Hjälp! Min mjölk har sinat!

Hjälp! Min mjölk har sinat! Inte så konstigt med tanke på hur jag har stressat den sista veckan. Jag har inte haft så här högt tempo på väldigt väldigt länge. Vi renoverade, tapetserade, städade, fotograferade lägenheten, hade visning, sålde lägenheten, planerade dop, genomförde dopet och hade nattgäster från Portugal – allt inom loppet av 1 vecka! När jag berättade för min moster (som är sjuksköterska och jobbar med prematurbebisar) att min mjölk sinade natten till fredagen så sa min moster att hon var förvånad att den inte sinade tidigare. Jag tror inte att jag själv inser hur jag har stressat runt den senaste veckan. Eller jo, jag inser väl det – jag har haft spänningshuvudvärk och käkat värktabletter varje dag i en vecka!

Mjölken har inte sinat helt, men det känns inte alls som att jag har såna där fylliga amningsbröst längre och det räcker inte alltid till natten. Isadora får suga, suga och suga och hinner bli skitarg innan jag känner att mjölken rinner till. Jag vill såååå himla gärna amma i 9 -12 månader så det känns riktigt sorgligt om jag får problem med amningen redan nu. Så om ni har några tips så tar jag tacksamt emot dom!

Jag har köpt ett gäng lättöl som jag provar med att dricka med på kvällen nu för att se om det ger amningen en skjuts. Natten till fredagen var Isadora otröstlig i 4,5 timme. Hon skrek inte sitt ledsnaste gråt, men hon var inte nöjd och torrsög hela tiden. Nätterna efter det så har hon blivit nöjd men jag vet inte om hon har nöjt sig med mindre mängder så jag ska ringa BVC och kolla om jag kan få en ny vikt.

Jag hade faktiskt ingen aning om att jag riskerade att sabba amningen när jag stressade som jag gjorde, men nu när jag vet så ska jag verkligen försöka ta det lite lugnare…

  

 

Relaterade Inlägg

24 Kommentarer

 1. Sofi

  Jag gick amningskurs hos Amningshjälpen innan första barnet och en viktig grej för mjölken är att inte oroa sig för om man har tillräckligt. Oron kan göra att man inte släpper mjölken. Sen kommer alltid tillväxtfaser då bebisen vill öka mjölken och stressen kanske sammanföll med en sådan? Hon kanske hade velat öka produktionen och samtidigt minskar det lite för att du inte hinner vila och framförallt dricka? Och oron ger en ond cirkel om du förstår vad jag menar? Föröka amma lite oftare och på båda sidorna varje gång. Ett tag var Måns missnöjd och då läste jag att man ska byta sida hela tiden tills bebis blir nöjd. Ibland bytte vi sida 4 ggr vid amningarna. Det finns alltid mjölk och det bröst som inte ammas fylls på, inte helt såklart men lite i alla fall. Plus att det stimulerar produktionen. Så andas, drick, vila och amma på båda sidorna så löser det sig säkert snart.

  Svara
 2. Linda

  Amma amma och amma ännu mer. Det är så man ökar produktionen. Ring/maila en hjälpmamma på amningshjälpen om du känner att det behövs. Dom var guld värda för mig! Amningshjälpen har även två facebookgrupper! En där alla får svara på frågor och en där endast hjälpmammor får svara på frågor.

  Svara
 3. Sofie

  Att inte oroa sig, vätska,jag dricker mellan 2-3 liter vatten varje dag. Laddade ner en Water drink reminder. När jag är småstressad så slappnar inte min tjej av när hon ska äta. Så jag har lärt mig amma i bärsjalen (mei tai) och då tar och bröstet och då blir vi båda lugna, för jag kan göra det jag kände gjorde mig stressad och hon kan äta ifred 🙂

  Svara
 4. Marie Alvas mamma

  Glöm inte dricka mycket själv, särskilt nu när det är varmt. Försök att inte oroa dig för mycket. Lyssna på någon lugn musik kanske när du ammar så ni slappnar av och mjölken rinner till. Hoppas du får en lugnare vecka nu.

  Svara
 5. C

  För.mig hjälpte det att göra te på anisfrön, även om jag tror att det nog inte var så mycket fröna som det psykologiska att jag satte mig ner lugnt och drack en kopp te. Jag drack tre koppar om dagen och drack runt 3 liter vatten (där jag bor är det ca 35 ibland 40 grader från maj tom augusti så det behövdes).

  Annars kanske göra en god och näringsrik smoothie, och lägga dig och vila på balkongen när hon sover 🙂 skäm bort dig själv och slappa några dagar! Hoppas det hjälper

  Svara
 6. Joanna

  Du har fått de tipsen jag hade…amma amma amma. Du ska dricka mycket…jag dricker nästan 2-2,5 liter vatten om dagen… när jag började pumpa ut mjölk rann det till ännu mer så det är också ett tips…som funkade för mig.
  Syrrans mjölk sinade för några veckor sedan då de behövde operera sin bebis. Oron stoppade mjölkproduktionen. Men när oron sedan släppte så kom mjölken igång igen men hon lät honom tutta hela tiden typ …

  Svara
 7. Nettan

  Hej Emma!
  Vad jag förstått kan hon sova och vara nöjd ganska länge? Det kan tyvärr signalera till kroppen att bebisen inte “behöver” lika mycket mjölk. Om hon sover länge kan du stimulera med att pumpa så kroppen inte luras att tro att du börjat delamma. Man brukar säga att man behöver amma minst vart fjärde timme för att bibehålla mjölkproduktionen (sedan är ju det ett preventivmedel att göra det också) Och så är det ju detta med stressen… Ta det lugnt nu vännen 🙂
  Jag har hört att fänkål/fänkåls-te kan hjälpa amningen, men det är inget jag har någon vida kunskap om. Kanske kan vara värt att kolla upp dock?

  Svara
   • Emma - På Smällen!

    Det är kanske inget preventivmedel, men om man helammar och ammar med minst 4 timmars mellanrum så har man oftast ett skydd. Jag fick tillbaka min mens när Lucas var 1,5 år. Jag helammade i 6 månader och delammade tills han var 1 år och 1 månad. Under den tiden fick jag inte ens en brun flytning!

  • Emma - På Smällen!

   Ja, hon sover mycket och ofta med 5 timmars mellanrum. Ja, men då ska jag försöka se till att hon ammar minst var fjärde timme. Jag får nog ta och kolla upp det där med amningste. Jag försöker hålla mig lugn här, men jag är lite orolig att mjölken ska ta slut… Skulle bli jätteledsen!

   Svara
 8. pannan

  Som flera skrivit: amma amma amma hela tiden och drick jättemycket vatten! Handpumpa när hon sover.

  Svara
 9. Sara

  Ett tips är att kolla Nyhetsmorgon fr.o.m. Idag på tv4play de hade dom Amningshjälpen på besök och tog upp just denna fråga!! Kolla så får du bra hjälp!

  Svara
 10. Hanna

  Jag har haft svårt att få igång ordentlig mängd mjölk till båda mina barn men vid barn nummer två provade jag amningste och det var så stor skillnad. Ökade mängden för mig massor! Sen att jag inte vågade sluta dricka det på 6 månader för att jag var rädd att minska mängden igen är en annan sak! ?

  Svara
 11. Cissi

  Precis som Linda skriver så finns två grupper på Facebook, bl.a. Amningshjälpens slutna grupp där man kan ställa frågor och få svar från både sk hjälpmammor och andra som ammar. Jag har lärt mig massor om amning där.

  Svara
 12. Annika

  Weledas amningste funkade jättebra för mig! Brösten svällde upp en halvtimme efter jag druckit en kopp 😉

  Svara
  • Isabelle

   Inget amningste! Livsmedelsverket avråder från det då de kommit fram till att det är cancerframkallande för både barn och mor!

   Svara
 13. Malin

  Stäng ute världen och erbjud bröstet i tid och otid! Placera dig någonstans där du trivs och kan koppla av och amma amma amma. Tar ett par dagar men det går att få tillbaka produktionen. Glöm inte att äta och dricka mycket.

  Svara
 14. Maria

  Du har fått massa bra råd, tänker på en grej till:

  Ha henne mycket i famnen/sele/sjal hud mot hud så att hon blir påmind om att brösten o mjölken finns där och snuttar lite extra 🙂

  Svara
 15. Isabelle

  Jag är nästan säker på att din mjölk inte har sinat. Som flera skrivit innan så är det oron som är värst, för vad kan vara värre än att inte kunna mata sitt barn. Mitt råd är att försök tänka bort oron och byta det mot “oj, nu är Isadora inne i en ny beställningsfas igen, jaja inte mycket att göra än att låta henne amma ofta, även om det innebär att man blir bunden i ett par dagar”
  För det du beskriver är helt normalt, men shit vad man kan noja upp sig för att mjölken sinar. Hon lägger helt enkelt in en mjölkbeställning för hennes ökade behov, så om några dagar så kommer dina bröst kunna leverera det hon beställt.
  Drick mycket men inte överdrivet – det är farligt.
  Och drick inget amningste, läs om varför på Livsmedelsverkets hemsida. Något om cancerframkallande och förändringar i DNA. Sjukt okul eftersom jag drack flera kannor med det dagligen med mitt första barn.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här