Okategoriserade

Oliver fick åka ambulans efter kraftig allergisk reaktion

Igår hände något sjukt läskigt! Jag minns hela gårdagen som i en dimma. Vi skulle äta lunch och jag slängde ihop lite rester. Oliver fick mosad potatis och kokt ägg med smör, lökpulver och en gnutta salt (han har ju fyllt 1 år!). Jag var stolt över att ha kommit på en ganska schysst rätt, som dessutom var grötig och enkel för vår skrutt att äta, trots att han inte har några tänder och ofta sätter i halsen. Han åt några skedar med god aptit innan han plötsligt började hosta och spydde upp allt. Vi försökte ge honom maten igen, men han fortsatte hosta så jag tog bort maten och gav honom ris istället för det hade funkat så bra dagen innan. Nu började han bli röd runt munnen och hostade och kräktes ännu mer. Hela ansiktet började klia och Oliver höll på att riva ut ögonen, kändes det som. Vi förstod att det var en allergisk reaktion han hade åkt på.

Han har reagerat tre gånger tidigare, men det har varit oklart vad han är allergisk mot. Första gången var när han åt köttfärsås och pasta som jag kokat, då trodde jag att det var tomat som han reagerade på, men han åt samma mat dagen innan och dagen efter utan att reagera. En annan gång var vi ute på gräsmattan när han fick fullt med nässelutslag över hela kroppen, då hade han inte ätit något på ett par timmar. Den tredje gången var när jag gav honom kiwi och därefter ägg uppdelad i bitar som han kunde äta själv. Han spydde upp ägget nästan direkt och fick nässelutslag och klåda. Den här gången testade vi att ge honom allergimedicin på en gång, han har ju fyllt 1 år så nu får man ge det.

Efter att vi hade gett honom allergimedicin satte vi honom i badet för att tvätta bort all spya och då blev han lite trött och slö så jag tog upp honom och höll om honom. Satte på en ny blöja som nästan genast fylldes med diarré och kort därefter spydde han ner hela mig. Det blev en ny omgång i badet och då höll han på somna hos mig så återigen trodde vi att det skulle lugna sig, men då ser vi hur hela kroppen täcks av nässelutslag. Snart har han hela kroppen full med kliande nässelutslag och han är helt hysterisk, samtidigt som han hostar, snorar och det tjuter lite lätt i bröstet. Victor kämpade med att vagga honom för han var fortfarande trött, samtidigt som jag försökte dämpa kliet med massor av aloevera. Han skrek och försökte klia sig, riva ut ögonen och ja, det kliade nåt vansinnigt. Det hade gått 2 timmar sen han åt ägget nu, men reaktionen hade liksom inte dämpat sig utan flyttat runt på kroppen och både ökat och minskat i intensitet flera gånger, så nu ringde vi 1177.

img_7157
img_7159

1177 sa att vårt närmsta akutsjukhus är Varberg, men att det är för långt vid en sån här allergisk reaktion. Vi skulle ringa 112 så att ambulansen får komma till oss istället. Här brast det för mig! Jag tänkte inte att det kunde bli ännu värre efter 2 timmar, men nu blev jag orolig på riktigt. Jag ringde 112 som ställde massor av frågor samtidigt som dom skickade ambulans på en gång. 10 minuter senare kom ambulansen, Oliver fick betapred och sen tog dom med sig honom och Victor i ambulansen.

Här brast det för mig igen och jag fick panik. Jag stod verkligen inte ut med att han skulle åka ambulans utan mig, men både jag och Victor ville följa med och det gick inte eftersom vi hade fler barn att ta hand om. Fy vad jobbigt det var att inte bli den som åkte med, men Oliver kan i alla fall skatta sig lycklig som har två föräldrar som så gärna ville vara där för honom. Victor uppdaterade mig redan från ambulansen, att Oliver var sig själv igen och till och med dansade. Älskade unge!

Vår lille älskling i bilen på vägen hem från sjukhuset

På sjukhuset höll dom honom för observation en stund och undersökte om den allergiska reaktionen hade påverkat lungorna eller i munnen, men det hade den som tur var inte! Vi kan inte veta säkert vad som hade hänt om vi inte fått i honom allergimedicinen, men jag känner mig ändå lite lättare av att veta att andningen aldrig var påverkad och att reaktionen inte var livshotande även om den var sjukt jobbig för honom.

Idag är han helt återställd, som inget har hänt!

Nu har vi fått en remiss för allergiutredning och jag skulle inte bli förvånad om han har någon mer allergi, tex mjölkprotein eller nåt som är vanligt i mat för han spyr minst varannan eller var tredje dag i samband med måltid och han har problem med förstoppning som han får Omnilax för. Vi har en tid till barnmedicin i september för det, vi får se mer då.

Har era barn några allergier eller har ni varit med om liknande?

5 Comments

 • Sara

  Fy va rädd jag hade blivit i er situation! Jag hade nog fått mardrömmar efteråt, men va skönt att d gick så väl.
  Att inte veta vilket födoämne d är han reagerar på gör ju inte saken lättare.

  Min pojk är laktosintollerant o blir förstoppad o får magont som följd och han är som jag något överkänslig mot insektbett o får en rejäl lokal svullnad, han reagerar även lokalt på klistret på plåster och förband. Min tös får väldigt kli i munnen av kiwi.
  När pojken va liten trodde vi att han inte tålde röda livsmedel lr tomat men d va att han älskade mini-tomater och överåt dom ☺️

  Va skönt att d slutade lyckligt för er 💙

 • Sara

  Allergi är inte roligt. Våra barn har haft matallergier och jag är också multiallergisk. Bra att ni får utredning, det underlättar och gör sannolikt även er lugnare och kan hjälpa er son på bästa sätt med mat, mediciner mm. Har han äggallergi? Jag reagerar lika när jag får i mig ägg.. Tur det gick bra under omständigheterna.

  • Emma

   Vi ska göra allergiutredning nu i september, men jag skulle tro att det kommer visa på både ägg och lite annat, men vi får se. Ja, väldigt skönt att det gick såpass bra i alla fall 🙂

 • Sylvia Heuvelman

  Åh fy, så skrämmande! Det gör mig verkligen ledsen att se de här bilderna av Oliver. Min son hade exakt samma sak när han var 9 månader gammal, och efter pricktest och senare blodtest fann vi att han är allergisk mot alla nötter, jordnötter, mjölkprotein och sesamfrön. Vi måste alltid ha hans medicin med oss, och han hade också svår eksem på grund av sina allergier som höll honom vaken på nätterna med utslag över hela kroppen. Han är nu 3 år gammal och tack och lov har vi det under kontroll nu.

  Det är anledningen till att jag startade mitt företag Soothla. Vi tillverkar kläder och sängkläder speciellt för barn med eksem och allergier, som garanterat är giftfria, mjuka och allergivänliga. Kläderna innehåller zink och är kliniskt bevisade att vara lugnande och sköna för eksemhuden.
  Jag skulle gärna vilja erbjuda dig ett set för Oliver att prova, och förhoppningsvis kommer det att lugna ner hans hud också. Kika gärna in på websidan och låt mig veta.

  Hoppas att ni snart kommer att ta reda på vad som orsakade detta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.