Okategoriserade

Hur fungerar det att hyra ut via airbnb?

Hur fungerar det att hyra ut via airbnb?

Jag har fått en del frågor om hur det fungerar att hyra ut via airbnb – kul att så många är intresserade! Det är verkligen en superbra extra inkomstkälla, särskilt om man älskar att resa och kan hyra ut under tiden man är borta 🙂 Eller till exempel om man är särbos och inte är hemma så mycket, då kan det vara guld värt för ekonomin.

Hur fungerar det att hyra ut via airbnb?

Det är lätt att hyra ut via airbnb, mycket lättare än vad jag först trodde. Men jag förstår varför ni undrar för det gjorde jag också innan jag hade frågat mina vänner. Jag känner som tur är flera erfarna airbnb-värdar som jag har bombarderat med frågor 🙂

Det första man gör om man är intresserad av att hyra ut är att man registrerar sig HÄR. Sedan lägger man upp en annons som beskriver bostaden som man vill hyra ut. Man väljer då om man vill hyra ut hela stället eller bara ett enskilt rum. Det går även att lägga upp olika annonser om man kan tänka sig olika varianter av uthyrning. När man lägger upp annonsen så får man välja vad gästerna kommer få tillgång till t.ex. sängkläder, handdukar, kaffebryggare, garderober, galgar, strykjärn, hårtork m.m. Vi har valt att inte hyra ut garderober och erbjudet därför enbart galgar.

När man lägger upp sin annons kan man välja att ta extra betalt för städningen eller att gästen själv städar. Vi tar ut extra för städningen men har valt att anlita städhjälp innan vi hyr ut istället för vi tycker det är för stressigt att städa inför uthyrningen.

Det finns två ”bokningssystem” på airbnb. Det ena är direktbokning där man kan låta gästen boka utan att skicka en förfrågan om bokning (endast tillgänglig för verifierade konton), det andra är att först kräva en förfrågan som man enkelt kan tacka ja eller nej till. Man kan alltid avboka om man inte är bekväm med en bokning. Jag har valt alternativet där gästen måste skicka en förfrågan. När jag får en förfrågan brukar jag alltid kolla upp personen först. Har personen rest via airbnb förut och har omdömen? Om jag inte hittar några omdömen så brukar jag ta kontakt med gästen och fråga hur många dom är och vad syftet med resan är. Jag brukar också förklara att fester eller aktiviteter som stör grannarna inte är tillåtna.

Inför uthyrningen bäddar vi rent i alla sängar. Vi har köpt extra sängkläder som vi förbereder några dagar innan för att det inte ska bli så stressigt. Sedan brukar vi plocka undan sånt som vi är rädda om, det är i princip bara iPads, smycken, kamera och dator – resten är saker som kan ersättas och därför täcks av airbnb’s försäkring om något skulle hända.

Hur mycket kan man tjäna?

Vi har haft ett ganska högt pris på vårt hus eftersom vi har många sovrum och för att det ska vara värt för oss att bo nån annanstans under tiden. Den här gången så har vi bott på 4-stjärnigt hotell och nu lägenhetshotell precis intill Jairs jobb och eftersom det har kostat oss cirka 900 kr/natten så har vi faktiskt gått plus cirka 4700 kr den här gången, trots att vi har haft det riktigt lyxigt!

Det är skattefritt att hyra ut sin bostad skattefritt upp till 50.000 kr (källa), efter det ska man skatta 30%. Men tänk – 50.000 kr räcker ju faktiskt till två riktigt bra resor för barnfamiljen 🙂 Eller varför inte – många lyxiga weekends under tiden som man ändå har airbnb-gäster i sin bostad? Vår plan från början var inte att spara pengar, utan att få till mer vardagslyx och weekends under tiden som vi hade gäster i vårt hus. Jag vill försöka komma ifrån det där ekorrhjulet med sova-äta-jobba och lyxa till det lite mer, men det kanske blir nästa år istället 🙂

img_5144
img_5143

Hur är det att låta någon annan bo i ens hem?

Detta är förstås väldigt individuellt och absolut inte för alla. Vi tycker inte att det är jobbigt att nån annan bor i vårt hem eller sover i våra sängar och vi har inte haft några problem hittills. Jag tror också att människor generellt sett är lite mer försiktiga när dom bor i nån annans hem. Vi tackar enbart ja till dom bokningarna som känns hundra procent bra. Vi har fått ganska många förfrågningar, men jag är extremt selektiv hehe 🙂

Jag har många vänner som använder airbnb, men nu är jag lite nyfiken på om några av er också gör det? Dela gärna med er av era erfarenheter!

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.