Okategoriserade

Fördelar och nackdelar med TBE vaccin

– I samarbete med Minutkliniken –

Idag har vi varit på Minutkliniken i Nordstan och vaccinerat oss mot TBE. Jag har rådgjort lite med BVC och hört mig för i mina mammagrupper och efter det så kände jag mig övertygad om att det var viktigt. Helt ärligt hade jag aldrig hör om TBE innan jag kom i kontakt med Minutkliniken så då ville jag gärna undersöka lite innan vi bestämde oss.

Vad är TBE?

TBE  är en sjukdom som angriper hjärnans nervsystem och smittar via fästingbett. TBE har på senare år ökat i Sverige och nu har TBE-smittade fästingar även kommit till Göteborg och flera har upphittats i Sisjön. Förra året insjuknade några göteborgare efter att ha vistats i Sisjön så nu rekommenderas även göteborgare att vaccinera sig. Sjukdomen är dödlig även om det är betydligt vanligare att drabbas av bestående men. Det är såpass vanligt med bestående men att hela 1 av 3 smittade personer drabbas. Jag läser alltid på lite om vaccin som inte ingår i det nationella barnvaccinationsprogrammet så jag läste även om fördelar och nackdelar med TBE vaccin.

Fördelar och nackdelar med TBE vaccin

TBE-vaccinet är ett bra vaccin. Det ger nästan ett 100%-igt skydd och eftersom viruset i vaccinet är avdödat så kan man inte drabbas av sjukdomen när man vaccinerar sig. Det krävs dock regelbundna påfyllnadsdoser, vart 3:e eller 5:e år beroende på hur gammal man är.

Det finns inga kända allvarliga biverkningar av det två vaccin som finns för TBE i Sverige. Cirka 5-6% av de vaccinerade får feber eller rodnad och svullnad kring injektionsstället som går över efter 1-2 dygn. Jag tycker helt klart att fördelarna övervägen nackdelarna som är inga 🙂 Källa

När ska man vaccinera sig mot TBE?

Påbörja vaccinationsprogrammet i mars om möjligt. Helst bör du ta de två första doserna före april (dom två första doserna kan ta med en månads mellanrum). Om du har fyllt 60 år och inte är vaccinerad tidigare är det bra att även hinna med dos tre före april. För bebisar gäller att dom måste fyllt 1 år så Isadora kommer få sin spruta då.

Vi vaccinerade idag

Vi var som sagt på Minutkliniken och vaccinerade idag. Jag förklarade för Lucas att han skulle behöva ta en spruta pga den lilla lilla spindeln redan förra veckan. Jag sa som det var till honom. Att det finns en liten spindel som kallas för fästing som kan smitta med en sjukdom som inte är bra och sa att om vi tar den sprutan så kan vi inte få den sjukdomen. Lucas var cool lugn tills han såg sprutan, då blev han ledsen och ville inte sitta kvar hos mig trots att det var jag som skulle vaccineras först. Jag visade Lucas att jag var helt oberörd när jag blev stucken (och helt ärligt stack det knappt till), men Lucas var fortfarande rädd, till och med i lite panik. Men efteråt så fick han en fästing-tatuering och ett fint monsterplåster och då blev det bra igen. Det kändes lite hemskt att tvinga honom när han blev rädd, men det gick ju bra. Hoppas att han inte känner likadant när det blir dags för nästa spruta om en månad.

Fördelar och nackdelar med TBE vaccin

11 Comments

 • Therése

  Usch och fy för dessa äckliga små kryp och TBE. Väntar bara på att vårdcentralen öppnar årets tbe-vaccinsdropin så ska vi ila dit men Heddis som fyller ett nästa vecka. Roslagen (där vi bor) är ju typ fästingrikast i Sverige, framförallt öarna och eftersom svärföräldrarna är åretruntboende på en ö….? Men ser inte fram emot sprutorna?

 • Johanna

  Om man tycker sprutor gör ont så kan man ju använda emlaplåster 🙂 det brukar vi ha inför vaccination, då känns inget alls! Toppen 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Ja men helst ska man väl inte använda varken Embla eller alvedon när man ska vaccinera? Eller det kanske bara gäller alvedon. Vet att jag läste att alvedon kan minska effekten av vaccinet eftersom alvedon jobbar emot vaccinet och dämpar det.

   • Johanna

    Jag har iaf aldrig hört, eller blivit tillsagd, att inte använda emla vid vaccination. Det har vi använt från när jag var liten och ända tills nu. Ska dock kolla upp så det inte kommit nya rön.

    • Emma - På Smällen!

     Okej vad bra! Konstigt att alla inte använder det. Jag tror dig absolut för det är bara alvedon som jag är säker på att jag har fått info om, men om du skulle höra nåt annat angående emla så får du gärna meddela mig 🙂

 • Sara

  Min son, född i september -14 fick sin första fästing när han bara var några veckor gammal så när jag hörde talas om vaccinet så känndes d görbra! Han fick sin 3:e spruta i fredags så nu har han fullgott skydd 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.