Hur många år håller en bilbarnstol?

– I samarbete med Volvia –

Kan man ärva en bilbarnstol och hur många år håller en bilbarnstol egentligen? Det är precis det som det här inlägget kommer handla om. Bilbarnstolar är en färskvara och det tror jag nästan alla förstår när man ser på den här bilden – lite har ju hänt sen sist om man säger så 😉

bilbarnstol från 1957

Bilbarnstol från 1957

Men om man pratar om dom lite mer moderna bilbarnstolarna där tekniken inte har ändrats nämnvärt, hur länge kan dom användas innan dom ska kasseras och bytas ut? Bilbarnstolar har en livslängd på ungefär 8-10 år. Den bör därför inte vara äldre än ca 5 år för att räcka hela den tid som barnet ska använda stolen. Livslängden för babyskydd är något kortare ca 5-7 år pga det ökade slitaget. Åldern på stolen räknas från det att stolen tas i bruk för första gången, inköpskvittot eller från när stolen tillverkades. Det är lite olika för olika tillverkare. Om man köper begagnat ska man gå efter kvitto eller tillverkningsdatum (stämpel på stolen), men det är alltid säkrare att köpa nytt framför begagnat (källa Volvia).

Varför håller inte bilbarnstolar längre än 10 år?

Vad är det som gör att bilbarnstolar inte håller mer än 10 år? Det har att göra med att materialet (plasten) i bilbarnstolen åldras och då finns det risk för att det blir sprött och kanske inte kan garantera samma säkerhet vid en eventuell krock. Volvia förklarar att det kan finnas spänningar i materialet som inte syns på utsidan. En annan anledning till varför man bör byta ut en bilbarnstol som är äldre än 10 år är att utvecklingen går framåt. Den stol som var godkänd för 10 år sedan, kanske inte klarar dagens krocktest. Rekommendationen för hur många år en bilbarnstol håller är generell och handlar om att “vara på den säkra sidan”.

Vad påverkar bilbarnstolens livslängd?

För att en bilbarnstol ska hålla i 10 år så måste den tas väl om hand, användas på rätt sätt och utsättas för normalt slitage. Om stolen inte används så ska den förvaras inomhus, torrt, inte i direkt solljus och åtkomligt för djur. Har bilbarnstolen varit med om en krock bör den kasseras oavsett ålder! Försäkringsbolaget ersätter bilbarnstolar som varit med om en krock.

Är det säkert att ärva en bilbarnstol eller köpa en begagnad bilbarnstol?

Om det är säkert att ärva en bilbarnstol eller inte beror på om man kan vara säker på att bilbarnstolen inte varit med om en krock. När det kommer till att ärva mellan syskon så har man ju full koll på hur bilbarnstolen tagits om hand och vad den utsatts för så där kan man känna sig helt trygg så länge stolen inte är äldre än 10 år. Jag skulle inte heller oroa mig om mina barn fick ärva från en släkting eller om jag köpte en bilbarnstol av en vän som jag litar på. När man köper bilbarnstol begagnad så ska man granska stolen noggrant. Ta av klädseln och se efter sprickor och ljusa strimmor. Fråga om stolen har varit med om en krock. Fler tips hittar du hos Volvia här: Att tänka på vid köp av begagnad bilbarnstol

En äldre bilbarnstol är alltid bättre än ingen bilbarnstol!

Slutligen så vill jag poängtera att en äldre bilbarnstol alltid är bättre än ingen alls. NTFs rekommendationer är ungefärliga och som dom själva skriver så är det för att vara på den säkra sidan. Bilbarnstolen kommer inte ramla ihop bara för att den är 10 år gammal, men den garanterar inte samma säkerhet. Dessutom går utvecklingen framåt på 10 år och därför är det inte säkert att en gammal stol klarar dagens tester.

Källa: Volvia och NTF

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här