Gravidvecka 16 – bebis nr 2

Bebis
Bebisen är nu stor som en avokado, mellan 10,5-11,5 cm lång och väger omkring 80 g. Navelsträngen börjar flyttas längre ner på bebisens mage. Bebisen sparkar och rör sig ständigt vaken tid. Den sparkar, gör volter och rullar runt. Armar och ben är färdigbildade och alla leder fungerar. Barnet kan koordinera sina rörelser nu eftersom nervsystemet fungerar och musklerna svarar på hjärnans signaler. Jag antar att det betyder att rörelserna är viljestyrda?

Mamma
Många kvinnor känner den sparka första gången mellan vecka 16 och 20, men om man är omföderska kan man känna tidigare. Sparkarna upplevs ofta som ett fladder. Råmjölk kan bildas redan nu och om man klämmer på bröstet kan det komma ut som en klar vätska. Vissa kvinnor får sammandragningar, då blir livmodern spänd och drar ihop sig. Sammandragningar är en sorts träning som livmodern gör inför förlossningen. Det är vanligare för omföderskor att känna sammandragningar så här tidigt. Så länge det inte gör ont är det helt ofarligt, men gör det ont ska man kontakta sin barnmorska eller läkare.

Så här känner jag
Gynekologen iförrigår mätte bebis till cirka 11 cm så det stämde bra. Hon mätte även huvudet och det stämde med proportionerna. Den här veckan har jag som ni vet mått skit. Dom fyra första dagarna på vecka 16 låg jag inlagd på gynavdelningen på Sahlgrenska för extrema magsmärtor som verkar vara blindtarmsinflammation. Nu har jag fått antibiotika som jag ska äta i två veckor här hemma så förhoppningsvis håller sig blindtarmen frisk resten av graviditeten. Hungrig är jag jämt, men mat smakar inte bra så jag äter bara för att jag måste. Halsbrännan har kommit smygande och känns mest på kvällen så nu har jag börjat med Novalucol. Vad det gäller vikten så verkar det som jag äntligen har gått upp det där kilot som jag tappade i början av graviditeten, i så fall är jag på +/-0 idag. Jag försöker undvika bristningar genom att smörja in mig. Sen det blev kallare ute har jag känt mig torr så nu smörjer jag mig tre gånger om dagen! Hoppas hoppas att jag slipper bristningar den här gången också. Jag har redan så mycket på låren så jag tycker jag fyllt min kvot haha!

20151027-192240-69760941.jpg

Relaterade Inlägg

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här