Okategoriserade

Hur jag tänker kring 1-åringar och RS-virus

Jag vill börja med att säga tack till alla läsare som uppmärksammat om att det råder olika rekommendationer kring RS-virus i olika delar av landet och beroende på om man läser på 1177 eller i nyheterna. Jag har hela tiden gått på 1177s rekommendationer och enligt dom så är det dom riktigt små bebisarna som har en ökad risk att drabbas allvarligt, bebisar som är födda för tidigt eller barn med underliggande sjukdomar:

Men en läsare uppmärksammade mig om att Region Gävleborg har gått ut med information om att immunitetsläget hos dom minsta barnen är ovanligt låg och att även barn i förskoleåldern blir så svårt sjuka att dom behöver söka vård.

Vi har också fått utskick från förskolan där det bland annat står att föräldrar med barn under 1 år ska informeras om det går rs-virus på förskolan. Och när jag läser information lite närmare ser jag att man även i Göteborg sett svårare fall hos barn som är upp till 2-3 år.

Det känns ju inte alls roligt att läsa. Väldigt obehagligt faktiskt och det är klart att vi tar oss en funderare på hur vi ska göra. Det första jag tänker på är såklart om man bör ha syskon på förskola för det är ju tyvärr oftast där som smittorna sprids eftersom barnen inte håller avstånd där. När man är ute på utflykter så kan man ju styra det lite lättare genom att hjälpa barnen att hålla avstånd, sprita händer osv. Dessutom har dom släppt alla restriktioner på förskolorna så att man får numera lämna barn som har lätta förkylningssymptom som hosta och snuva så länge dom har bra allmäntillstånd och varit feberfria i två dygn.

Ja, det blir att ta sig en funderare på detta… Isadora behöver ju egentligen träffa sina kompisar och nu har hon inte varit där på 1,5 vecka. Samtidigt känns det som att det är större chans att drabbas av smitta där precis efter lovet. Svårt!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.