Okategoriserade

Hur sover era barnen på dagen?

Nu när det här funkade så bra så vill jag ju såklart få lite regelbundenhet på det hela! Och framförallt egentid med min kära sambo som blev ordentligt störd igårkväll! Planen är att Lucas ska somna klockan 20, tidigare är nog för tidigt för honom. Iaf än så länge. Men då gäller det att jag gör rätt nu under dagen så nu funderar jag starkt på att väcka Lucas… Jag behöver få lite tips från er som också har 8 månaders bebisar som redan har lyckats införa bra sömnrutiner. När vaknar era på morgonen och när sover dom under dagen? Är det rimligt att inte låta Lucas sova längre än till i 9 på morgonen? Och är det rimligt att väcka honom om han sover efter klockan 16 på dagen? Eller hur ska man tänka? Tips mottages tacksamt!!!

12 Comments

 • Anna

  Min lillkille är åtta månader (nio i mitten på december). Han vaknar mellan 6 och 7 på morgonen, blir trött vid 9-10 tiden. Han sover då allt från 30 min till 90 min, beroende på hur trött han är. Sover igen vid 13 tiden, samma sak här, allt mellan 30 o 90 min. Om vi är ute och gör saker blir det lite andra rutiner, han sover då kortare perioder, men fler. Om vi är ute på ngt på em kanske han sover så sent som 16 igen (en kortis bara, 30 min). Sen läggdags 19.45-20.00. Vaknar ibland men somnar om vi drar sängen fram o tillbaka. Jag har inte märkt någon koppling mellan dagsömnen o hur han sover på natten. Man skulle ju kunna tro att han sover sämre om han sovit mycket på dagen, men så är det inte. Jag märker bara skillnad om han råkat sova i vagnen så sent som 19 tiden, men inte om han sovit tre timmar sammanlagt på dagen. Sömnen är ett mysterium!

 • Alexandra

  Min dotter är några dagar äldre än din Lucas. Vi har fått in sovrutiner tack och lov annars hade det aldrig funkat har en lite större dotter på 1 år med. Hon på 8 månader vaknar ca 7-8 på morgonen och sen blir hon trött vid ca 10 tiden sover då första gången i ca 60-90 min , vaknar till lunch och sover igen vid ca 14-15 tiden , sover då samma som innan, sen är hon vaken till 19-20 tiden då hon sover för natten, vi väcker aldrig utan låter henne alltid få sova ut tills hon vaknar. Barn brukar sova ungefär 2 gånger om dagen vid denna åldern.

 • Ayse

  Tassmetoden ska jag testa inatt! Har testat några ggr men nu var det några månader sedan.
  Alltid då barnet gråter vid nattning eller vaknar på natten följer man följande rutin:
  1) Lyssna först av gråten; är där pauser? tystnar den av sig själv? Ifall gråten blir mera intensiv fortsätt till steg 2
  2) Sätt handen stadigt på magen/bröstkorgen/ryggen/sidan beroende på hur barnet sover; visa alltså att pappa/mamma är här men du skall sova nu. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 3.
  3) Smek barnet med stadiga, rytmiska, lugnande rörelser. Ifall gråten tystnar håll kvar handen en stund men ta bort innan barnet somnar. Ifall gråten inte tystnar steg 4.
  4) Ta upp barnet i famnen och höll tight upprätt intill kroppen samt ifall barnet är hemskt ledset smek ryggen med stadiga, rytmiska och lugnande tag. Sätt ner i sängen genast då barnet är lugnt men innan det har hunnit somna. Behöll handen på en stund så att barnet känner att du är där.

 • Johanna, mamma till tre

  Min yngsta son blev 8 månader igår och han har sovit hela nätterna i sin säng från att han var 4 månader. Han slutade att äta på natten när han var 6 1/2 månad. Nu lägger han sig kl 19 på kvällen och vaknar mellan 7-8 på morgonen. Sen sover han igen mellan kl 9-10. Oftast i en timme men ibland två. Lunch äter han sen mellan kl 12-13. Sover igen mellan 13-14 och vaknar oftast mellan 15-16. Detta funkar fin fint och så har vi gjort med alla våra tre barn. I början får du säker väcka honom efter som hans kropp är inställd på andra tider men övergången går fort och det blir bättre för er alla. Rutiner är verkligen superviktiga för barn, de jan ju inte styra det själva så vi föräldrar måste ju hjälpa dem på rätt spår 🙂 lycka till!!!

 • Sara

  Lillan här är snart 8 mån, vaknar vid 6 halv 7. I sin egen säng i sitt rum. Sover igen efter lämning på fsk. Vid ca 9 tiden. Äter lunch. Vilar ca 13-15. Sen vaken fram till läggning vid 18.30. Somnar i sin säng. Jag/pappa sitter i en fåtölj i hennes rum, om hon är nöjd ligger hon och pratar en stund, då stör vi inte henne. Om hon är ledsen klappar jag henne och ger nappen (som hon alltid kastar iväg) hon äter välling i sängen, under tiden sjunger vi videvisan. Vi tar inte upp henne när vi vet att hon är trött, det blir rörigt för henne att hoppa upp och ned i sängen. Men vi visar att vi finns där och hon kan somna lugnt.
  Detta funkade på vår stora son 4 år, han har alltid varit trygg i att sova i sin säng. Han vet att vi kommer om han vaknar. Alla barn är så olika. Lita på det som känns bra för dig.

 • viochbebis

  Vår Theo är 6 månader och han sover i sin säng i vårt rum. I början sov han emellan oss varje natt men vi bytte till hans säng för han kände sig mer trygg i den upplevde vi. Så länge han fortfarande äter något på natten så får han sova kvar i vårt rum tänker vi. Han brukar vakna vid ca 8.00 på morgonen och ligga och prata och gosa med mig/oss i en timme ca innan vi går upp. Sen blir han trött igen vid halv 11 och brukar då sova i ca 1 h. Sen leker vi ett par timmar till och sen brukar han vara trött vid halv 3 och då sover han en timme till. Vi lägger honom alltid vid 7 på kvällen. Vi försöker ha rutiner med matning och sövning, jag vet att de allra flesta barn gillar rutiner (jag arbetar som förskollärare). Vi har därför ända sedan Theo var ca 4 månader försökt lägga honom vid samma tid varje kväll. Vi börjar med att läsa en bok och sedan sjunger vi en sång och sen lägger vi ner honom i sin säng. Han somnar nästan alltid själv nuförtiden, är han ledsen så brukar jag kittla honom på ryggen eller i pannan så brukar han slappna av och somnar. Alla barn är olika men jag tror det är viktigt att ha en kvällsrutin som barnet känner igen, det gör dem trygga tror jag! =)

 • Isabelle

  Min pojk sov hela nätter från 6 veckors ålder.
  Han är 8 månader nu.
  Sen i somras har vi lagt han kl 21 gett mat halv nio sen sover han till 7.30-8.00.
  Sen sover han igen i 40-45 min 9.45-10.30
  Sova 12.40-14.00 om vi är ute mellan 13-14 kanske kortare stund.
  Sova 16.50-17-10
  O sen är den kring kl 21 igen.
  Tänker backa han lite snart igen.
  Så hoppas på 20-8.00 sen när han är kring 1.
  Funkar superbra såhär, men som sagt vaknar nästan aldrig på natten och gör han det så är de bara för han inte får tag i sin napp.

 • Isabelle

  Glömde tillägga att han sover i egen säng med.
  Har gjort de sen 3 månader.
  Håller med alla ovanstående om rutiner! Fast tidpunkter för mat och sömn är bäst.

 • Beatrice, mamma till Robin och Jennifer

  Jennifer brukar vakna runt 6-7 tiden, sen sover hon runt 9-10. Ibland 30 minuter, ibland 2 timmar. Sen sover hon runt 13-14 tiden. Hon skulle ibland även behöva sova vid 16 men somnar hon då är det jättesvårt att få henne att sova till natten vid 19 tiden. 🙂

  Du har väl sett min tävlingen jag har förresten?
  KRAM

 • Tessan

  Min son som är 9,5 månad vaknar mellan 7-8 vare dag. Somnar runt 20-20:30 på kvällen.. Han sover en gång på dagen bara, runt 11-11:30 och sover runt en timme.. Ibland om han är väldigt trött och grinig sover han bara en kort stund på eftermiddagen runt kl 17.. Han sover ju så mycket på natten, så dagtid är det inte jätte mycket sömn och så här har det varit sen han var 7,5-8 månader och funkar väldigt bra. 🙂

 • Sandra

  Vår tjej som precis blivit 7 månader vaknar oftast mellan 8.30-9.30, sen söver jag ner henne i vagnen någonstans mellan 10.45-11.45 och då sover hon mellan 1-3 h, snittet ligger nog på ca 2h. Beroende på när hon vaknar efter middagsluren så brukar vi försöka hålla henne vaken tills vi startar läggningsrutinen vid 19.45. Vi har bestämt att hon inte får sova efter kl 17.

  Nattningen innebär att vi läser/tittar i böcker några minuter, dricker välling i famnen till tänd sänglampa. Släcker ner och tänder nattlampan vilket alltid möts av skrik men efter bara någon kort minuts buffande somnar hon. Tyvärr vaknar hon nästan alltid 30 min och vi får söva ner henne på nytt vilket ibland kan ta lite tid. Men det känns ändå som att vi är på rätt väg!

  Än så länge sover hon i vår säng men nu i dagarna ska vi börja träna på att sova i egen säng.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.