöka få dem att somna om med bröstet.
  Jag har ingen länk, men min sköterska känns trovärdig. Själv tänker jag inte ta bort något nattmål än på ett tag dock 🙂

  Tack för min blog-award!!
  Kram

 • Therese

  Alla barn är ju olika som sagt. Jag har märkt på min nu åttamånaders som innan inte ätit på natten, nu vill ha en flaska ersättning för att komma till ro. Är man hungrig så är man, tycker inte man kan säga att barn klarar sig från sex eller åtta månader alla är vi olika, Blir han lugn och somnar om efter ett mål så tycker jag du ska fortsätta ge honom. På bvc så dom till mig att äter min dotter fortfarande på natten så behöver hon antagligen det ett tag till.

 • Linnea

  Alla barn är olika. Fick höra på BVC att så länge man ammar så kommer de vakna på natten för att vilja snutta. De blir förvirrade om de får amma under dagen och sen blir nekade på natten. Min bebis är åtta månader och jag har precis slutat amma under dagen, men vaknar han till på natten får han sig en slurk från bröstet. Och han sover redan bättre. Förut vaknade han ca 8 ggr på en natt. Nu vaknar han Max 2. Ska sluta helt med amningen till veckan då min sambo är ledig och kan ta honom några nätter. Då kommer vi ge honom fullkornsvälling ist om han vaknar på natten. Han brukar sova jätte bra på den vällingen 😉

 • Niki

  Hej! Ja, nu tycker jag du måste vara konsekvent! Vill du att han ska sova en viss tidpunkt, då får du se till att ni är hemma i tid så han hinner varva ner och göra sina nattrutiner och inte att han är så trött att han somnar i vagnen. Att ge gröt och låta honom leka halv två på natten är ju inte alls normalt, han blir ju oerhört förvirrad. Håll dig starkt till en rutin och ”offra” då andra aktiviteter som avslutas så sent i 1-2 veckor tills det sitter. Rutiner innebär trygghet för en bebis så just nu kanske Lucas kopplar bröstet med trygghet eftersom att han själv inte vet hur dygnet ser ut, när är det dag/natt? Se också till att han äter ordentligt under dagen. Min dotter ammade jag till 6 månader, sedan fick hon flaska ersättning på natten istället för att jag ammade vilket höll henne betydligt mer mätt. Sedan så åt hon ordentligt på dagen och slutade behöva flaska på natten. Om hon har verkat törstig någon enstaka gång (sällan) så ger vi vatten.
  Jag har också läst att Lucas vaknar när ni kommer in och lägger er, kanske det är daga för honom att sova ostört i eget rum? Eller att ni alla går och lägger er samtidigt?

  Lycka till!

 • Anna

  Jag slutade amma på dagen först och hade när min son var sju månader ett nattmål kvar. När jag slutade med det målet åt han mer på dagen och jag tror inte han behövde det där nattmålet. Mjölken var också mot slutet, dvs när bara nattmålet var kvar, mer utspädd och jag tror inte han blev mätt eller behövde den näringen. Tror det kanske är svårt att sluta amma på natten men fortsätta dagtid? Jag är helt övertygad om att barn över sex mån absolut inte behöver nattmål som näring, bara som tröst. Vi har haft rutiner för natten sedan han var ett par veckor gammal, viktigare än man tror att göra ungefär samma sak varje kväll.

 • Emma

  Hej Emma 🙂 Har läst din blogg ända sen jag själv blev gravid för ett år sedan och har nu bestämt mig för att kommentera för första gången. Känner att jag vill ge dig lite pepp! 🙂 Min bebis är snart 5 månader, sover 19-7 utan mat sedan ca 1 månad tillbaka. Han har ammats innan, men får nu bara ersättning och smakisar/gröt.
  Jag har extremt svårt att somna om när jag vaknat på natten och har verkligen haft ett behov av att få somna, därför har jag sjuksköterska som jag är, läst på väldigt mycket på nätet, böcker osv. bästa sättet att få till sömnen på natten för min bebis och mig själv. Så här kommer mina tips. Men jag vill att du tänker att allt är individuellt och man måste göra så som man själv känner är rätt! Det viktigaste tror jag var att vi lärde J att somna själv. Innan sövde vi honom i vagnen över tröskeln här hemma. Men sen började vi lägga honom i spjälsängen (inga andra spec. rutiner före bara att det är ca kl 19 VARJE kväll) busade med honom så han skrattade, sa godnatt och gick ut. Efter ett tag började han gnälla/gråta, gick in direkt, buffade lite i rumpan så han slutade gälla, gick ut direkt. Mer gnäll, gick in efter liten liten stund osv. Alltså lät inte honom vara själv men gick ut och gav han chans att somna in själv. Blev han ledsen (typ ledsengråt om du vet vad jag menar) så satt jag brevid honom, buffade smekte honom, lyfte ALDRIG upp utan lugnade i sängen. Detta fungerade MYCKET lättare än vad jag trodde, hade varit där och lyft upp han/tröstat för tidigt innan. Efter ca 3 kvällar somnar han helt själv i stort sett alltid, både dag och natt. Han gnäller lite, men lägger sig till slut tillrätta och somnar sött! Jag tror man måste ge bebisarna en chans att somna själva och inte kräva att dom läggs sovande för då blir det supersvårt för en. Forts. följer

 • Emma

  När vi började natta på detta sättet sov han hela natten utan problem, han vaknade upp men somnade om på egen hand. Dock vaknade han vid ca 3 som han gjort hela tiden nästan och ville ha mat (trodde vi) men en natt struntade vi att ta upp och mata honom för han gnällde så lite och vi var så trötta och vi sa bara: vi kollar om han somnar om. Och sen vaknade vi 7 🙂 Så efter det slutade vi ge mat och han har inte gnällt en enda gång efter mat (eller närhet) han sover bara. Någon enstaka gång har han vaknat och då har det varit något ”riktigt” typ täcket av, bajsat, lagt sig på snedden i sängen osv. Och tips nr 2: När han fick sova i eget rum så sov han ännu bättre, och även jag, men detta är indivuiduellt, J och jag är nog helt enkelt väldigt lättväckta personer så när vi slutade väcka varandra så var det toppen! Har babyvakt så jag hör ändå om det skulle vara något. Och angående maten: Du måste själv vara trygg i att han inte är hungrig tror jag för att palla de första nätterna utan att mata, annars blir det svårt! Man är svag mittinatten! 🙂 Forts. föjler

 • Emma

  Men i vårt fall är ju J yngre än din kille och han klarar sig hur bra som helst. Han började äta MYCKET bättre på dagen sen vi fick ordning på hans sömn.. Så dem kompenserar på dagen, ingen bebis svälter sig. MEN som jag sa till min kompis som ammar på natten, man måste bestämma sig och vara säker för om man tvekar känner bebisen det direkt. Gud så långt detta blev men jag känner verkligen för dig, du kämpar på så bra! Massa kramar och feel free att mejla om du (mot all förmodan efter dessa långa inläggen) vill fråga något! /En annan Emma

 • Emma

  Haha nu kom jag ju på en sista sak (shit vad jag tjötar men jag brinner för detta, får ta och bli nästa Anna Wahlgren haha): MAT!! Alltså försök att ge mat var 2-3:e timme dagtid och ge honom då så mycket han orkar inom ca 45 min. Vänta sedan utan någon mat och så upprepa. På detta sätt får J mat 7, 10, 13, 16 och 18.30 och då så mycket han bara orkar 🙂 ex. när han vaknar får han 150 ml ersättning direkt, leker lite byter blöja och sedan ger jag honom kanske 90 ml till. Eller gröt först och efter 30 min lite ersättning för att toppa. Lägg smör på gröten och maten. Vet du att din bebis äter bra på dagen så känner du dig säker på att han inte behöver på natten. Nu lovar jag att sluta skriva. KRAMAR!

 • Ayse

  Emma: Låter lite som Anna Wahlgrens metod att man inte ska ta upp barnet något alls. Som du skriver är det ju indivuellt hur det funkar.. Jag tror även åldern avgör mycket. Nör man är så lite så kan man ju ine ställa sig upp och detär lättare att anpassa sig efter nya rutiner. Ju äldre man blir desto svårare tror jag det blir. Jag önskar jag hade varit nogrannare med att avvänja amningen men tänkte hela tiden att snart blir det bättre. Fortfarande vaknar min lille ofta men vissa nätter sover hon längre än vanligt (med längre menar jag 4 timmar i sträck). Efter 3-4 vill hon gärna vakna varannan timme eller efter 1.5 timmar. Men somnar oftast om med buffningar. Jag försöker också vänja v nappen så jag märker att hon sover oroligt och letar efter nappen med munnen.

 • Ayse

  Det roliga är också att jag känner att jag sov bättre då hon ammade 10 ggr per natt än nu. Hon rör på sig så oroligt i sängen. Jag har svårt att sova för jag tror hela tiden hon ska vakna.

 • Emma

  Ayse: Ja det stämmer att hennes metod förespråkar att man inte ska lyfta upp barnet ur sängen. Det gör faktiskt de flesta ”metoder” , typ 5 min, tassmetoden osv. som jag läst om, förutom en där man kan lyfta upp barnet, trösta snabbt och lägga ner innan det somnar. På 1177 tror jag det är beskriver dom att barnet vaknar mycket fler ggr än oss vuxna under natten, och om de då inte befinner sig i samma situation som när de somnade ex. vid bröstet eller bredvid mamma (eller guppandes över en tröskel i vagnen som i vårt fall) så har de svårt att somna om. Och jag känner igen det där med att det är svårt att sova för man ligger på spänn och lyssnar hela tiden om de ska somna eller vara vakna! Usch jag sov sååå dåligt. Det hjälpte när han fick eget rum för då hörde jag inte de små ljuden utan bara när han höjde rösten (man kan ställa in sensibiliteten på babyvakten! Hoppas du får sova gott inatt! Kramar

 • Ayse

  Ok..tyvärr så har min tutte ersatts lite av nappen. Min dotter brukde somna om efter att ammats o behövde inte napp på natten, utan fick det till att slappna av inför natten. Men nu vaknar hon ändå trots att jag trappat ner amningen. Använder din son napp? Ja, anmledningen till att de vknar ås ofta är ju för att dom små inte kan somna om själva. Ute sover hon minst 1-2 timmar. Hemma endast 30 min på dagen. Tassmetodenm ska man ta upp om barnet inte kan tröstas i sängen men lägga ner innan han/hon somnar. Även ”somna utan gråt” metoden.

 • Emma

  Ja du jag skulle kunna skriva en hel berättelse om napp haha 🙂 Visst fick han det, och vi försökte verkligen få honom att gilla den! Tyvärr var det inte smart alls. Då han vande sig att somna med nappen så blev nätterna mycket sämre, så dåliga hade de aldrig varit! Han började vakna flera gånger per natt och skrika efter nappen… Eftersom han var för liten och inte kunde stoppa in den själv fick jag göra det, usch vad jobbigt det var. Det enda nappen var bra för var att han somnade in fort! Typ 1 min innan han sov. Men nu tar det bara 2-5 min så det går ju faktiskt också bra 🙂 I vilket fall, vi tog bara bort ALLA nappar. Han hade glömt dem efter 1 dygn. Bästa jag gjort!

  Som sagt, alla måste hitta sitt sätt, och för oss blev det bättre när vi tröstade i sängen än i vår famn. Det var som vi sa till honom: ligg kvar i sängen, vi är här och vaktar dig, det går bra att sova, det är skönt att sova… osv. Ett undermedvetet mantra liksom. Istället för att lyfta upp och bekräfta: bra att du skrek, nu kommer mamma och räddar dig, du behöver inte sova. Så har jag tänkt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.