Okategoriserade

När börjar bebisar gå?

Jag vill inte jämföra Lucas med andra barn i samma ålder. Jag vet allt det där med att ett barn kanske är verbalt mer framåt medan ett annat barn är duktigare på motoriken och kanske börjar gå tidigt. Lucas kan inte gå själv än, men det är inget som gör mig orolig. Jag tror inte att nåt är fel och jag tror jag vet varför han inte kan gå än. Men ändå så funderar jag såklart på när han senast borde börja gå. Borde vi aktivt börja träna honom? Imorgon ska jag försöka få tag på vår BVC-sköterska och fråga. Känns som det vore bra också om vi kunde ”göra” ett årskontrollen via telefon. Vad kollar dom förresten på 1 årskontrollen?  Jag behöver också fråga om lite råd och få lite styrka från henne om det här med att sluta amma. Just nu känns det så illa att jag typ önskar att jag inte hade kunnat amma från första början…

Men tillbaka till det där med när barn börjar gå. Det känns som att Lucas är en väldigt försiktig bebis och det är jag förstås väldigt glad för. Han slår sig nästan aldrig! Anledningen till att han inte kan gå än tror jag är för att han inte har fått så mycket träning. Hemma hos Jairs mamma och pappa finns det inte så mycket plats för honom att leka på golvet och dom har ingen trädgård som han kan leka i. På stranden där vi brukar vara är det ofta väldigt väldigt smutsigt och det finns bakterier som kan ge farliga sjukdomar. För en svensk låter det här kanske konstigt. Hur smutsig kan stranden vara egentligen? Men tro mig, stranden här är verkligen inte samma som i Sverige! Både jag och Jair har fått konstiga hudsjukdomar från stranden här, men ingett farligt som tur är. Här där vi är nu finns det massa plats för Lucas att gå och leka, men han kan inte leka i gräset i trädgården. Hade det varit i Sverige, hos min mormor och morfar, hade jag satt honom direkt på gräsmattan naken så att han kunde gå på upptäcksfärd där. Såklart hade jag hållt koll på bin och getingar, men jag hade inte varit så orolig. Här finns det en miljon myror som bits i gräsmattan, det går inte. Tur att Lucas är väldigt väldigt tveksam till gräs. Han vågar inte krypa på gräset men han pillar gärna med sina små fingrar 🙂

Nu har vi 1,5 vecka till här. Jag tror att det finns en chans att Lucas börjar gå under den tiden. Jag hoppas verkligen det. Det skulle vara så skönt att få upp honom lite från marken istället för att han ska krypa runt med ansiktet så nära all smuts!

Det skulle vara lite intressant att veta när era barn började gå? Fick ni hjälpa dom på traven eller vågade dom sig iväg på två ben själva? Och är det nån som vet när ett barn borde börja gå som senast?

19 Comments

 • Maria

  Hej! Som du sa själv så är det ju väldigt olika. Men mina pojkar gick samma vecka som han fyllde 1 år och den andra gick vid 13 månader. Men jag vet barn som har börjat gått vid 16 månader. Min Bvc-sköterska sa att dom har upp till 18 månader på sig innan dom blir oroliga. Det var vad jag fick höra i alla fall.. Jag tror att bara han få vara på golvet så mycket som möjligt nu så kommer han nog gå snart 🙂

 • Emilie

  Min pojke (f 130330) började ta första stegen vid 10 månader o går/springer som en tok nu! Men han är tidig, ialf när jag ser honom med jämnåriga! Vi har inte tränat honom på att gå, men uppmuntrat hans försök! På hans ettårskontroll var det bara de vanliga de kollade, o vacc. Mätas, vägas läkaren kände igenom leder etc som vid andra läkarkontrollerna. Förstår att det känns skönt om han kan börja gå o slippa ha honom på golvet då!! Rätt vad det är så hejjaer de grejen sen går det FORT! 😀

 • klara-mamma till Hanna

  Hanna är 10mån och kryper inte ens 😛 Så är väldigt olika !
  Tror inte dom behöver kunna gå på 1års kontrollen :S
  På 8/9mån kontrollen ska dom kunna ta sig frammåt iallafall så där fick vi minus:P Men vissa skippar ju att krypa.
  Han kanske är duktig tpå nått annat istället. Går han bra när ni håller han i händerna?

 • Alexandra

  Hej min dotter tog sina första riktiga steg på egenhand idag och hon är någr dagar äldre än din son. Vi har tränat med att hålla henne i en hand så hon känner att hon har någon där så hon övar upp balansen sen har jag hållt bak i byxan på henne så har hon gått och sen har hon gått emellan mig och sambon och idag traskade hon ivög på egenhand. Hon är inte rädd för att ramla och är inte så försiktig så har en mjuk hjälm på nu innan hon hittat balansen. Men jag har hört att dom flesta barn går iallafall innan sin 18 månaders dag om dom inte är födda förtidigt. Min älsta dotter gick vid 14 månader. Är så olika han kommer gå när han känner sig redo rätt som det är så släpper han och det är så gulligt när dom traskar iväg själva.

 • Petra

  Hej vännen:) C började ju gå ordentligt några dagar innan han fyllde ett. Men jag stötte på en mamma jag aldrig träffat innan på lekplatsen förra veckan, hennes son började gå vid 20 månader och det verkade som att det var lite i senaste laget, men jag vet inte vad dom säger riktigt. Puss och kram<3

 • Lina

  Förstår dig så väl men tycker inte alls att du ska vara orolig. Det kommer när han är redo och känner att han klarar det. Så här har det varit hos oss med gången: barn 1 11 månader, barn 2 14 månader och barn 3 10 månader. Alla är helsyskon 🙂

 • Lina

  På 1-års kontrollen kollar dom utöver det som någon skrev ovan också om de kan greppa en sak i varje hand samtidigt och slå dem emot varandra samt om de kan ställa sig upp själva. Men även om de tittar efter detta så är det såklart ingen de måste göra! Tids nog kommer det mesta 🙂

 • Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

  Jag har också hört att vid 18 månader går dom flesta så inget att vara orolig över 🙂
  Robin tog sina första steg den dagen han blev 10 månader (han kröp aldrig) och han började gå då också. Men så ramlade han en hel del och blev rädd så han slutade gå någon månad. Han gick igen innan han fyllde 1 iallafall. Jennifer går riktigt bra själv och hon är 10 månader. 🙂

  Kram

 • Nicole - tvillingmamma och nyblivna husägare

  Hej:)
  Tvilling nr 1 alltså flickan började gå strax innan 1årsdagen medans tvilling nr 2 alltså pojken började gå ca en månad innan 1årsdagen. Om jag nu minns rätt! Men innan ett år gick båda! MEN i vår föräldrargrupp har vi barn som är födda tidigare än twinisarna men som inte går! Har även en kompis med trillingar på 15 månader och dom går inte heller:) vi tränade aldrig barnen utan dom gav sig iväg på egen hand. Dom såg hur andra barn gjorde och härmade de!
  Han kommer snart gå:)
  Och när dom väl kunde gå så är dom nu högt och lågt, upp och ner. Dom härjar haha!
  Till nästa barn ska jag njuta ÄNNU mer av tiden dom ligger och sitter still haha 🙂

 • Angelica

  Dottern började gå vid 15 månader, sonen vid 11 månader. Vi hjälpte dom på samma sätt, så tror inte det har med att ni inte ”hjälpt” honom att göra 🙂

 • Niki

  Vi tränade massor med dottern! Att ställa henne framför oss så hon kunde ta något enstaka steg mot oss. Hålla henne i handen eller bara en hand gjorde vi också en del. Vår dotter är inte alls försiktig hon slår sig varje dag, ramlar ofta osv. Hon började gå ordentligt några dagar efter sin 1 års dag. Men hon kunde ta några steg själv när hon kände för det 2 veckor innan hon fyllde år.

 • Emelie

  I min mammagrupp har barnen börjat gå allt mellan 9-16 månader och allt räknas som fullt normalt!
  Min andra flicka är 10 månader nu och jag tror inte hon kommer att gå innan hon fyller 1 år, hon är försiktig precis som Lucas :).

 • Cia

  Linn var också över året när hon tog sina första steg! Vi började träna henne med att hålla henne i båda händerna strax innan hon blev 1år men när hon var 1år och 2veckor började hon fatta att enhandsträning skulle sättas igång och var inget hon gilla men helt plötsligt efter ytterligare 1vecka gick hon superbra med en hand. Veckan efter höll vi inte henne i händerna utan höll henne under armarna istället för att hon skulle lära sig att händerna skulle vara tomma när hon gick och den 24mars tog hon sina första steg helt plötsligt när hon skulle gå-träna mellan mig och Simon!

 • Linda

  Alexander har gått med stöd från ca 7 månader. Men han började gå själv vid 11 månader. Eller om man räknanar ca 3-5 steg så gick han nog från drygt 10 månader

 • Linn

  Min dotter Wilda tog sina första steg när hon var 10 månader och 14 dagar. Har inte direkt tränat henne, utan hon började när hon själv kände sig redo. Slår sig nästan aldrig förutom när hon är ute o går i skor, det har såklart vart lite svårare!
  Alla barn är olika 🙂

 • MariaM

  Mina båda killar började gå när de var 13 månader. Vi har inte tränat dem utan de började gå när de kände sig redo. Jag har också hört att mellan 8-18 månader ungefär brukar de flesta barn börja gå, men en vän till mig har en son som inte började gå förrän han var 19 månader och han är helt ”normal”. Lätt att säga att man itne ska oroa sig, för det kommer nog automatiskt som förälder, vad gäller det mesta som rör barnen, men jag säger det ändå, oroa dig inte, det kommer när han känner sig redo 🙂

  Mvh Maria

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.