Okategoriserade

Nya vanor och amningsnertrappning

Idag har jag varit lite Wild’n’Crazy och provat på lite nya vanor. Jag läste på 1177s hemsida hur en 8 månaders bebis mat kunde se ut en dag och bestämde mig för att prova på det. Så här står det:

20131112-210148.jpg

Jag förstod det som att den största skillnaden mellan en 6 månaders bebis och en 8 månaders bebis var att en 8 månaders behöver två lagade mål om dagen förutom gröt, amningen är nertrappad och ersatt av gröt och mellanmål i form av frukt eller smörgås och man ska introducera bitar.

Jag har ju gett två mål med gröt och ett lagat mål om dagen, så idag bestämde jag mig för att se hur det skulle gå om jag skulle hoppa över amningen under hela dagen och istället ge honom enligt det här förslaget som dom hade. Det har gått toppenbra! Jag har inte ammat en enda gång under hela dagen! Jag ammade bara till frukost och sen ammade jag honom till sömns för cirka 30 minuter sen. (Jag vet att många säger att man inte ska amma till sömns, men så har vi gjort och nu är det som det är…. 🙂 )

Så här har våran dag sett ut:

9.00 Lucas vaknar och jag ammar pyttelite
10.00 Ammar mycket mer och Lucas somnar, jag väcker honom efter 45 min
11.30 Lucas får morgongröt cirka 0,5 dl
12.00 Lucas somnar och sover cirka 30 min (kommer inte ihåg exakt 😛 )
14.00 Lucas får lunch. Jag lyckas lura i honom en stor iskub med köttfärssås och spagetti genom att köra varannan fruktmos
15.15 Lucas sover i cirka 30 min innan vi väcker honom
16.00 Lucas får några skedar fruktmos
17.15 Lucas sover cirka 20 min innan jag väcker honom
18.00 Lucas äter två iskuber, en med rotfrukter och kött och en med broccoli som jag blandade ut med fruktmos eftersom han få kväljningar annars 😛
20.00 Han smakar på lite välling på en sked och gillade det 😀 Så jag lyckas mata honom med 50 ml välling från flaskan! Tidigare har han inte ätit ens en liten slurk!
20.30 Ammar mycket och somnar cirka 20.45

Jag har inte väckt honom med flit en enda gång. Alla gånger har varit för att jag har varit tvungen att ta på honom eller ta upp honom ur vagnen av nån anledning. Men det ska bli intressant att se om han sover bättre i natt nu när han har ätit och sovit så här. Jag väntar med spänning och förhoppning på att få se om han sover längre, men min känsla säger att han kommer vakna inom en timme! Ja, men vi får se! hoppas hoppas!!!!!

3 Comments

  • Ayse

    Kan du inte testa o väcka honom tidigare. Min man jobbar med ungdomar o för att bryta deras dåliga sömnvanor så väcker personalen dom tidigt på morgonen , efter ett tag lägger dom sigm tidigare på kvällarna..

  • anonym

    Testa väcka han tidigare på morgonen och ge han frukost på morgonen istället för vid lunch. Låt han sova lite efter frukosten och sen lunch vid halv tolv/tolv. Efter det så kan du ju få han att somna så han sover i en/två timmar. Började det med min dotter vid ungefär 8 månader. Har fungerat jätte bra fast vi har visserligen alltid haft tidiga sovvanor. När de börjar förskolan sen äter de vid ca halv tolv.

  • Emely Tuväng

    Jag ser att folk tycker du ska väcka honom tidigare men jag tror inte på att man borde göra det, en bebis sover när de behöver sova ju och det är väl jätteskönt att han sover till 9 Vera sover till 8 och jag skulle inte få för mig att väcka henne tidigare, tror inte att det hjälper nattsömnen ett dugg eftersom en bebis även sover sen på dagen. Däremot Viktor som är 3,5 sover bättre på natten om han varit uppe tidigt men han sover ju inte på dagen!! Det räcker väl att man måste börja väcka dom när de åka gå på dagis sen tycker jag. Det är bara min åsikt såklart, alla får ha sin egen. 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.