Okategoriserade

Hälsoutredning på vårdcentralen

Idag har jag och Lucas varit på vårdcentralen för hälsoutredning eftersom han äter så dåligt. Förskolan har anmärkt på det flera gånger och nu har dom till och med bett oss ta med välling till Lucas (normalt står det i reglerna att man inte får ta med mat hemifrån!!). Det är inte bara det att han äter dåligt, vissa dagar äter han INGENTING! I fredags åt han ingenting hemma med mig och på dagis hade han inte ätit varken frukost, lunch eller mellanmål! Det som känns skönt att veta är att Lucas matvägran inte beror på maten vi lagar eftersom han oftast inte äter på dagis heller, men det som känns jobbigt är att vår son inte äter något.

Men jag tycker ändå att vi har hanterat det hela ganska bra för vi har inte stressat upp oss. Vi har fått höra hela tiden att föräldrarna ofta gör situationen värre genom att bli stressade när barnen inte äter. Vår inställning har hela tiden varit att mat finns när han vill ha så han kommer aldrig svälta ihjäl (även om det känns som han svälter sig själv ibland).

IMG_2484.JPG

Hur som helst, när vi var på vårdcentralen så fick vi träffa en barnläkare som undersökte mage, hals, ljumskar och lyssnade på hans hjärta. Hon frågade också om Lucas matvanorna och hur mycket han brukar äta. Hon poänterade flera gånger vilken bra grund vi hade med gröt och välling. Hon sa att man måste inte äta varierat för att få i sig alla näringsämnen, det viktiga är vad man äter och eftersom gröten och vällingen som man köper är fullproppad med viktiga näringsämnen så spelar det inte så stor roll om han äter varierad kost. MEN det är vitkigt att barnen lär sig att äta olika sorters mat för framtidens skull, det är alla föräldrars mål. Hon tyckte också att det var helt ok att ge gröt en extra gång om han matvägrar en dag, men att vi inte skulle dalta och byta maträtt bara för att han inte vill ha. Föräldrarna ska bestämma VAD barnet ska äta och barnet bestämmer HUR MYCKET eller OM det ska äta. Hennes råd till oss med maten var att ha roligt och trevligt när vi äter och äta tillsammans så mycket som möjligt. Dom dagarna som Lucas har ätit dåligt på dagis ska han få någon av sina favoriträtter när han kommer hem och dom dagarna han har ätit bra ska vi prova med någon annan mat.

Det där med att inte dalta med barnen och byta till en annan maträtt bara för att dom inte äter den ena, det har vi aldrig gjort. Jag fick höra det väldigt tidigt på BVC. Men jag skulle däremot vilja prova att öva lite mer på att äta tillsammans med honom. Vi försöker alltid men hans ”ät-fönster” från att vara hungrig och VILJA äta tills det blir panik och han inte vill ha något annat än välling är så litet. Jag upplever ofta att det kan handla om 15 minuter och får han vänta några minuter för länge så vill han inte ha något annat än välling, men lagar vi maten för tidigt så vill han inte ha. Jag funderar på att försöka klocka honom och se om jag kan lista ut när hans ätfönster dyker upp. Jag fattar hur konstigt detta låter när jag skriver det, men ett konkret exempel var idag då jag åt 30 minuter INNAN honom. Jag satte honom på stolen och värmde mat till mig och la på hans tallrik också. Han vägrade öppna munnen ens för att smaka! 30 min senare var han redo att äta och gick och hämtade sin matburk. Och det handlar inte om vilken mat jag åt, för han smakade inte ens.

På vårdcentralen tog dom massa blod från Lucas för att testa allergier, främst glutenallergi. Han fick embla-salva i båda armvecken en timme innan för att det inte skulle göra ont. Personalen sa att det inte kommer göra ont alls så jag behövde inte ens väcka honom (han somnade under tiden vi väntade på salvan skulle verka). Stackarn vaknade av att personlen ryckte loss plåstrena och sen skrek han i panik dom 15 minutrerna som dom höll på att sticka honom!!! DET VAR FÖRJÄVLIGT! Jag ångrar djut att jag inte väckte honom! Personalen sa till mig att det bara var bra om han sov igenom det hela! HUR SJUTTON SKULLE HAN GÖRA DET? Sen blev jag ganska sur för under tiden dom höll på och grävde med nålen, så spände sig Lucas och ibland sparkade han för att han var rädd, stressad och det gjorde nog ont också och då sa den ena kvinnarn i personalen: Nej, men nu får du sitta stilla Lucas!”, med skarp röst! Typ som att hon var arg på honom! Han var ju arg på dom! Det var dom som var dumma tyckte han, han var ju oskyldig! Han är inte ens 2 år och det hjälper liksom inte om någon säger till honom på det viset. Han hade panik! Om det skulle ge någon effekt överhuvudtaget så skulle han bara blivit ännu mera ledsen! Jag hade lust att säga till henne när hon för andra gången sa åt Lucas att sitta stilla.

IMG_2485.JPG

Stackarn var alldeles rödgråten och skakig när vi kom ut därifrån, men när han fick sitta i vagnen med en flaska välling så blev allt bra igen.

Jag hoppas verkligen verkligen verkligen att han INTE är glutenallergiker, men jag hoppas också att dom hittar felet. Fast jag hoppas att felet inte är en allergi. Jag har haft glutenallergi och vet hur det är!

11 Comments

 • Mia

  Jag är glutenintolerant, har Celiaki som det egentligen heter och det är en livslång sjukdom, inget man kan bli av med. Man måste leva strikt glutenfritt hela sitt liv. Du måste ha varit allergisk mot något annat, får man diagnosen celiaki så får man leva glutenfritt helt enkelt. Hos barn syns det ofta på att dom är väldigt smala men har svullen mage och är trötta och energilösa.
  Hoppas det löser sig med maten!

 • QMia

  Men då är man ju egentligen allergisk mot spannmål och inte gluten eftersom det står att man inte kan äta havre, havre innehåller inte gluten. Den kan vara kontaminerad om man inte äter ren havre men i sig innehåller den inte gluten.

 • Emma - På Smällen!

  Jag googlade också fram det där med glutenallergi och glutenintolerans nu hehe 🙂 Jag hade glutenallergi när jag var liten, jag var en riktigt vällingdrickare i några år och drack bara det haha!! Jag var väldigt smal, underviktig och hade alltid ont i magen och hade en blek blåaktig ton i ansiktet. När läkarna kom att jag var glutenallergisk var jag 12 år och åt glutenfritt tills jag var 15 och då hade det plötsligt gått över. När jag var 15 år och började äta gluten igen fick göra gastroskopi för att bekräfta att tarmluddet var intakt eftersom mamma var så orolig att jag var allergisk fast utan symptom. Min gamlamormor dog nämligen av tarmcancer… 🙁

 • Sara

  Blir jätteledsen av er upplevelse av vården, så ska det verkligen inte gå till. Själv hade jag tagit upp det med den som är ansvarig för verksamheten eftersom det är sannolikt att något annat barn råkar ut för samma ”behandling” om man inte sätter in rätt åtgärder. Läs mer om barn och vårdnadshavares rättigheter i vården här! http://www.1177.se/Gotland/Regler-och-rattigheter/Barns-och-foraldrars-rattigheter-i-varden2/ våga stå på dig och gå alltid på din magkänsla om vad som är rätt för just ditt barn, förhoppningsvis får inte Lucas några men av den här upplevelsen men ett barn kan mycket väl utveckla en otrygghet gentemot vårdrelaterade situationer efter en sådan upplevelse. Ta hand om er! Kram

  • Emma - På Smällen!

   Tacka Sara! Jag har klagat på den vårdcentralen innan. Inte första gången som personalen beter sig felaktigt eller agerar fel. Har hänt två gånger på labbet och en gång med sköterskorna som svara i telefon. Jag vill gärna byta, men då får vi inte gå kvar på det BVC:t. Jag ska kolla upp vad som finns på andra ställen i närheten, för det här är rikigt jobbigt! Jag är bara rädd att det ska bli värre på ngt annat ställe om vi byter 🙁

 • Linda

  Alexander började äta bättre när vi slutade med gröt/välling/ersättning på dagen. Ibland äter han någon vuxengröt till frukost och han får välling när han lägger sig. Men det ska vi nog sluta med när han blir 2 år ca

  • Emma - På Smällen!

   Nu kanske inte Alexander har problem med att få i sig varierad mat med mycket näring eller har svårt att gå upp i vikt. Men barnläkarna avrådde starkt från att ge barnen vuxengröt och sluta med barngröt/välling eftersom det näringsinnehållet som de innehåller är väldigt svårt att ersätta med egenlagat. Ett litet tips till er bara 🙂

 • C

  Vilken trist labbupplevelse… De borde ju tänka på att göra det barnvänligt så att barnen inte blir rädda för sprutor och dylikt (jag har själv varit jätterädd för att ge blod/få sprutor och det är inget jag önskar någon annan). Nu bor vi inte i Sverige men på vårdcentralen vi gick när dottern var liten var det glada bilder på djur och sånt överallt och de gjorde det till en lek.. Plus att det var en särskild labbdel för barn. Jättebra funkade det, och då fick de inte emla heller.

  Hoppas verkligen det löser sig för er! Min son är inte heller stor i maten maten det beror mest på att han vill äta själv och då inte får i sig så mkt (han är 11 mån precis). Så nu får jag göra biffar som han kan äta själv. Ex igår malet kött, couscous, ägg och lite ströbröd och krydda med persilja. Då åt han och det kändes som en sådan lättnad! Men det är bra att du delar med dig av infon, då ska jag försöka oroa mig mindre 🙂 och han äter också barngröt och ammar så då ska jag fortsätta med det ett tag.

  Mina barn har alltid haft svårt att äta när de är trötta. Du tror inte det hänger ihop med hans dygnsrytm? Vår dotter sov jättedåligt när vi flyttade när hon var 1,5. Tog henne ett par månader att komma till ro..

  Lycka till och hoppas det inte är någon allergi utan snart går över!

 • a

  Jag beundrar ändå ert lugn och inte stressar upp er o visar det för Lucas. Jag har tyvärr stressat upp mig allt för mycket när inte A äter. Nästan varit besatt av hennes vikt. Viktuppgång o mat o allt runtomkring. Jämfört kalorier, serverat olika maträtter vid en måltid.-allt för att testa mig fram vad hon gillar. Vårt problem har varit att hon har svårt att sitta still vid matbordet. Vi har haft leksaker, sjunga sånger o försökt underhålla henne för att få i henne mat. Väldigt stressande! Leksak på golvet, gafflar slängs osv. Det som funkar i dagsläget är iPad, en film som hon gillar eller någon sång på ipaden. Hon sitter lugnt. Äter maten flesta gångerna, tyvärr blir hon matad( tidigare åt hon själv ) . Sen lagar vi mat som går snabbt att äta exempelvis potatismos med fisk eler spaggeti . Eftersom hon hon svårt att sitta stilla för länge. Detta funkar för oss. Om 2 månader ska hon börja förskolan då får vi se hur der går. Hon vill gärna äta själv när hon sitter med äldre barn. Lycka till!

 • Jenny

  Det där med mat (och sömn) är lurigt men samtidigt det vanligaste problemet enligt vårt BVC. Skönt att ni inte stressar upp er och skönt att han i alla fall vill ha gröt och välling (det vägrar vår kille…). Även om provtagningen låter onödigt brutal (vad sysslade de med) så är det bra att han utreds ordentligt. Att inte äta någonting alls på halva dagen låter ju inte optimalt. Hoppas att det vänder lite, men som du skriver så svälter han inte, han väljer bara att ibte äta.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.