Laktosintolerans?

I onsdags hade William varit dålig i magen i exakt 4 veckor och nu är vi alltså inne på den femte veckan utan att veta vad det är, kan han blivit allergisk mot något? BVC sa inget om det när vi ringde med tipsade om blåbärssoppa och morötter. Vi testade det och har testat lite olika mat men allt bara rinner ur honom på några timmar.

När min mamma var här i måndags nämnde hon att min syster var likadan när hon fick mjölkallergi och så sa hon att laktosintolerans kan visa sig på det här sättet. Jag bestämde mig därför för att utesluta mjölk och laktos ur hans kost, vilket jag insåg snabbt är ganska enkelt eftersom det enda han äter med mjölk i är barngröten. Nu har jag gett honom min havregrynsgröt med havremjölk ett par dagar och idag är första gången som jag inte behövt byta några bajsblöjar alls än så länge! Vid det här laget brukar jag redan ha bytt cirka 5-7 blöjor. Kan det vara så att han blivit laktosintolerant? Hoppas inte det, men i så fall bra att vi får veta!

Hur märkte ni på era barn att dom blivit mjölk- eller laktosintoleranta?

Relaterade Inlägg

13 Kommentarer

 1. Lisa från Skåne

  Vår dotter blev det efter en kraftig maginfluensa när hon var sex månader var inlagd på barnsjukhuset i två veckor. Slemhinnorna i tarmen blev förstörda. Allt bara rann rakt genom henne. Detta var för nästan femtio år sedan och då fanns det ju inte det utbudet som finns idag i mat att ge.

  Svara
 2. Nettan

  Min dotter hade Rotaviruset vid dryga 1 års ålder, därefter har vi utrett alla möjliga allergier då hon aldrig blev bra i magen.
  Viruset slog ut bakteriefloran i tarmarna och har sedan dess IBS som hon fick som diagnos efter ett antal år.
  Hon är idag snart 17 och nu uteslöt vi precis vete och laktos på nytt vilket gav ett galet bra resultat.
  Så kan de vara någon bakterie eller virus han haft kanske?
  Vet att majsvälling är snällt för magen, inte för mycket fibrer vilket man annars vill ge för då får magen jobba för hårt.
  Kram och krya på lillen

  Svara
 3. Angelica

  Jag vet inte hur barn reagerar men jag blev laktosintolerant som vuxen efter min första graviditet. Och får jag i mig laktos så får jag jätte magknip och är precis som magsjuk. Kallsvettig och vet inte om jag ska kräka eller göra nr 2😵‍💫. Som någon skrev så prova byt vällingsort. Min Lucas tålde inte någon välling alls förrän han var nästan 2 år. Han fick Nan och hans mage mådde mycket bättre, ingen diarré av det eller knip.

  Svara
 4. Caroline

  Lilla vännen, vad bra att han mår bättre 🙂 det är rätt ovanligt med laktosintolerans hos små bebisar (eftersom de ska äta bröstmjölk antar jag) men rätt vanligt att de reagerar på mjölkprotein. Då hjälper det inte med laktosfritt. Men båda mina barn har efter sjukdom haft svårt att klara mjölkprotein i några veckor efteråt medan kroppen läker. Fundera lite på om det var i samband med sjukdom det började 🙂 annars, ta bort mjölk och inte enbart laktos ifall han mår bättre av det. Det finns ju så många bra substitut nuförtiden 🙂 enda jag tycker är svårt är substitut för ost…. Gratängost, mozzarella, feta (får och buffel är väldigt likt komjölkens protein så många reagerar även på detta), påläggsost…. Har inte hittat något gott alternativ där tyvärr!

  Svara
  • Caroline

   Förtydligar mig själv efter att ha insett att min kommentar kan misstolkas; jag tror inte heller på mjölkproteinallergi vid såpass hög ålder och utan andra symptom 🙂 men vissa blir känsliga mot mjölk efter sjukdom ändå, främst magsjuka eller annan kräksjuka.

   Svara
 5. Sofia

  Jag skulle nog prova att byta grötsort i första hand om det blev bättre när han fick äta annan gröt. Mjölkproteinallergisk tror jag inte han är. Det är min äldsta och min erfarenhet säger att han i sådana fall bör reagera kraftigare än ”bara” lite lös i magen. När det uppdagades att min äldsta hade denna allergi var han drygt en månad, men han såg helt hemsk ut. Fullt med nässelutslag och rodnader på huden samt att han led av både lös avföring (vilket ju inte gick att avgöra eftersom han ammades) och kräkningar. Jag tror dessutom jag läst någon gång att just mjölkproteinallergi väldigt sällan är en allergi man utvecklar med tiden, den debuterar redan under bebistiden och det är väldigt ovanligt att barn över 1 år drabbas. Men jag är ingen läkare, så jag kan ha fel.

  Svara
 6. Marie

  När min son var ca 1 år började han bli lös i magen, enligt BVC var det ingen fara eftersom han fortfarande gick upp i vikt men det typ rann av honom. Jag försökte utesluta olika livsmedel men det blev inte bättre. Vid 1,5 år så fick vi äntligen en tid hos en barnläkare, detta är 24 år sedan så man var kanske inte så påläst då. Jag fick rådet att först utesluta ALLA mjölkprodukter och utesluta produkter med mjölk i. Finns till exempel mjölk i prickig korv och ersätta dem med sojaprodukter istället. Efter ett tag så började vi med laktosfria produkter. Detta var första gången han sov en hel natt. Efter ungefär fyra år kunde han återgå till mjölkprodukter igen. Han hade inga andra symptom mer än lös mage.

  Svara
 7. Sara

  Min son på 9 månader är väldigt allergisk mot ägg. Vi träffar regelbundet specialister på allergimottagningen. Enligt dessa ska barnet utsättas för allergenen (i vårt fall ägg) regelbundet för att träna upp sin tolerans. Detta är relativt nya rön. Detta gäller även relativt svår allergi (vår son kräks, magknip, utslag och svårigheter att svälja så han har en form av allergi med ganska kraftiga symtom). Enda gången man inte ska äta det man är allergisk mot är vid anafylaxi (andnöd). Jag skulle råda att ta ny kontakt med BVC och då berätta att du uteslutit mjölk och be om att träffa läkare som kan remittera er till specialist om det är allergi. Barnens kusin har tränat bort sin mjölkallergi (gav diarré hos kusinen) efter att ha ätit enligt ett schema.

  Svara
 8. Therese

  Min son i ungefär samma ålder som William har också varit väldigt dålig i magen en tid nyligt. Men det dök upp i samband med en förkylning som höll i sig i två veckor. Han var så lös i magen och det var snudd på ryggbajs massor med gånger under en dag. Dök inte upp direkt med förkylningen utan kanske efter typ en vecka, sen höll det i sig ett tag efter han blivit frisk. Nu är allt som vanligt igen, från en dag till en annan var magen helt normal igen. Så märkligt! Har William varit sjuk kring tiden då magen började krångla?

  Svara
  • Emma

   Jag har inte märkt av nån förkylning men han har fått flera nya tänder. Jag vet inte om det är det som spökar? Han ryggbajsade idag igen och det har varit MYCKET värre än ryggbajsar i flera veckor. Jobbigt när man är ute, jag har fått tvätta av i handfatet för det har inte ens gått att göra rent med våtservetter 😩 Jag hoppas att vi får bukt på magen. Ska be om en ny tid till BVC nu för att få en utredning, men det verkar tyvärr inte som det gjort nån skillnad att utesluta mjölken, inte än i alla fall.

   Svara
   • Therese

    Det där med tänder och löst/grynigt bajs som många pratar om har jag aldrig märkt av på min son.. men tänker det bör ju inte spöka så länge som en månad? Om det nu stämmer, jag är lite tveksam i och med jag aldrig upplevt det själv 🙈 Hoppas ni får hjälp på BVC snabbt! Krånglade mage är verkligen så jobbigt 🙁

 9. Gittan

  Min äldsta dotter va oxå lös i magen i flera månader när hon var runt 9 månader. De bara sprutade ut och fick byta massor av blöjor varje dag. Hon började dock även stanna av i vikt så vi blev ganska snabbt remitterade till läkare istället. De tog massor av tester och allergi tester, det visade sig att hon var lite allergisk mot ägg. Vi uteslöt det helt under ca 6 månader innan vi sakta introducerade igen. Hennes mage blev helt bra efter ett tag igen och fick nog aldrig riktigt veta exakt om de va för allergin eller annat och eftersom magen blev bra så gjordes inget mer.

  Svara
 10. Sabina

  Båda min barn har varit lösa, haft grönaktiga bajsningar i samband med att de har fått tänder. Ibland suttit i flera veckor. Min lilla var komjölksprotein allergisk som liten. Spydde kaskadkräkningar konstant rakt ut efter amning. Åt mjölkftitt men hjälpte inte, fick gå över till ersättning som vi fick på recept som var mjölfri. Minns inte vad den hette. Blev bättre med tiden och nu är hon 5 år och kan äta/drickas mjölk.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här