Okategoriserade

Hur gick det med Williams torticollis?

Nu tänkte jag att jag skulle berätta om besöket hos fysioterapeuten Anna Öhman som vi var på i veckan. Förra året, när William började gå, såg en följare att William lutade huvudet åt ena sidan och att han troligtvis har en oupptäckt torticollis. Jag hade ingen aning om vad torticollis var så det var inget jag själv reagerat på tills följaren skrev till mig, då scrollade jag igenom min kamerarulle och mycket riktigt så lutade han huvudet åt samma håll på i princip varenda bild. Jag började googla som en tok och fick panik när jag läste att man ska behandla tidigt helst när dom bara är några månader gamla. William var ju stor nu och det är svårt att träna så här stora barn.

Vi gick först till en fysioterapeut som visade oss en massa övningar och jag kände mer eller mindre bara panik inombords, så vi besökte även Anna Öhman som är gurun inom torticollis och som utbildar fysioterapeuterna här i Sverige. Hon sa att vi absolut inte ska träna en 1-åring med torticollis! Det är ingen idé för barnet tar inte till sig övningarna och det slutar bara med att föräldrarna får ont i ryggen. Enligt henne gjorde vi gott i att vänta ett år och att det aldrig är försent att behandla torticollis, därför bokade hon in oss för återbesök nu i oktober. Jag är såååååå glad att vi gick till Anna som gav oss det här rådet för det gjorde att all stress släppte för mig och gissa vad som hände?! Williams torticollis försvann av sig självt! Anna gav ingen förklaring till varför, mer än att William aldrig var stram i musklerna utan bara var svag på ena sidan. Min egna teori är att det rättade till sig när han började gå för att han var tvungen att träna musklerna mer per automatik då 🙂

Hur som helst så var det väldigt skönt att få bekräftat att allt var bra med William nu 🙂 Vi passade också på att kolla på Oliver eftersom BVC ville remittera oss eftersom han är lite platt på bakhuvudet och gärna tittar åt vänster. Det verkar inte som Oliver har torticollis, däremot så rekommendera Anna att han skulle sova på sidan istället med en sån där sidokudde. Hon visade mig också en övning där Oliver ska sitta i mitt knä för att träna nacken eftersom han fortfarande är lite för svag. Hon frågade mig om jag brukar stötta hans nacke när han sitter i mitt knä vänd mot mig. Jag blev lite paff över frågan för det ska man väl? Ja, men också nej. Många bebisar kan hålla nacken själva redan vid 1 månad och om man hela tiden stöttar så får dom inte träna på det. Så nu försöker jag att inte stötta lika mycket och låter Oliver sova mer på sidan. Hoppas att det gör skillnad 🙂

img_8377
img_8378

4 Comments

  • Anna

    Tänkte bara för ett tag sen på detta då det var jag som ”påpekade” gällande Williams huvudposition. Sett att det ordnat till sig men glad att du kollade upp de och tog upp ämnet eftersom de är så vanligt nu när barnen ligger allt mer på rygg och dessutom är väldigt passiva i tex babysitter, ergonomiska sittdelar osv.

  • Johanna

    Får en klump i magen av torticollis-ordet och åh så tacksam jag är över Anna Öhman. Härligt att allt verkar bra och att ni fått goda råd ❤️

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.