Bokföra och deklarera företag för första gången

Den här påskdagen har ägnats och åt jobb, bokföring och deklaration och jag måste säga att det känns så himla underbart! Jag är så grymt lättad så ni förstår inte! Jag har varit så fruktansvärt orolig för bokslutet så det var skönt att se att det inte var så svårt som jag hade fått höra. När jag startade upp företaget fick jag höra från andra som hade haft panik och velat avveckla sitt företag pga att första bokslutet och första deklarationen var så himlans svårt. Jag fick också höra att det skulle bli jobbigt för mig som valde Bokio som bokföringsprogram, men jag kan fortfarande inte förstå varför det skulle vara någon nackdel.

Bokio är gratis och automatiserat så man behöver inte kunna så mycket om bokföring för att använda det. Nackdelen blir om man får problem för då får man betala för supporten. Jag har aldrig haft problem så jag har inte behövt betala, medans jag definitivt hade fått betala med dom andra bokföringsprogrammen eftersom dom tar betalt oavsett om man behöver hjälp eller inte.

Om jag hade vetat att det inte var svårare än så här hade jag säkert startat företag mycket tidigare än vad jag gjorde. Men å andra sidan kanske det är bättre att vara beredd på att det är svårt och sen överraskas med att det inte är det än tvärtom. Jag förstår också att det kan vara individuellt och beroende på hur avancerat och stort företag man har. Mitt bolag är ju inte jättekomplicerat precis 🙂 Hur som helst är jag glad över att ha klarat mig igenom första bokslutet 🙂

Relaterade Inlägg

4 Kommentarer

 1. alex

  problemet är att många tror att det är så enkelt för att de inte riktigt vet vad programmet gör, typ tycka på en knapp…hhaaha… haft många kunder med såna program, som inte vet att man tex måste stämma av momsen, stämma av skattekonto, boka upp kundfodringar ( eller måste ha kolla på skatteregler, som programmet inte har) etc. …..blir lixom svårt att veta om programmet gör rätt om man inte själv förstår vad den gör tyvärr. Men kan man bokföring så underlättar det ju en del.

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Okej, ja, då förstår jag varför en del säger att det är svårt. Och jag håller med om att man inte får lita för mycket på programmet. I en av mina vänners bokföring så hade Bokio helt plötsligt bokfört 2000 kr i öresutjämning! Haha! Det gäller verkligen att hålla koll och dubbelkolla överallt. Jag har struntat helt i att ta upp representationer för det är sån sak som jag inte har helt kläm på. Jag kan reglerna men orkade inte sätta mig in i var det skulle tas upp och det är ändå så lite pengar det handlar om i mitt fall så det kan lika gärna kvitta. Jobbar du som revisor?

   Svara
 2. Karolina

  Jag jobbar med support av ett bokföringsprogram och kan säga att långt från alla vet vad dom gör och vill helst inte tänka på sin bokföring och är därför dåligt förbereda. Nästan så att jag själv som är ekonom blivit avskräckt att starta eget pga alla fel man ser folk göra.

  Som ovan skriver är det viktigt att veta vad programmet gör och vad det inte gör. Förberedelse och att sätta sig in i saker i god tid är en fördel.

  Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här