Optimala åldersskillnaden

Innan jag blev gravid med Isadora så gick jag och pratade med en psykolog. Jag gick igenom en ganska tuff tid med missfall och hög arbetsbelastning på jobbet så jag behövde stöd, framför allt i min sorg över missfallet. Då fick jag höra att optimala åldersskillnaden mellan barn är 7 år absolut minst 5 år!! Jag satt som en fågelholk och visste inte vad jag skulle säga på hela den psykologtimmen. Ärligt talat?! Hur många syskon som har 5-7 år mellan sig har lekt med varandra? Jag kan tänka mig att det äldre barnet leker med sitt lillasyskon, men hur många har verkligen haft glädje av lekar med varandra? Ni som har erfarenheter får gärna berätta! Förrutom det så menade psykologen att människan är egentligen inte mogen för att få barn innan hon är 50+ och där slutade jag lyssna… och slutade komma tillbaka… Haha! Jag undrar vad hennes syfte med att säga allt det var? Avskräcka mig från att skaffa fler barn? I så fall misslyckades hon rejält för jag är långt ifrån färdig haha!

 

Det skiljer 3 år och 1 månad på Lucas och Isadora och dom har börjat leka mer och mer nu. Lucas är väldigt bra med dom mindre barnen även på förskolan. Jag tycker det är roligt att se hur han tar hand om dom små barnen, håller dom i handen, kramar dom, skjutsar dom på trehjuling och försöker göra dom glada 🙂 I bilen på vägen till förskolan sitter alltid Lucas och Isadora och håller varandra i handen (jag har satt deras bilstolar jämte varandra). På sistone så har Lucas och Isadora börjat leka mer och mer tillsammans. Kurragömma och tittut är dom bästa lekarna än så länge. Lekar med leksaker är svårt för Isadora har inte lärt sig mitt och ditt ännu haha 🙂

När jag var liten så lekte jag och min syster väldigt mycket, det skiljer 3 år på oss och vi hade väldigt mycket glädje av varandra. Jag hoppas Isadora och Lucas också kommer ha det. Hur många år skiljer det på era barn och leker era barn med varandra?

 

Foto: Fotad av Jennie

Relaterade Inlägg

44 Kommentarer

 1. Siw Löngårdh

  Tror det handlar om personkemi precis som i vuxenlivet. Att fungera tillsammans med någon handlar nog inte enbart om ålder. Att vara omhändertagande tror jag t ex är en personlighet. Så söta bilder på Zlucas och Isadora tillsammans ❤️

  Svara
 2. Sofi

  Det är 2 år och 5 dagar mellan mina pojkar och de har lekt mycket sedan lillebror blev 9 månader typ. Lekarna tenderar dock att bli lite våldsammare på senare tid men när han var liten var storebror otroligt försiktig med honom och vi behövde aldrig vara oroliga för att han skulle skada sin lillebror.

  Däremot har bebistiden för oss varit sjukt tuff och intensiv så till en trea blir det minst 3 år ?

  Svara
  • -Jenny-

   Vi har 2år9dagar mellan våra och de leker fiiiint ihop och roar varandra. Diskuterar och samspelar. Och bråkar. Säger att de är varandras bästa kompisar. ♥️ Hade absoluuuuut INTE velat ha tätare utan hellre runt 2,5 år kanske men man kan ju inte välja exakt. Vi är nöjda i alla fall och hoppas att de kommer att vilja umgås som vuxna också.

   Det är 3,5 år mellan mig och min lillasyster och det tycker jag är för mycket. Vi lekte inte supermycket när vi var barn utan hade egna kompisar. Vi är kompisar nu som vuxna och hon följde ore is med på semester men vi är inte supertighta….

   Jag tror att den ålderskillnaden som blir gör man det bästa av och att det inte finns något perfekt spann.

   Kram

   Svara
   • Emma - På Smällen!

    Ja så är det nog, det finns inget perfekt spann och allt beror på hur barnen blir och om dom klickar typ 😛 Jag är också nöjd med åldersspannet mellan och Isadora och Lucas, jag tror att det blivit mer intensivt ifall vi hade fått barn tätare.

  • Sofi

   Och själv är jag mellanbarn, storasyster 2,5 år äldre och lillebror 2,5 år yngre ? Har nog alltid sett det som den perfekta åldersskillnaden då vi som barn hade väldigt kul ihop.

   Svara
  • Emma - På Smällen!

   Jag tänker att det nog blir så för minsta är ju oftast lite våldsam. Isadora slåss när hon blir glad. Lucas slår inte men man får säga till Isadora hela tiden ?? Det kan vara svårt för stora barnet att inte slåss när lilla gör det. Vet inte om det är så hemma hos er men jag kom och tänka på det nu 😛

   Svara
 3. E

  Hej! Jag och min syster har 5 års åldersskillnad. Tycker sist och slutligen att vi nog hade rätt så mycket glädje av varandra som barn och ju äldre man blir, desto mera krymper åldersskillnaden. Kanske det har att göra med att föräldrarna har en bättre chans att satsa på varje barn som individ och verkligen ge det barnet tid och uppmerksamhet om åldersskillnaden är lite större.

  Svara
 4. Sanda

  Jag vet några syskon som har mellan 7 och 10 år åldersskillnad som haft väldigt stor nytta av varandra, även om det ibland varit i olika delar av livet och på olika sätt. Jag tror som Siw skriver att det beror på personkemi, på personlighet. Tex vet jag om tre systrar (mina kusiner) där mellersta och yngstas alltid umgåtts (och umgås) mest fast det är myclet större åldersskillnad mellan dem än äldsta och mellersta syskonet. Elias och Ajla har knappt två år och för vår del har det fungerat jättebra (men då är Ajla är väldigt självständig liten tjej) och de både leker och försöker ta hand om varandra – so far! Hahah 🙂

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha! Ja men så är det nog. Väldigt intressant hur det kan skilja så mycket mellan olika familjer tycker jag ? det är så spännande att se hur ens barn blir och man hoppas ju att syskonen ska bli tajta även i vuxna livet ❤

   Svara
 5. Jennifer

  Jag är 23 år och har småsyskon som är 21, 15, 11, 6, 5 och 3 år gamla. Jag tror inte att åldersskillnaden är speciellt viktigt, jag tror det handlar om personkemi. Jag uppskattar alla mina syskon lika mycket, fast på väääldigt olika sätt.

  Systern som är närmast i ålder har jag ju självklart lekt mest med när jag var mindre men vi har ju dessutom tjafsat otroligt mycket, haft problem med svartsjuka osv. Dom mindre syskonen har jag ju aldrig bråkat med och jag har väldigt speciell relation till dom eftersom dom kom när jag var vuxen. Jag har liksom varit delaktig från början och ser dom nästan som min extrabarn ibland (har ett eget barn). Är så tacksam över att ha fått syskon i vuxen ålder, det har varit fantastiskt att få uppleva det! Det var absolut roligt att ha en jämngammal syster när jag växte upp, men för det mesta var det ju mycket irritation även om vi hade kul ihop. Det tråkiga var ju att familj och släkt alltid buntade ihop oss två och två för att det var enkelt. Så har det inte blivit mellan barnen som har mer åldersskillnad mellan sig, dom har fått varit egna individer på ett annat sätt 🙂 I våran syskonskara så finns det väldigt mycket uppskattning men också utmaningar! Jag står alla mina syskon nära men måste nog ändå påstå att dom mindre barnen står mig lite närmre. Det känns så viktigt att få träffa dom regelbundet för att inte missa så mycket i deras liv, allt går ju så fort under småbarnsåren och jag vill vara så delaktig som jag kan! Min närmsta syster i ålder kan det ibland gå flera veckor innan vi pratar ordentligt eftersom vi bor ganska långt ifrån varandra och båda lever egna “vuxenliv” med allt vad det innebär. Men det sköna med henne är ju att veta att hon alltid finns där och att vi alltid har våran syskonrelation att luta oss tillbaka på. Jag tror inte det finns någon optimal åldersskillnad, allt handlar om föräldrarnas förmåga samt personkemi och förutsättningar mellan barnen 🙂

  Jag hade en tuff graviditet, har varit konstant sjuk sen jag fick mitt barn för åtta månader sedan och kan aldrig i livet överväga att skaffa barn tätt. Jag skulle aldrig orka. Jag vill att min dotter ska vara mer självständig om det kommer ett till barn. Innan jag blev gravid ville jag ha tätt mellan barnen men förutsättningarna ändrades och därför tror jag inte att tätt mellan barnen skulle gynna varken mig eller barnen!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Gud så intressant! Tack för att du delade med dig! Sådär som du känner med din syster känner jag med mina större syskon nu också. Det kan gå lång tid mellan att vi pratar men vi finns alltid där för varandra. Jag har också fått småsyskon i vuxen ålder men det blev inte alls samma pga olika omständigheter som ingen kunde rå för, men jag trodde att han skulle bli som mitt extrabarn. ?

   Vad tufft med graviditeten och sen vara sjuk så länge. Hoppas det blir bättre!

   Svara
 6. Johanna

  Tänker också mycket på det där. När jag var gravid ville jag ha pseudotwins, men sen läste jag så mycket om att tre år är perfekt osv osv.. jag blir påverkad av all “fakta” jag läser. Sen handlar det ju också mycket om vilket barn man har.

  Vi kan ju inte ha sex än (14mån senare..), så jag har börjat oroa mig för att det kanske inte går som vi önskar med syskon. Kanske har jag börjat längta lite efter en till graviditet också. Inte nu, men snart, vad det nu innebär…

  Får jag välja får vi väl syskon när I är 2.5-3år, men att bli gravid från nu (då hon nästan skulle vara 2) tycker jag också känns bra. Även om det inte direkt bara kommer att hända i vår familj..

  Och sen känns det så oödmjukt att planera också. Det kanske inte alls tar direkt denna gång som sist… Svåra saker! Och egentligen ska man väl bara vara tacksam för de barn man får oavsett när de kommer <3

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Haha! Det blir jag också. Det som påverkat mig mest är läsares historier och släkthistorier där det stora barnet känt stor avundsjuka när bebisen har kommit. Det var min största rädsla när Lucas kom och jag tänker fortfarande på hur allt blivit om jag hade fått tvillingar när Lucas nyss fyllt 2 år.

   Om det andra problemet, så jäkla tufft, jag har själv varit där men jag har för mig att vi har olika problem? Det finns i alla fall hjälp att få för sådär ska du inte ha det. Visste du att det finns fb-grupp som heter “Förlossningsskadad? Du är inte ensam!” Jag tycker att den gruppen är jättebra, gå med i den om du vill prata med andra och få stöd i tankar m.m. jag finns också här ❤

   Jag ville egentligen inte heller planera utan önska att jag bara kunde sluta planera och låta det komma när det kommer men nu ska vi ju till Brasilien så nu måste jag käka P-piller ett tag ?

   Svara
 7. Veronica

  Fin blogg ❤
  2,4 år är det mellan våra grabbar som nu är 5,5 år o strax över 3. Dom har otrolig glädje av varandra o leker otroligt bra. Stort utbyte av varann. Vi fick ett mf också.innan lillebror kom annars hade det varit 2 år mellan barnen. Men ångrar inte att vi har tätt. Försöker att dela på barnen o.göra nåt med ett o ett så dom får egentid. Otroligt uppskattat av oss som föräldrar o barnen. Men dom är så måna om varandra så tätt mellan barnen har funkat fint här hos oss.

  Svara
 8. E

  What? Det låter ju helknasigt. Både det här med 50+ och 5-7 år mellan syskonen. Jag har strax under två år mellan mina – det känns verkligen helt perfekt! De har så kul med varandra! Dessutom hann jag få två år med fullt fokus på den äldsta, samtidigt som hon var så ung att hon inte minns något annat och därför verkligen inte kan tänka sig att hon någonsin har varit utan sin lillasyster. ?❤️

  Svara
 9. Nazima

  Mellan mig och min syster är det tre skolår och vi lekte sällan ihop, hade våra egna vänner, men där tror jag mer som flera skrivit, att det kan bero på personkemin. När jag fick första barnet blev vår relation mycket tajt. Nu har hon varit sjuk i över 6 år( mkt. Psykiskt, vill inte närmare gå in på det), så nu känns det inte som vi har den nära relationen längre.
  Mellan mina två äldsta skiljer det 3 skolår och tätare än så hade jag inte velat ha. Mellan donen och vår lilla “bonus” ( som vi är familjehem åt) skiljer det knappt 1,5 år, ett skolår. Kan säga så mycket som att jag inte hade valt att skaffa barn så tätt. Det har varit rätt tufft ibland och den ständiga konkurrensen. Först nu när de är 8 resp 6,5 år bekant de leka långa stunder utan konflikter och jag njuter i stora lass.
  Jag har börjat fundera på om jag verkligen är färdig m barnafödandet, känns inte så, men vi är inte helt överens ska sägas, så d återstår att se?
  Kramar!

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja det är nog som du säger med personkemin. Jag tycker också att 1,5 år verkar tufft och min uppfattning är att även 2 år emellan kan vara tufft. Men om det hade passat i tiden så hade jag inte väntat ett extra år bara för att det ska bli 3 år emellan barnen även om jag tycker att det var perfekt med Lucas och Isadora. Jag tror man löser det oavsett hur många år det är mellan barnen. Vad spännande! Hoppas att det blir en till bebbe framöver ❤

   Svara
 10. Emelie

  Mellan mig och min bror är det 5.5 år. Vi har alltid haft en bra och nära relation och lekte med varandra. Sedan var väl lekarna mer på hans villkor när han var liten (han är yngst). Tror det beror mycket på vilka individer man är.

  Jag och min bror har idag en mycket närmre relation än min sambo och hans syster (som det skiljer 2 år mellan).

  Tycker det är lite hårt att säga att man inte kan leka med varandra bara för att det skiljer en del år. Det beror nog på vilka barn man har och vad dom uppskattar.

  Mellan mina barn har jag 2 år och 10 månader. Än leker dom inte så mycket med varandra – men antar att det kommer (yngsta är bara 11 månader).

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Ja, det går väl kanske inte att generilisera så som jag gjorde. Jag gick efter det som mina föräldrar har berättat om hur det var för dom när dom växte upp med mycket yngre syskon. Det är ju den enda erfarenheten jag har. Tack för att du delade med dig, det är nyttigt att höra från andra med andra erfarneheter – det vidgar perspektiven 🙂

   Svara
 11. Helen

  Mellan mina barn är det 18 månader och de kan väl som många andra barn leka otroligt fint ibland och ibland inte. Hoppas de kommer ha ‘nytta’ av varandra i livet.
  Jag är 7 år yngre än min bror och vi har aldrig lekt. Känns som ett stort spann hon pratar om. Även om 18 månader ibland känns som lite för tätt 😛

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh det var tätt! Jag tror absolut att dom kommer få nytta av varandra! Förstår att det måste varit tufft ibland. Ja eller hur, 7 år är ju jättemycket! Jag minns att jag kontrade med “Då hinner man ju inte få fler än 2 barn” och det tyckte hon var lagom!

   Svara
 12. Anna

  Jag tror också det har med personkemi och hur man är som familj att göra. Det skiljer 18 mån mellan mig och min bror och 3.5 år mellan mig och min lillasyster och vi har aldrig lekt särskilt bra tillsammans någon av oss. Bråkade mycket som barn. Nu i vuxen ålder umgås vi inte alls förutom att vi ses hemma hos mamma på middagar och vid kalas och högtider. Tror mest det har att göra med hur vi är uppfostrade faktiskt och att skilsmässan mellan mamma och pappa var rätt uppslitande och traumatisk. Vi tog inte alls stöd av varann utan hanterade det på varsitt håll.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Vad tråkigt att höra, men jag håller absolut med dig! Jag har en bror som är 2 år yngre än mig men det var ändå mest jag och min syster som lekte och det var ju 3 år emellan oss. Vi försökte leka alla tre ibland, men det gick inte så bra. Däremot så lekte min bror och syster bra tillsammans.

   Svara
 13. Erika

  Vi har ganska exakt 21 månader mellan killarna och dom leker superbra med varandra. Skulle säga att de är varandras bästa vän. Klart de hamnar i bråk ibland men vilka syskon gör inte? Är nöjd nu att vi fick hyfsat tätt men i början var det tufft.
  Maken har en nästan 5 år äldre bror och de har inte alls haft så mycket nyttja och utbyte med varandra som jag och min bror som det skiljer 2 år och 4 månader på.

  Svara
 14. Nina B

  2 år mellan våra pojkar de leker bra ihop och man märker att de trivs ihop (även om de är osams ibland) När 2-åringen kommer fram till storebror och säger Ässa dig Asse (älskar dig Razmus) och frågar efter en kram och puss. Vilket även storebror gör till lillebror. “Du är min bästa vän, älskar dig Jonathan”
  Både förskolan och vänner säger att de märker att de verkligen gillar varandra.

  Svara
 15. Lisa från Skåne

  Är äldst av sju syskon vi fyra första är födda med ett år mellan oss och vi lekte mycket med varandra och även som vuxna har vi haft mycket roligt. Däremot mina minsta syskon som är födda sju, nio och tretton är efter mig blev det mer omhändertagande om. Mina egna barn är födda med fyra års mellanrummen var lite långt mellan när dem var små och i tonåren.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Oj vad häftigt med så stor familj! Kul att ni ändå blev ett gäng som höll ihop 🙂 ❤ Jag önskar mig stor familj. Ja det kan jag tänka mig men 4 år är ju ingen skillnad i vuxen ålder i alla fall.

   Svara
 16. Gittan

  Det skiljer 2 år och 2 månader mellan dottern (4 år) och sonen (2år) de kan leka super bra tillsammans och vara jättegulliga med varandra. Men de bråkar oxå en del, spec om saker. Tycker det är en bra åldersskillnad, även om det är tufft ibland. Men man kan ju inte styra det där riktigt, det blir ju bebis när det blir, man kan ju bara tänka när man tidigast vill ha barn.

  Mellan två av mina systrar skiljer det 10 (!) månader. Där har det varit extremt mycket avundsjuka och bråk. Har 8 stycken syskon så konkursens fanns det, jag har bäst kontakt med mina systrars som är 6 år äldre och 2 år yngre. Och i perioder med hon som är 5 år yngre. Skiljer 16 år från äldsta till yngsta.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Woooow! ? måste vara häftigt med så stor familj! ❤ och herregud! Bara 10 månader! Det är helt galet! Tätare har jag nog aldrig hört om! Isadora och Lucas bråkar också om saker, oftast handlar det om att Isadora tar saker eller förstör leken på nåt sätt och när Lucas säger ifrån så slänger hon sig på golvet och gråter… det är inte lätt när hon inte förstår att hon inte får plocka isär tågbanan under tiden Lucas kör… haha!

   Svara
 17. Mia

  Det är 22 månader mellan mina pojkar, dom är nu snart 4 och snart 2. Ibland kan dom leka bra tillsammans, en stund, men det slutar nästan alltid med bråk. Suck.
  Jag själv har 2 bröder, dom är 30 och 27, själv är jag 42, vi har en jättebra relation

  Svara
 18. Susanne

  Mellan mina två äldsta är det 11.5 månad sen kom trean efter 2 år och sen kom den yngsta fyra år senare. Hos oss har det aldrig varit någon problem med avundsjuka. Dom lekte otroligt bra med varandra som små men den yngsta har sagt att hon tyckte att det var för stor åldersskillnad mellan henne och trean .

  Svara
 19. Elin

  Jag har 2år mellan 1och2. Valde 2,5 år mellan 2och3, för att underlätta för mig! Väldigt jobbigt med 2väldigt små! Blöjbyten,nattningar, mammighet. Har man många barn är olika ålder mellan att föredra tror ja…..eller ja det blir ju så automatiskt! Men jag föredrar 2-3 år mellan. Jag vill att barnen ska kunna leka när de är små!

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här