Okategoriserade

Efterkontrollen

Efterkontrollen idag gick bra. Jag är väl så gott som återställd, men jag tyckte att undersökningen gjorde ont. Det kändes typ som det sticks och sved lite. BM sa att det berodde på att man får torra slemhinnor när man ammar. Det fick mig att fasa för första sexet… Fy, jag kan knappt tänka på det! Det får bli en halv flaska glidmedel om jag ska våga…

Jag fick min journal utskriven från förlossningen också. Jag hade ganska mycket rätt om tiderna och det jag inte redan visste stod inte i förlossningsjournalen heller tyvärr. Så jag vet fortfarande inte hur länge jag krystade eller så. Jag minns att jag hade krystvärkar redan innan jag var öppen 10 cm så jag hade krystvärkar i minst 2 timmar, men jag skulle inte krysta för att Lucas var fortfarande för långt upp. Det stod i journalen att han hade navelsträngen 1 varv runt halsen och ett runt kroppen. Det visste jag inte sen innan, så det var intressant att veta 🙂 Det står i journalen att förlossningsförloppet var snabbt och att jag hade öppnat mig från 6 cm – 10 cm på 45 min! Inte konstigt att jag inte hann med något mer än ett bad! Jag som trodde jag skulle gå runt med en sån där gåställning och föda på förlossningspall och sånt. Undra hur nästa förlossning kommer att gå, jag hinner väl precis in 🙂

Sen diskuterade vi preventivmedel. Jag fick lite och fundera på… Jag vill helst inte ha minipiller. Jag brukar få finnar av dom så nu funderar jag på hormonspiral eller kopparspiral. Nån som har erfarenhet av detta?

 

9 Comments

 • R

  Har inte fött barn men har haft kopparspiral och jag rekommenderar inte det. Risken för utomhavandeskap ökar och man blöder betydligt mer och under en längre tid än vanligt när man har sin mens. Mensvärken är tortyr.
  Enligt min gynekolog så är allt detta vanligt och något man kan nästan räkna med om man har kopparspiral. Sedan kanske det finns undantagsfall där det har funkat utmärkt för vissa med kopparspiral.
  Med hormonspiral så får du ingen mens alls.. jag hade kört på gamla klassiska hederliga p-piller om jag var du.
  Lycka till!

 • mamamia

  Jag hade hormonspiral efter jag fött Astrid. Efter 3 månader var jag tvungen att ta ut den – blödde konstant och min man kände av trådarna varje gång vi hade sex (även fast Gyn klippte dem kortare 2 ggr). Gick på p- piller ett tag men slutade helt med p-medel.. Nu väntar vi ju barn igen, men jag har ingen aning om vad jag ska välja för något nästa gång: p spruta tror jag – jag har använt det förut och trivdes bra med det.

 • Sandra

  Jag fick barn 6 feb och jag satte in en kopparspiral. Det kändes inte alls när hon satte in den och nu efter har mensen varit helt normal, inga mellanblödningar. Jag har svårt att tåla hormoner och jag vill inte proppa kroppen full med främmande ämnen så då var kopparspiral perfekt för mig. Den sitter där den sitter och man slipper hålla koll på tabletter och allt var det är.

 • Pilla

  Kroppen kan förändra sig med tide och barnafödande. Du kanske kan äta minipiller nu. När jag var 23 gick det inte. Jag blödde kobstant. Nu vid 30 fixar min kropp det. Testa och se.

  • Emma

   Tack för att ni delar med er av era tips och erfarenheter gällande preventivmedel. Känns som det finns nåt negativt med allihopa… Helst av allt vill jag ha mina vanliga p-piller Yasmine som jag brukar äta. Dom är bra mot acne, men dom får jag inte äta när jag ammar.

   Jag känner mig faktiskt rätt avskräckt av att testa nåt nytt preventivmedel. Jag är rädd att jag ska få massa nya finnar, få mera mensvärk eller få dåligt humör. Så just nu funderar jag på att skita i preventivmedel så länge jag ammar. Min kille tyckte det var okej med kondom så skaffar jag p-piller igen när jag slutat amma.

 • J

  Varför inte p-ring då? Sitter där den sitter i 3 veckor och så tar man ur den 1 vecka. Skulle den störa när man är intim kan man bara ta ur den, skyddar i upp till 2h ändå. Har hört från många (främst min egen men också andras mammor som närmar sig klimakteriet och menopaus) att spiral inte är någon hit, de blir nämligen också rekommenderade det, varken blödandet eller själva insättningen är speciellt angenäm men det kan säkert vara rätt så individuellt. Däremot vet jag en tjej (det här är ju väldigt intimt men lika bra jag säger det eftersom det kan ingå i paketet om du överväger det) som sa att hennes kille inte tyckte det var någon större vits att vara intim då allt därnere fick en smak/lukt av järn. Så jag själv hade nog inte valt det. Hoppas du får hjälp att hitta något bra i vilket fall och att det löser sig till det bästa! /J

 • Johanna

  Det kommer göra ont första gången ni ska ha sex igen. Jag var inte beredd på det så jag hade inget glidmedel. Så det gör du rätt i att använda. Jag fick också problem med finnar av minipiller. Vet att där finns en speciell sort av vanliga p-piller som ska hjälpa mot finnar, hade de ett tag men jag blev gravid fast jag åt de. Efter min graviditet så sa min barnmorska att jag skulle testa p-stav istället. Jag fick mycket finnar och blödde konstant, men det tar ca ett halvår för den att stabilisera sig. Och det börjar bli bättre nu. Så kanske något att testa?

 • -Jenny-

  Hormonspiral är det bästa preventivmedlet jag haft!!!
  Det är såklart individuellt men jag rekommenderar det till alla. Ingen mens, känns inte, du behöver inte komma ihåg att ta något själv eftersom den alltid sitter på plats, lägre dos hormoner eftersom den verkar lokalt och jag slapp min mensrelaterade migrän som jag fick av p-piller. Enda nackdelen var att det gjorde sjuuuukt ont att sätta in den. (Men det var innan jag fått barn). Ta ut den känns inte.

  Nu går jag på minipiller av den anledningen att vi nog vill försöka med syskon inom två år. Känns onödigt att ha spiralen så kort och att man inte kan börja försöka när man vill utan måste boka tid för att ta ut den. Men efter barn nummer två blir det hormonspiral fram till klimakteriet!

 • Siri

  Jag kan inte hålla med om att smärta och långdragna blödningar är något man får räkna med om man har kopparspiral 🙂

  Har haft minipiller i några år, men fick finnar och dåligt humör av dem. För ett par månader sedan satte jag in kopparspiralen och tycker att den fungerar perfekt! Inga hormoner i kroppen, och dessutom räcker den i 5-7 år. Vill man ha barn innan dess är det bara att gå och ta ut den.

  Min BM sa att det är bara om man redan har problem med kraftiga blödningar och smärta som det kan förvärras av spiralen. Att sätta in den kändes bara som en snabb och svag ilning i livmodern.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.