Den enda gången man får fria till sin pojkvän

– I samarbete med Vanbruun –

Ni vet ju vid det här laget att jag är upp över öronen förälskad i Victor. Jag känner verkligen att jag har träffat mannen i mitt liv. Han är min själsfrände och livskamrat och jag vet redan nu att det är honom jag vill dela livet med. Jag kan inte låta bli att drömma mig bort tills dagen då vi gifter oss, köper drömvillan och får fler barn, men först av allt ett frieri såklart 🙂 Victor är väldigt romantisk av sig, men om han aldrig skulle ställa frågan så skulle jag inte tveka att ta saken i egna händer och fria till honom. Nästa år är det ju skottår och då får ju kvinnor fria, till och med i enlighet med traditionen 🙂

Visste ni att traditionen om att kvinnor får fria på skottdagen sträcker sig ända bak till 1800-talet? Det var irländske skyddshelgonet S:t Patrick som bestämde att kvinnor skulle ha en dag vart fjärde år som dom kunde fria till sin älskade. Om mannen tackade nej till kvinnans frieri, blev han skyldig henne en kyss, ett silkeslinne eller ett par handskar. Sägnen är dock inte helt fastställd till enbart skottdagen, enligt europeisk tradition är det fritt fram för kvinnor att fria under hela skottåret. Min moster tog faktiskt tillfället i akt att fria till sin man precis innan tolvslaget på nyårsafton på skottåret. Hon hade inte hunnit fixa förlovningsringar, men vännerna dom var hemma hos, ordnade fram lite ståltråd att göra ringar av under tiden som hennes man var sysselsatt med nyårsskålen och tilltugget. Han blev minst sagt överraskad och kunde såklart inte tacka nej till att få min fina moster som fru! Efter frieriet gick dom tillsammans och för att köpa förlovningsringar.

Vanbruun har helt galet vackra förlovningsringar och via deras hemsida kan man få experthjälp från deras utbildade smyckes- och diamantrådgivare, varje dag mellan 8-21. Det är viktigt att du och din käresta blir nöjd, därför är det 90 dagars öppet köp och fri storleksjustering. Om du går i tankarna att fria till din käraste så kan jag även tipsa om deras guide med steg för steg hur man friar och 7 vanliga misstag när man friar.

vanbruun förlovning2
vanbruun förlovningsring
vanbruun frlovning 3

Är du och din älskade förlovade? Var det du eller han/hon som friade? Hur gick frieriet till? Skulle du som kvinna kunna tänka dig att fria och skulle du i så fall välja skottdagen eller någon dag under skottåret?

Relaterade Inlägg

5 Kommentarer

 1. Skolkurator

  Förlovningen bestämde vi tillsammans på en strand i Tanzania. Köpte ringa när vi kom hem.
  Fria gjorde min man framför en hel biosalong innan Bridget Jones filmen skulle börja. Inte ett öga var torrt i salongen…
  Nu har vi varit förlovade i 16-år och gifta i 14-år. 3 barn, en villa, två katter och två kaniner…

  Svara
 2. Malin

  Jag gillar inte det där när mannen ska gå ner på knä och fria och allt ska vara så fixat.
  Jag gillar när förlovningen kommer först som en separat grej och sen kommer frieriet. Plus att jag tycker fler kvinnor ska fria. Vilket år och vilken tid som helst.
  Min man frågade mig om vi skulle förlova oss 2,5 vecka efter att vi träffades. Det var uppe på ett berg.
  Så några dagar efter det åkte vi till Höga kusten bron och förlovade oss.
  Sen ca 2 månader efter att vi träffats friade ju jag.
  Många tycker nog det var det mest oromantiska frieriet nånsin men faktiskt inte.
  Det var sen kväll en vardag och han jobbade natt.
  Jag bestämde mig där och då för att fria så jag skickade ett sms.
  Han hade oftast inte möjlighet att kolla sin mobil på jobbet men konstigt nog så kunde han göra det just då. Fick ett ja tillbaka med sms för han hade ingen möjlighet att ringa.
  Resten av natten kunde jag inte sova och det pirrade i magen. Kunde till slut somna och strax före sju kom han hem och kröp ner i sängen med mig och allt var bara så härligt.
  Ca 4 månader senare hade vi ett fint litet vinterbröllop.
  Kan knappt fatta att det gått drygt 17 år sen dess.
  Ringar till både förlovning och bröllop valde vi tillsammans. Han har också två ringar för vi ville att det skulle synas att han var gift och inte bara förlovad.
  Tycker man ska göra det man känner är rätt för en själv och inte falla i fällan att härma alla dessa amerikanska romantiska filmer.
  Nåt jag verkligen ogillar är när pappan ska överlämna dottern i kyrkan. Precis som om man är nån jäkla ägodel.
  Vi gick in i kyrkan tillsammans som jämlikar.
  Sen bar jag en svart sidenklänning. Avskyr vitt!
  Det hade många människor åsikter om, haha.

  Svara
 3. Karin H

  Vi hade pratat om det sen start, vi hade kunnat gifta oss efter en vecka men samtidigt ville jag ha en stor fest. När han sa något om bröllop så sa jag att jag skulle svara ja men att han baske mig fick fria. Så han överraskade mig helt, samma kväll fast ett år senare som vi hade vår första dejt gjorde han det. Jag var trött och tyckte att han var konstig (lång historia) men han ville göra så att den kvällen påminde i så mycket som möjligt som vår första dejt. Jag blev jätteöverraskad över stunden han valde när han föll på knä och jag har sällan gråtit som då. Det blev så vi och perfekt trots min trötthet.
  Han hade ”fejkringar” för han hade inte kunnat valt mellan två modeller men sen blev det en av dom han valde mellan som vi valde tillsammans.
  För mig spelade det roll att han skulle fria pga mitt förflutna men egentligen tycker jag att det är bara att fråga, skottår eller inte.

  Svara
 4. Anke

  Det var jag som friade för att han alltid sa ”jag kan gifta mig med dig men jag vill inte fria, jag är en modern man” (med glimten i ögat). Så tre år efter att han frågade om vi skulle gå på dejt ihop friade jag (2017, ej skottår alltså). Jag skrev massa lappar och la i en låda och sista frågan var då om han vill gifta mig. Sen hade jag fixat ringar av aluminiumfolie och så valde vi riktiga ringar tillsammans, dagen efter. Och nu ska vi gifta oss om 2.5 veckor ? så vi har inget traditionellt att vi gifter oss inom ett år heller, men en ”gammaldags”-tradition håller jag fast vid, att jag ska ta hans efternamn ?

  Svara
 5. Elin

  Vi har varit ihop i 9,5år. 3barn. Han är väldigt gullig och romantiskt av sig i vardagen. Små saker gör han som betyder mkt. Medans jag är otroligt oromantisk i vardagens Hahha. Men att han skulle ordna värsta frieriet och överraska mig med, det finns typ inte. Jag kanske borde fria till han ?. Han bryr sig inte om att vara gift, vi älskar varandra ändå. Jag skulle vilja gifta mig för klänningen, romantiken i själva grejen, smekmånad, mm?.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här