Okategoriserade

När blir man pinsam?

När jag träffade min kollega häromdagen så kom vi in på ett ganska intressant ämne, nämligen ”När blir man pinsam?” När, alltså vid vilken ålder, kommer våra barn börja skämmas för oss? Just nu är vi ju våra barns superhjältar, så är det ju när man har småbarn. Barnen ser upp till en och tycker att föräldern är den smartaste, coolaste och bästa i hela världen. Det gäller verkligen att förvalta den makten rätt, inte bara om man är förälder utan alla vuxna borde tänka på det tycker jag. Men när övergår detta till att man börjar tänka att ens föräldrar är pinsamma?

Jag har verkligen inget hum om detta för jag tyckte aldrig att mina föräldrar var pinsamma. Jag minns när jag var tonåring och gick på högstadiet, alla andra tyckte att deras föräldrar var såååå pinsamma och sa något i stil med att alla borde tycka att sina föräldrar är pinsamma. Men då sa jag ”det tycker inte jag” och alla mina kompisar instämde med att ”nej emma, dina föräldrar är så coola”. Mina föräldrar var väldigt coola, dom lät alltid mina vänner sova över, dom skjutsade till discon, hjälpte till med sminkningen, hämtade oss efter discon och när mamma kom med bilen så spelade hon ”Rammstein” på högsta volym så att alla ungdomar vände sig nyfiket mot bilen för att kolla vem coolingen var som hämtade upp oss 🙂 Då var jag stolt!

Men jag tror ändå att den naturliga gången i barnens uppväxt är att dom vid något tillfälle har en period då dom skäms för föräldrarna även om dom inte gör något pinsamt. Det är såklart inget fel om barnen aldrig börjar skämmas men jag tror ändå att det är en process som dom flesta går igenom. Ni som har lite större barn eller ni som kommer ihåg detta från er egen barndom. Minns ni när barnen började skämmas? När slutar man vara barnens superhjälte?

10 Comments

 • Carina

  Min dotter som är 15 år började tycka vi var pinsamma vid 14 år. Men det har lagt sig lite nu. Jag var nog i den åldern själv också näe jag tyckte mina föräldrar var pinsamma. Jag tyckte det var jobbigt när hon inte ville gå med mig på köpcenter med kompisarna. Utan jag gick gå själv och sen möta upp dom när vi skulle åka hem. Jag ser mig själv som en ung och modern mamma då jag var bara 22 år när jag fick min dotter. Men som sagt de flesta går väl igenom den fasen någon gång. Det är nog värst med döttrar.

 • Hjärtebarnsmamman

  Min äldsta är där nu och har varit i ett år. Vi är sååå pinsamma. Hon är 8.5 ?
  Jag tyckte nog aldrig som barn att mina föräldrar var pinsamma. Vi hade väldigt bra och öppen relation och enda gångerna det var pinsamt var när jag som 13-åring stack på fest med en massa äldre och någon informerade min pappa som kom dit och hämtade mig haha . Men annars var dom inte pinsamma ??

  • Emma - På Smällen!

   Hahaha! ?? det kan jag förstå var pinsamt! Min mamma hämtade mig också en gång. Hon hörde på telefon att jag var full och frågade var jag var. Först vägrade jag berätta men sen sa jag att jag berättar om du lovar att inte tvinga hem mig direkt. Jag ville bli ”klar” med mitt ”partajande” först. Vi bodde i stan då så mamma tog på sig jackan och gick dit jag var och sen stod hon snällt där och väntade tills jag var klar med mitt festande (tog kanske 30-60 min) och var redo att gå hem. Jag var rejält full men så himla glad att mamma lyssnade på mina önskningar och tog med mig hem. Jag följde med utan protester och fick inte heller nån utskällning trots att jag egentligen inte fick dricka alkohol. Jag insåg mitt misstag, men viktigast av allt var att jag kände stort förtroende att ringa min mamma i ur och skur. Sånt är jätteviktigt i tonåren 🙂

 • ★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

  Jag har aldrig skämts över min mamma heller :). Har alltid stått så nära med både henne och min mormor. Sonen kan tycka att jag är pinsam ibland men tror mest det är något han säger ;). För samtidigt märker jag att han är stolt över mig med 😉

  • Emma - På Smällen!

   Åh vad lustigt att du säger det, jag är också väldigt nära både mormor och mamma ? Härligt att känna att han är stolt också, måste vara jobbigt om ens barn jämt säger att man är pinsam, om man inte själv förstår varför ?

 • Anna

  Kommer nog i tonåren för dom flesta. Jag började nog tycka mina föräldrar var pinsamma i 13-14 års åldern. Jag gissar att det har med den naturliga frigörelsen från föräldrarna att göra ☺️

 • Jennifer

  Jag har aldrig känt så gentemot mina föräldrar. Har alltid tänkt att det dom gör få väl stå för dom, inget JAG ska tycka är pinsamt.

  Har dock många småsystrar och för dom andra har det nog börjat alltifrån 9-13 år.

  • Emma - På Smällen!

   Haha! Jo det är nog mer så jag känt också, men så tyckte jag att dom var rätt coola och det var ju bra för då kunde dom hålla koll på mig och mina kompisar när vi var ute på saker 🙂 Jag berättade allt för min mamma 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.