Okategoriserade

Mat och smakportioner till 6 mån

Det där med att ge mat och smakportioner till sin bebis och hur man ska göra är verkligen inte helt lätt. Det verkar som alla typ gör olika! Det känns som man får hitta det som passar ens egen familj bäst.

Jag helammar fortfarande och vill amma ett tag till så jag vill inte ersätta amningsmål med mat för jag vill inte riskera att mjölken sinar. Jag har helt gått på Livsmedelsverkets rekommendationer, både nu och när jag var gravid, för jag tycker det känns mest tryggt och för att det passar vår lilla familj. Fram tills Lucas var 6 månader fick han bara pyttesmå smakprover, ett sånt smakprov på fingret. Och nu när han är 6 månader får han smakportioner. Alltså inga hela mål. När han är 8 månader kommer vi börja ersätta ett mål.

Så som vi gör nu är att jag ger honom smakportioner med gröt 1 gång om dagen och smakportioner med mat 1 gång om dagen. Jag ger honom när han inte är för hungrig men inte heller för mätt och såklart inte för trött. Vill han ha mer när maten är slut skulle jag naturligtvis ge det, men än så länge har han inte velat ha det. På gröten står det hur mycket en smakportion är och mat ger jag två ganska stora iskuber.

Jag har provat att mosa morötter och potatis tillsammans med mig lite bröstmjölk och så har vi provat en barnmatsburk. Jag har fått en massa recept på sempers barnmatsburkar så min idé är att testa just dom barnmatsburkarna och när jag vet vad Lucas gillar så lagar vi storkok på det 🙂

Här äter Lucas rotfrukter och kött:

20130925-161314.jpg

Hur gör ni? Lagar ni egen mat eller köper ni? Ni som ger smakportioner, hur ofta gör ni det?

7 Comments

 • Therese

  Jag helammar min sex månaders dotter, men precis som du ger jag henne gröt, fast jag ger morgon och kväll efter amningen, så äter hon det hon orkar. Sen får hon även 2 iskuber med purè som jag lagar själv. På bvc säger dom att man ska ha i lite rapsolja eller rapssmör som jag kör på, i maten man lagar, just för att bröstmjölken efter sex månader inte innehåller alla de fetter som de små behöver.

 • Linda

  Jag lagar eget mos. Har mosboken och kan verkligen rekommendera den. Den har recept från 4 månader, från 6 månader osv. Har fått massa rabbatkuponger så vi har testat lite yoghurt och smoothies från 6 månader nu.

  Vi gör lite som er. På morgonen när jag äter frukost får A gröt, en stor smakportion kan man säga. Och på en får han något mos. Är vi borta kan det bli en yoghurt som är lätt att ta med. Ibland om vi fikar kan han få lite banan och iblan smörgåsrån. Om han haft svårt att bajsa får han lite fruktmos som vi köpt eller gjort.

 • Ayse

  Ayla har fått äta gröt o mos sedan hon var 4 månader. Hon åt lite i början då jag ville se hur magen reagerade. Jag gav kanske några gånger i veckan. Ibland gav jag inget i en hel vecka för vi inte var hemma. Men sedan ca 2 veckor tillbaka har vi haft som rutin att äta gröt på morgonen och potatismos på kvällen. Men vi följer inte rutinerna varje dag. Hon äter en halv portion ungefär. Igår åt hon en hel ( liten) potatis första gången. Ho gillar mat. Hon behöver egentligen ersättningen men vägrar . Så skulle hon druckit ersättningen så skulle vi nog väntat lite med maten. Snart tänkte jag börja blanda i lite kött/fisk. Gröten har jag köpt färdigt. Men nu när den är slut ska jag börja göra eget. Havregrynsgröt man gör själv innehåller inte mycket järn. Så man kan blanda i 1 msk paltbröd ( 3 mg järn). innehåller grisblod så jag läste andra veg alternativ, och göra egen aprikospure då kroppen tar upp järnet snabbare med c vitamin. Billigare o roligare!

 • Anna

  Min kille är sex mån (12 mars) o vi har bytt ut alla mål utom ett på dagen (em/middag), beror lite på när/om jag ska iväg när han får den amningen. På natten vaknar han två gånger o då ammar han. Gröt till frukost, eget mos (potatis blandat med morot är en hit) till lunch o välling till kvällsmat. Frukt på fm o em om han är hungrig. Han har fyra tänder o bits rätt mkt så jag försöker fasa ut amningen rätt snart… Det är mysigt att amma men tycker det är viktigare att han kan klara sig utan mig o att få äta riktig mat. Han sitter o tigger när vi äter hela tiden.

 • Hannah

  Första barnet var det så kul när allt var ”första gången” så jag började ge smakisar när han var 4 mån samtidigt som jag ammade. Gjorde också nästan all mat själv men han började inte gilla det förren han fick burkmat, den lille rackaren! Nu med andra barnet blev det liksom Jaha är hon redan 6 månader? Kanske dags att ge smakisar då. Och oj vad mycket lättare allt gått med maten! Hon är så stor att hon är nyfiken och framåt, vill verkligen testa att äta allt. En enda sak har hon inte gillat och det är ris! Med henne orkade jag inte alls stå och göra mat utan hon har bara fått burkmat, och testa majskrokar, Husman, russin, ost, majs, ärtor, potatis mm.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.