Ingen sås och torr mat
En väldigt stor skillnad mat-mässigt mellan Sverige och Brasilien är att vi svenskar älskar sås medans brassarna helst vill att maten är så torr som möjligt. Här finns det till och med ett slags mjöl som liknar ströbröd men som är gjort på kassava. Mjölet kallas ”farinha” och när man har gjort en rätt med det så kallas det för ”farofa”. Detta mjöl lägger man över maten och blandar runt. Mjölet suger upp all sås och annat så att det blir alldeles torrt och då äter man. I början tyckte jag inte att det var ett dugg gott, men nu älskar jag att ha det på vissa rätter och kan äta hur mycket som helst! Imorse åt jag ”farofa de ovo” som är ”scrambled eggs” med farinha, så gott!
12 Comments
★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★
Spännande det där med hur olika matkultur är :). Låter gott i alla fall :).
Emma - På Smällen!
Visst är det spännande!
Camilla,från gravid 17 åring till 33 år och 10 barnsmamma
Låter tort haha men bara man vänjer sig så brukar det mesta faktiskt vara gott ??
Emma - På Smällen!
Haha! Ja, jag tyckte mest att det var konstigt och ville inte ens testa först, men det var gott!
Elin
Varför vill de ha torr mat? ?
Emma - På Smällen!
Haha ja det kan man undra 🙂 Dom gillar nog bara det helt enkelt 🙂
Vicktoria Murawska
gillar inte alls farofa, tycker dte smakar som att ha fått ner en mjölpåse i maten…haha… men annars gillar jag Brasiliansk mat <3
Emma - På Smällen!
Haha 🙂 Det tyckte jag också först 😛
Fitnessfia
Jag klarar inte farofa haha, vill ha sås. Har hittat en slags ”hemlagad” mjukost med smak som de säljer i vissa affärer, som jag använder istället för smaksatt crème fraiche (som inte heller går att få tag på).
Emma - På Smällen!
Haha! Jag älskar farofa! Men vad smart 🙂 Något jag saknade förra gången vi var här var kvarg. Jag tyckte det var skitsvårt att vara nyttig, men nu ska vi bara vara här två månader så jag skiter i att vara nyttig och tar igen det hemma i Sverige 🙂
Stina
Haha. När vi är där vill jag inte se varken ris eller bönor på väldigt länge.
Denna gången vi åker ner är första sedan sonen fick diagnosen celiaki. Får se hur det funkar att leva glutenfritt.
Emma - På Smällen!
Haha! Jag ville faktiskt inte det heller förut. Jag minns första gången i Brasilien och jag blev chockad när Jair längtade hem för att äta sin mammas bönor när jag njöt av restaurangmat och trodde att han gjorde det också haha! Men nu tycker jag faktiskt att hans mamma gör riktigt goda bönor och äter det mer än gärna 🙂 Ja det blir en omställning, men fördelen jämfört med andra länder är i alla fall att det är tydligt utmärkt om det innehåller gluten eller inte 🙂