Tredje graviditeten

Gravidvecka 20 – bebis nr 2

Bebis
Bebis väger 350 g och är 24 cm lång, ungefär lika stor som en nätmelon. Bebisens körtlar börjar producera det vita fosterfettet som ska skydda dess hud mot fostervattnet. Fosterfettet sitter ofta kvar när bebisen föds. Bebisen har fått ögonfransar och kanske lite hår på huvudet. Ögonlocken är färdiga. Fingrarnas naglar växer, men de täcker inte hela fingertoppen än. Bebisen har fått känsel och kan reagera på smärta. Den kan göra avancerade rörelser som till exempel bakåtkullerbytta. Bebisen kan känna igen din röst. Från femte eller sjätte månaden kan man lyssna på barnets hjärta genom ett stetoskop.

Du
Grattis, nu har du gått halvvägs!! Nu når livmodern ända upp till naveln. Man mäter livmoderns mått mellan pubisbenet och livmoderns topp. I den här veckan brukar måttet ligga mellan 18 och 20 cm. Nu kommer magen att ta fart och börja växa ordentligt, måttet kommer att öka med ungefär 1 cm i veckan. På en del mammor kommer naveln pluppa och puta ut. Ät mer järn, minst 100 mg järn per dag rekommenderas av Livsmedelsverket. Järnbrist orsakar även trötthet.

Så här känner jag
Jag känner bebisen mycket nu. Jag har länge känt sparkar varje dag, men nu känner jag flera gånger om dagen så det känns tryggt. Jag har inte märkt att bebis har reagerat på ljud än, men när jag var gravid med Lucas räckte det att jag spelade musik på telefonen och la den på magen, då började det dansas därinne. Jag får ta och prova det nån dag! Just nu när jag sitter så tycker jag att det känns som livmodern är ovanför naveln, men BM på RUL förra veckan påstod ju att livmodern inte ens var uppe vid naveln. Eller åtminstone påstod hon att bebis inte var där… Hmm… Spännande nu när magen ska börja växa mer. Min mage är lika stor som med Lucas, men några av er har kommenterat att det ser ut som jag bär bebismagen högre upp denna gången. Jag såg också det och har också funderat på det. Det kanske därför som jag har fått halsbränna så tidigt den här gången? Jag har precis börjat med järntabletterna som jag äter var tredje dag till att börja med. Jag har nu gått upp 1,4 kg. Med Lucas hade jag gått upp 1,9 kg i samma vecka – alltså ingen stor skillnad…

20151123-212147-76907186.jpg

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.