Okategoriserade

Näthatet under corona

Den sista veckan har det skrivits många artiklar och inlägg om det hårdnade klimatet på nätet. Svenskarna mår dåligt och spenderar mer tid på sociala medier, där det är enkelt att får utlopp för sin ångest genom att skälla på andra, ibland över bagateller. Allt är svart eller vitt. Vi mår inte bra helt enkelt och då blir det svårare att känna sympati för andra människor. Det är enklare att vara elak, trycka ner eller såra någon än att sätta sina egna känslor åt sidan för att förstå någon annan.

Jag fattar att folk mår dåligt för det gör jag också. Jag fattade bara inte att det var dom som kritiserade och HÅNADE mig, när jag skrev att jag mådde dåligt i höstas. Under hela min tid som bloggare så har jag aldrig varit med om så känslokalla kommentarer som jag har fått det senaste året. Och nej, detta handlar inte om att jag tar på mig offerkofta och säger att ni som ger KONSTRUKTIV kritik är elaka. Det är stor skillnad på konstruktiv kritik och kommentarer med alias ”Emma är dum i huvudet”. Det är många som tror sig veta vad jag har fått stå ut med, som inte har en aning, men ändå ska ge ”konstruktiv” kritik på mina upplevelser. Jag kommer inte längre ge luft åt dessa kommentarer. Jag kommer inte heller godkänna kommentarer med rena felaktigheter som hur många gånger i veckan jag har gått utanför min ytterdörr, för det vet ingen annan än jag. Skrattretande att folk ens tror att dom vet när jag har bloggat så lite som jag gjort under detta året.

All den här negativiteten på nätet har varit jobbig tycker jag, men jag har också fått MASSOR av kärlek den sista veckan. Det är sjukt att man minns dom elaka kommentarerna längre trots att dom fina, kärleksfulla kommentarerna är många fler. Jag har också sett att det är många andra influencers som upplever samma sak som jag. Och inte bara influencers, även media och vanligt folk på Facebook berättar om ett hårt klimat på nätet under corona. Folk bråkar om INGENTING! Jag tycker den här arikteln av Lena Mellin i Aftonbladet beskriver situationen på pricken: ”Coronan gör oss retliga, nedstämda och oförskämda”

Jag hoppas för allas skull att pandemin bekämpas under 2021. Att folk vaccinerar sig. Och att nättrollen söker hjälp för att skriva massa dumheter i syfte att trycka ner andra är inte ett friskt beteende. Tack återigen för all kärlek! Ni är fantastiska!

4 Comments

  • M

    Alltså jag är så imponerad över er influencers som ändå pallar att ta all skit som folk tycker sig ha rätten till att kasta på er. Jag skulle inte kunna ta det själv. Jag känner att man inte har rätt att kritisera andras val i frågor. Jag vill själv kunna tycka vad jag vill utan att bli hängd för det. Alla skulle inte tycka att jag har skött mig under pandemin heller, men vissa grejer måste man få göra. Oavsett hur länge vi kommer ha dessa restriktioner så måste man få leva lite också, annars är det inte värt det. Vem vill leva länge utan att faktiskt leva? Alla får vi göra vad som känns rätt för oss för att ta oss igenom detta. Och ingen annan borde hänga en för det. Du gör vad som är bäst för din familj och det är ditt ansvar! Jag gör det samma för min familj.

    • Emma

      Håller helt med! I vanliga fall är jag ganska hårdhudad och eftersom jag kan relatera till olika personers perspektiv så tar jag sällan åt mig. Men vissa av kommentarerna jag har fått nu och när jag skrev att jag mådde dåligt har verkligen inte varit okej 😢

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.