Därför är bakåtvända bilbarnstolar säkra även i krock bakifrån

– Samarbete med Axkid –

Ibland när jag delar mina inlägg på Facebook så är det nån envis mamma (hittills inga pappor) som insisterar på att det är säkrare att åka framåtvänt än bakåtvänt pga risken att bli påkörd bakifrån. Dessa diskussioner skapar ofta mycket frustration, både hos mig och hos andra som skriver i tråden eftersom deras argument inte stödjer sig på fakta utan “min kompis sa och jag litar på henne”. Det som är viktigt att förstå är att det är ingen obeprövad teori att barn är 5 gånger säkrare i en bakåtvänd bilbarnstol än i en framåtvänd. All forskning, all vetenskap och all statistik talar sitt tydliga språk, det ÄR säkrare att sitta bakåtvänt alltid punkt.

Statistiken här nedan visar hur många barn i olika åldrar som har dött i bilar i Sverige. Ni kan se vilken drastisk förbättring det har blivit i Sverige sedan vi började använda bakåtvända bilbarnstolar. Dom få dödsfall vi fortfarande har i Sverige är där olyckan har varit så allvarlig att hela bilen har varit totalförstörd.

Källa: VTI

Bakåtvända bilbarnstolar dubbeltestas

Vad som också är viktigt att komma ihåg är att bakåtvända bilbarnstolar dubbeltestas. Dom utsätts alltså för både frontalkrock och krock bakifrån, medan framåtvända bilbarnstolar endast frontalkrocktestas. Bakåtvända bilbarnstolar bedöms alltså klara en krock bakifrån.

En sann historia

För ungefär en månad sen delade Axkid lilla Elisas historia på sin Facebooksida. Elisa och hennes familj blev påkörda bakifrån av en annan bil som körde 70 km/h utan att bromsa. Elisas mamma och pappa drabbades av bl.a. bestående nack- och ryggskador men Elisa klarade sig helt utan en enda skada. Hon behövde inte ens föras till sjukhus! Läs Aura, Elisas mamma, berätta händelsen här: Lilla Elisa klarade sig helt oskadd efter bilolyckan där hon satt i en bakåtvänd bilbarnstol

Relaterade Inlägg

3 Kommentarer

 1. Sandra

  Så bra att du tar upp det här! Häromdagen såg jag att våra grannar som vi pratar en del med, har sin 14-månaders i en framåtvänd bilbarnstol ? Jag trodde inte att det var möjligt som föräldrar att vara så opålästa om sina barns säkerhet i bil. Får ont i magen när jag tänker på vad som kan hända vid en ev krock. Jag som knappt vågar åka med mina barn i bil pga så orolig för vad som kan hända, men de kommer i alla fall att få åka bakåtvänt läänge. Känner att jag eller min sambo borde upplysa de om riskerna med framåtvänt åkande nästa gång vi pratar, men jag vet inte hur.

  Hamnade dessutom i en diskussion med två andra föräldrar på barnens dagis, där ena pappan sa att när lillasyster ska byta stol runt 1 år så tar hon över storasysters stol, som då kommer få sitta framåtvänt. Barnet är då ca 3,5 år ? En annan pappa sa att “Men det finns stora 1-2 åringar, och det är storleken man går på”. Jag försökte förklara att det är åldern men icke, den andre föräldern var såå envis och säker på sin sak. Till slut tröttnade jag på att diskutera och sa att jag inte kan förstå hur man kan vara så opåläst i dagens samhälle.

  Jag blir i alla fall så provocerad av okunskap och den nonchalans som finns gällande risker i trafiken. Jag uppskattar att dessa inlägg skrivs, och hoppas att fler förstår varför barn bör (ska) åka bakåtvänt!

  Svara
 2. Tessa

  Tack för ett snabbt och välargumenterat svar att ge ni sambo, när frågan just kom upp om framåtvänd för våra 2.5 åringar. Han funderade lite kring argumentet att bakåtvänd är bäst pga huvudtyngd och frontalkrock “då borde ju det motsatta gälla om man blir påkörd bakifrån”, sade han och jag svarade…hmmmm (*googlar)… Hittade ditt inlägg + NTF som båda hänvisar till statistik från verkliga situationer. Våra barn får fortsätta sitta bakåtvända i bilen!
  https://ntf.se/fragor-och-svar/bilar/krocksakerhet/bakatvand-bilbarnstol-vid-pakorning-bakifran/#:~:text=Det%20%C3%A4r%20m%C3%B6jligt%20att%20det,bak%C3%A5tv%C3%A4nt%20%C3%A4nd%C3%A5%20alltid%20det%20b%C3%A4sta.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här