Femte graviditeten

Gravidvecka 20 – bebis nr 4

Bebis
Bebis väger 350 g och är 24 cm lång, ungefär lika stor som en nätmelon. Bebisens körtlar börjar producera det vita fosterfettet som ska skydda dess hud mot fostervattnet. Fosterfettet sitter ofta kvar när bebisen föds. Bebisen har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Bebisen har fått känsel och kan reagera på smärta. Den kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta. Bebisen kan känna igen din röst. Från femte eller sjätte månaden kan man lyssna på barnets hjärta genom ett stetoskop.

Du
Grattis, nu har du gått halvvägs!! Nu når livmodern ända upp till naveln. Man mäter livmoderns mått mellan pubisbenet och livmoderns topp. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer magen att ta fart och börja växa ordentligt, måttet kommer att öka med ungefär 1 cm i veckan. På en del mammor kommer naveln pluppa och puta ut. Ät mer järn, minst 100 mg järn per dag rekommenderas av Livsmedelsverket. Järnbrist orsakar även trötthet.

Så här känner jag
Jag mår fantastiskt! Jag har bara liiiite foglossning än så länge och ingen aktivitet jag har gjort har förvärrat den. Jag promenerar, tränar bodypump och springer på babysim/simskola tre gånger i veckan och känner mig mer aktiv än nånsin! När jag promenerar eller tränar så får jag ofta sammandragningar nu men det gör inte ont, det är bara jobbigt när jag går långt och går i nedförsbackar för tillslut kan jag inte knipa helt längre och läcker lite. Känns inte så kul… men jag är hellre aktiv så då får det vara så. Jag bär ofta på William eftersom han väldigt sällan går åt rätt håll när vi ska nånstans, antingen står han still eller så går han åt ett annat håll och han vägrar fortfarande hålla handen. Jag känner mig stark, pigg, glad och tycker livet är kalas för det mesta – i alla fall om jag bortser från kriget och läskiga ryssen som man inte vet om dom tänkt ge sig på Sverige också. Jag tycker magen har vuxit till sig lite nu och när jag jämför är den faktiskt inte jättelångt ifrån den storleken som den var med William i samma vecka. Just nu tycker jag min babybump är helt perfekt för den är inte i vägen men den syns ändå och är gullig 🙂

Så här känner Victor
Jag tycker magen växer sakta men säkert, men annars känns allting just nu väldigt mycket som vanligt eftersom Emma tack och liv inte känner av graviditeten särskilt mycket alls. Hon sover visserligen ganska mycket djupare än vanligt, men det tror jag också är för att William håller henne sysselsatt hela dagarna – haha! Det gör han dessutom på nätterna också, så det är inte många minuter vi får ligga bredvid varandra i sängen vilket betyder att jag knappt fått hålla om magen hittills. Det kanske till och med är så att William känt första sparkarna före pappa?!

20151123-212147-76907186.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.