Matvanor snart 8 månader
Nu är Lucas snart 8 månader. Bara 5 dagar kvar och då är det högtid att läsa på vad som är nästa steg i deras ”kostprogram”. Jag har alltid läst allt på Livsmedelsverket och inser nu att jag har missat massa bra information på 1177’s hemsida. Till exempel har jag alltid haft känslan att Lucas har ätit alldeles för lite, men eftersom det står ”Det går inte att säga exakt hur mycket mat små barn behöver.” på livsmedelsverkets hemsida så går det ju inte ha en susning om han äter tillräckligt med mat eller inte!
Men på 1177s hemsida så står det så här:
Den första smakportionen bör vara ½ – 1 tesked. Om barnet verkar tycka om att äta kan man sedan öka med en tesked vid varje måltid så att man till slut kommit upp i en lagom stor portion för barnet. Den brukar vara runt ½ -1 deciliter, eller ungefär tre till fem matskedar. (1 matsked = 15 milliliter.)Den kan vara mer eller mindre beroende på barnet.
Jag tyckte det var väldigt skönt att höra för då vet jag att Lucas faktiskt äter tillräckligt med mat!
Jag ammar fortfarande och varje dag så erbjuder jag Lucas mat vid tre tillfällen. Vill han inte äta så mycket så ammar jag när han verkar hungrig.
Frukost/Brunch får han gröt och då brukar han äta cirka 0,5 dl.
Middag får han någon puré. Eftersom han inte gillar mat lika mycket som gröten så ger jag honom bara matpuré en gång om dagen. Till lunch äter han i bästa fall 0,5 dl, oftast inte mer.
Kvällsmat äter han ungefär 0,5-1 dl gröt. Han älskar gröt och har bäst aptit då.
Det allra första målet är alltid amning, så därför kallade jag nästa mål för Frukost/Brunch. Emellan varje mål ammar jag.
Vad äter era bebisar? Hur mycket och hur ofta?
9 Comments
Niki
Min 9 månaders äter såhär:
Frukost: fullkornsgröt med katrinplommon, macka med mjukost eller kalkonpastej (hon äter inte fläskkött)
Mellanmål: 165ml tilläggsnäring (så heter ersättningen från 8 månader)
Lunch: halv stor barnmatsburk och halv stor burk fruktpure
Mellanmål: bebisyoghurt eller turkisk yoghurt med frukt. Ibland kan det bli 165ml tilläggsnäring istället.
Middag: samma som lunch
Till natten (när hon ska sova): 200 ml havrevälling
Hon dricker vatten till varje måltid och direkt när hon vaknat.
Vissa dagar äter hon mer andra mindre. Ibland får hon hemmalagad mat. Ibland lite att plocka med till maten, det kan vara broccoli, spagetti, gurka.
Jag slutade amma när hon var 6 månader. Hade tyvärr inte tillräckligt med mjölk.
Niki
Så heter ersättningen från 6 månader, inte från 8 månader. Blev fel siffra 🙂
Anna
Frukost: gröt
Mellis: frukt
Lunch: ris/couscous/bulgur med majs eller ngt mos som morot
Mellis: frukt
Middag: barnmatsburk eller ngt jag lagat, som kyckling med grönsaker plus att han äter av vår mat när vi äter en timme senare…
Kväll: välling
Slutade amma helt för drygt två veckor sedan. Åtta månader gammal nu. Enligt BVC skulle jag kunna testa med gröt till mellis på em så det ska vi prova.
Emely Tuväng Korabik
Oj! Vilken koll du och ni som kommenterat har.. Jag har ingen susning hur mycket Vera äter.. vet bara på ett ungefär vad jag ger henne, sen är det ju helt olika på olika dagar tycker jag. Vissa dagar vägrar hon äta så då blir det mer ersättning eller om man är iväg blir det inte lika mycket mat.
Här är ett ungefär på en dag iallafall:
Frukost: Gröt
Mellanmål: Fruktpure och om hon fortfarande är hungrig efter det så får hon ersättning.
Lunch: Någon mat jag gjort, kyckling, fisk, kött etc med grönsaker., potatis och vad det nu kan vara, helt olika.
Mellanmål: Ersättning
Middag: Någon mat jag gjort igen.
Kvällsmål: Välling
Sen ersättning en gång på natten.
Ska börja med smörgås snart tänkte jag, men jag är så nojig att hon ska sätta i halsen :/
Kram!
Linda
Vi har fått in riktigt bra matvanor nu. Så här äter Alexander 7,5 månader:
Ca 8: drygt 1 dl gröt från 8 mån
Mellanmål: frukt eller fruktpure ev smörgåsrån eller liknande
Ersättning från 6 mån: 250 ml
Lunch: matpure som jag gjort för det mesta knappt 1 dl, ibland fruktpure efteråt
Mellanmål: frukt, fruktpure eller smörgås
Ca 20: välling från 8 mån 280 ml
Flaskan med ersättning får han ibland efter lunch, lite olika. Snart ska vi nog sluta med den för han äter så bra.
Ayse
À äter ca 1-2 dl hemmagjord havregrynsgröt med en halv mosad banan eller annan puré på morgonen. Mängden beror på humöret. Sen vid lunch eller kvällsmat blir det hemmagjord mat. Mängd beror på humöret. Försöker få till så hon äter vid Lunch då hon är piggast. Vissa dagar vill hon inte äta alla trots att jag serverar favoriter. Har lagat köttfärs, pasta o alla möjliga grönsaker o kryddad med oregano. Samt kyckling med potatis o curry som är favorit. Fisk o ris var inte så gott. Hon äter som mest ca 2 dl mat. Däremellan blir det amning, allt från 4-7 ggr per dag. Och en gång i timmen på natten tyvärr!
Cia
Linn har innan ätit gröt två gånger per dag 1dl åt gången. Men efter BVC igår så ska vi nu öka den vanliga barnmaten till två gå ger per dag (hon har innan fått vid lunchtid kl13 och då har det varit lite mindre än en burk). Så nu har vi gröt kl8, burk mat kl12, bananmos med någon mjuk macka vid 15, kvällsmat med burk mat 18 och flaska 21-22 på kvällen då hon somnar efteråt. Ny rutin så har inte haft detta så länge
Jennifer
Kl 8: 150 ml gröt
Kl 12: 190 ml burk/hemmagjord mat.
Kl 15: 230 ml ersättning
Kl 1730: 190 ml burk/hemmagjord mat
Kl 19: 200 ml havrevälling som han somnar gott av 🙂
Alla tider är ca tider men allt som oftast äter han så. Aldrig något på. Natten. Just nu är favoriterna allt med pasta/skinka på burk och hemmagjord potatis och purjolökssoppa! Ibland när jag tycker han är trög i magen och på lördagar får han katrinplommonpure till efterrätt. Han är sju månader.
Tips! Koka 4 potatisar och en halv purjolök. Fyll med vatten så att det täcker lite mer än det sim finns i kastrullen. Koka ca 20 minuter och vispa sedan ihop allt med en ballongvisp, höll inte av vattnet det ska också vispas. Jätte gott även för oss vuxna och c älskar det. Går även att frysa in. 🙂
Jennifer
Glömde skriva att du skulle skiva purjolöken i tunna skivor. Du kan också dela potatisen i mindre bitar så den blur lite ”överkokt”