Okategoriserade

Amning skyddar mot allergi och sjukdomar – BULLSHIT!

En sak som jag inte har tänkt så mycket på eftersom amning alltid har varit självklart för mig är argumentet ”barnen blir mindre sjuka om dom får bröstmjölk” och ”amning skyddar mot allergi”. Jag förespråkar amning av massor av andra själv, men tycker det är helt stört att dom här argumenten som är ren bullshit fortfarande används! Det enda dom skapar är otrygga och oroliga föräldrar som får ångest över att dom inte ger sitt barn det bästa. Ja, för det är precis samma sak som att säga att mamman väljer en sämre framtid för sitt barn eftersom hon inte väljer att skydda det från diverse allergier och sjukdomar.

Lucas har, tack och lov, inga allergier än. Men han har varit lika sjuk eller kanske till och med sjukare än andra barn jag känner. Och om jag jämför med dom jag känner som inte har ammat alls eller bara ammat en kort tid som började på förskolan samtidigt, så har Lucas nog varit mer eller lika mycket sjuk. Under tiden jag helammade blev han också förkyld flera gånger, då var han inte lika ofta förkyld som nu när han går på dagis, men han blev förkyld flera gånger.

Och vad det gäller allergier så har vi MASSOR av allergier trots att vi har ammat allihopa!! Bara i min familj, alltså min mamma, pappa, bror och syster och jag så har vi glutenallergi, laktosintolerans, mjölkallergi, pollenallergi, pälsdjursallergi, astma m.m. Alla är ammade 9 månader – 1år och vi har allergier ändå. Ingen har sluppit undan! Och jag vet att vi absolut inte är ensamma om att ha drabbats av allergier trots amning.

Det finns massor av bra saker med att amma, men kan vi inte bara hålla oss till det som faktiskt är sant istället för att komma med falska argument som får mammor som inte kan eller vill amma att må dåligt!

 

Jag ammade Lucas tills han var 1 år och 1 månad. Det var faktiskt på just den här platsen på bilden som jag slutade amma. Jag hoppas givetvis att han slipper allergier men jag tror i så fall mer på att det beror på att pappa Jair har så bra gener utan några sjukdomar alls i familjen. Och jag ammade inte för att Lucas skulle slippa allergier, jag ammade för att jag ville och tyckte det kändes som det enda rätta för mig 🙂

23 Comments

  • a

    För barnet är amning positivt av flera anledningar. Studier har visat att helamning i fyra månader kan minska risken för astma och astmasymtom hos barn upp till fyra års ålder. Det beror på att amning skyddar mot infektioner, vilket i sin tur minskar risken för så kallad förkylningsastma hos små barn. Även delamning kan till viss del skydda mot tidiga astmabesvär hos barnet.

    Läste detta på en trovärdig hemsida ”Amning kan också minska risken för eksem, framförallt hos barn med allergiska föräldrar, och komjölksallergi. Däremot har man inte kunnat bevisa att amning skyddar mot andra typer av allergi” även om det inte skyddar mot allergier så kan det minska risken för mjölkkosllergi.

    • Emma - På Smällen!

      Jag tyckte Lucas var lika förkyld som alla mina mammavänners barn var. Jag helammade i 6 månader och hade mycket mjölk så Lucas var alltid belåten (fast jag vet ju inte hur det hade varit om jag inte ammade). Men Lucas har inte fått nån form av astma än, trots att jag har det.

      Det var bara en av mina mammavänner ammade lika länge och hennes bebis fick mjölkallergi (genetiskt säkert eftersom mamman hade det också).

    • Ema

      Har tre syskon de blev ammade i mer än ett år allihop men det blev inte jag, den gången fungerade det inte, vi fick allihopa mjölkproteinallergi. Och nej, ingen annan i släkten har den allergin.

      • Emma - På Smällen igen!

        Oj så skumt!! Undra vad det kan ha berott på! Om en hade fått allergi hade man kunnat tänka sig att det var slumpen, men alla tre!! Konstigt!

  • J

    Jag tänker att forskning och resultat från specifika studier bör tas med en nypa salt. Forskare är inte neutrala och söker alltid efter ett samband när de testar en hypotes oavsett vad det gäller. Amning ger säkert högre skydd MEN då bör man vara medveten om att man kanske inte tagit hänsyn till någon av alla de andra faktorerna som påverkar det också så som exempelvis hereditet, miljö, omgivning, annan mat och liknande och inte heller i vilken utsträckning det faktiskt spelar roll. Tycker folk sväljer forskning alldeles för enkelt idag, för bara för att man hittar ett samband betyder det inte att så blir fallet i 98% liksom bara för en studie styrker ett visst påstående. Därför tror jag inte på det fullt ut som en del slaviskt gör. Och det gäller andra råd också. På gott och ont så klart när det kommer till alla öppna diskussioner och fräna kommentarer som kan förekomma kring sånt. Just när det kommer till allergier och sjukdomar så tror jag att vår innemiljö samt preparaten i vår mat är avgörande men det talas iaf inte om vår innemiljö om det spec mkt. Under min utbildning till byggingenjör snackade vi om det en del men gemene man har ju knappast nån aning om vad skiten i betongen och dammet från det ex kan göra för nåt med en människas hälsa. Bara som ett ex och då är vi liksom ett folk som är inne en stor del av våra liv med tanke på vårt klimat. Så går mina tankar kring det hela iaf 🙂

    • Emma - På Smällen igen!

      Intressant! Men jag håller med. Jag tror också att det är många yttre faktorer som påverkar och allt hänger liksom inte på amning och amning ger inga garantier, fast det känns nästan så ibland när man hör folk argumentera för amning.

  • Mia

    Amning är verkligen ett hett ämne! För ligger var det självklart att jag skulle amma när min första son kom, vilket jag gjorde i 9 mån och det funkade perfekt! Därför fanns det inte i min värld att det skulle bli annorlunda med son nr två men oj, det blev det! Han fick aldrig in tekniken, såriga bröstvårtor och en son som aldrig blev mätt trots att det fanns hur mycket mjölk som helst, jag orkade bara kämpa med amningsnapp och pumpning i 3 veckor, det blev för stressigt med en tvååring hemma också. Så min bebis flaskmatas bara med ersättning, han är nu 3 mån. Jag vill ju liksom inte tro att han får sämre förutsättningar för det! Jag är bara glad att det finns alternativ. Jag är dessutom glutenintolerant och vet att mina barn löper en något större risk att bli det också.

    • Emma - På Smällen igen!

      Jag tror inte din son kommer få glutenintolerans bara för att du inte har ammat så länge, det är slumpen som avgör det 🙂 Oroa dig inte och njut med din bebis och din 2-åring 🙂

  • Maria

    Rekommenderar dig att gå med i Facebookgruppen Amningshjälpens slutna grupp 🙂 Massa spännande tips, info, länkar och mysiga bilder. Och såklart massa goda råd från Goa mammor!

  • mamma i Rom

    När Myriam var circa 8veckor och vi var pa besók i sverige hade nagra av hennes kusiner vattkoppor. Vi ringde sjukvárdsupplysningen som informerade oss att om man helammar och mamman haft vattkoppor (vilket jag hade när jag var 14 sá inga tvivel där) sá ár de riskfritt att utsätta bebisen för smitta eftersom mammans antikroppar skyddar även bebisen. Kort därefter insjuknade Myriam i vattkoppor bara nan mánad gammal. När de sen gick vattkoppor pa dagis förra áret trodde vi att vi var ”säkra” men dá fick hon bältros istället!!! Sá näe, man ska nog inte tro pa allt. Kram

    • J

      Så outbildade de är på sjukvårdsupplysningen isf!! Immuniteten sitter ju i mammans blodceller och deras ”minne” så att det skulle överföras via bröstmjölken är ju helt befängt. Visst att mjölken är näringsrik men att sådan cellbiologisk info skulle gå via bröstmjölken är ju rena science fiction. Stackars er som fick sådana rekommendationer!! Hoppas att er dotter mår bra idag!! 🙂

      • mamma i Rom

        Vi trodde blint pá vad dom sa sá när de första kopporna kom fattade vi knappt vad de var! Sen trodde vi att hon var immun när de gick vattkoppor förra áret men dá fick stackarn bältsros istället som sagt….
        Kram

        • Sjuksköterskestudent

          Stackars liten som både fick uppleva vattkoppor och bältros så tidigt i livet. Dock så var inte orsaken att de andra barnen hade vattkoppor som gjorde att dottern fick bältros. Man kan bara smittas av vattkoppor så att man får vattkoppor. Men man kan dock få vattkoppor av någon som har bältros. Det är väldigt snurrigt det där. Men denna sida finns det bra info på så man vet hur man ska bete sig om man har vattkoppor eller bältros.

          http://vattkoppor.se/baltros/, har ett litet utdrag här under 🙂
          -Bältros är inte lika smittsamt som vattkoppor men en vuxen som bär på bältros kan smitta barn med samma virus och de kan då få vattkoppor.
          -Däremot kan man inte få bältros av någon som har vattkoppor.

      • Sjuksköterskestudent

        Det är passiv immunisering som sker genom amningen, men detta betyder ju såklart inte att man är 100% skyddad mot alla infektioner som mamman har haft.

        Passiv immunisering innebär att man tillförs färdiga antikroppar som någon annan människa bildat.
        Kan erhållas på tre sätt;
        –modern överför antikroppar via moderkakan till fostret, dessa antikroppar ger fostret o sen barnet ett viktigt infektiosnskydd under nästan det hela första levnadsåret.
        –modern överför också antikroppar genom amningen
        –sen kan man tillföra färdiga antikroppar genom immunglobulin

      • Emma - På Smällen igen!

        Haha! Jag skratta högst när jag läste om science fiction! Bästa beskrivningen hittills! Det är precis det jag tänker också 🙂

  • Cassandra

    Att detta om amningen och allergier lever kvar beror väl på att det tidigare fanns forskning på att det minskade allergier, med det sagt så menas ju inte all alla bli skonade. Främst orsaken till allergier är fortfarande det genetiska. De flesta allergier är ju ärftliga. Där emot har du ju kommit ny forskning nu som säger att mjölkersättning är lik bra som amning. Så det borde absolut sluta att annonseras som bra mot allergier. Jag själv blev inte ammas oh som barn var jag både frisk och allergifri min bror också.. 🙂

  • Ilse

    Eftersom många allergier, astma mm är släktbetingade, mao genetiska så kan du amma dig blå om du vill utan att det hjälper. Men att helt förkasta forskning baserat på sin egna subjektiva upplevelse är inte hållbart.
    I min släkt på mors sida är vi alla helammade och ingen är allergisk eller astmatiker. :p ytterst sällan sjuka över huvud taget.

    • Emma - På Smällen igen!

      Du har ju i alla fall fattat poängen även om du inte förstod helt och hållet var jag ville komma med inlägget! Många som använder argumentet att amning motverkar allergier använder det som att det är ett fakta oavsett genetiska arv med allergier, astma m.m. Det är just det jag vänder mig emot för i dom allra flesta fall så är ju faktiskt allergier och astma släktbetingade precis som du skriver! Det blir så falskt och fel att komma med som ett argument då!

  • Jud

    Jag fick problem med amning med första barnet och fick feber, mjölkstockning, såriga bröstvårtor mm. Jag ville gärna fortsätta då jag själv har astma men fixade de inte så fick sluta efter 11 dagar (insåg då att jag missat de 11 första dagarna av sonens liv för att jag stönades med att fortsätta amma . Sonen är nästan aldrig sjuk. Nu kommer snart barn nr 2 och jag känner att denna gången blir det ersättning direkt. Har haft foglossning i 6 månader och mått allmänt dåligt så känner att detta kommer bli jobbigt, och dessutom ha en 3 åring hemma också. Så jag hoppas att även detta barn blir friskt utan astma mm.

    • Emma - På Smällen igen!

      Usch stackarn! Förstår verkligen om du gör det valet med nr 2 då. Men det kan faktiskt hända att barn nummer 2 är mycket bättre på att suga så det kan vara värt att prova igen. Jag hade jättelätt med Lucas men det är inte alls säkert att nästa barn blir lika lätt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.