Okategoriserade

Amning – Hur länge finns det mjölk?

Jag helammas fortfarande Lucas. Vi har aldrig gett honom ersättning eller nåt annat. Nu det sista så har jag märkt att dom flesta mammorna jag träffar har antingen slutat amma eller bara delammar för att mjölken tog slut. Jag har märkt att jag har mycket mindre mjölk. Det läcker inte lika ofta så jag behöver inte längre byta amningsinlägg varje gång jag ammar och brösten är inte lika stora längre. På ett sätt är jag glad för det, samtidigt så tänds en liten oro inom mig att mjölken är på väg att ta slut. Jag försöker tänka att den nig bara har stabiliserat sig efter Lucas behov. Hoppas det! Jag skulle så gärna vilja helamma tills han är 6 månader och sen få bestämma själv när vi tycker det är dags att sluta. Jag tycker amningen är väldigt mysig, en egen stund för mig och Lucas liksom.

Jag är lite nyfiken. Hur länge ammade ni? Varför slutade ni? Känner ni igen det här med att det blir mindre mjölk efter en tid?

13 Comments

 • Madde

  Jag undrade samma sak eftersom jag tyckte att brösten kändes för mjuka ff a på kvällen men vår BVC sköterska tyckte inte att jag skulle oroa mig utan så länge bebisen gick upp i vikt var allt som det skulle. Hon förklarade att brösten ställde in sig.

  Jag slutade helt med amningen när min dotter var typ 9,5 månader. Började ge henne annat när hon var 6 månader men hon ville inte ha annan mat så fick kämpa en del för att sluta. Hon vaknade och ammade flera gånger per natt fast hon egentligen inte borde ha varit hungrig så ville gärna sluta.

  • Emma

   Åhhh tack allihopa för era tips och råd om amningen! Vad skönt att höra att det är inte vanligt att mjölken sinar utan anledning och sånt. Både jag och Lucas njuter av amningen (jag ser det på hans ögon) och jag har aldrig nånsin tittat på klockan när jag ammar så jag vet faktiskt inte exakt hur mycket eller hur ofta jag ammar men det spelar inte så stor roll så länge Lucas mår bra. 🙂

 • Siri

  Det verkar ofta vara så att mjölkproduktionen ställer in sig efter barnens behov, ju mer de suger desto mer mjölk kommer. Jag har haft tre mammakompisar som påstått att deras mjölk sinat, men jag vet att två av dem sade så för att de var trötta på att amma och drog ner på amningen, då kom det också mindre mjölk. Det behöver inte alls vara så med dina vänner, men det var något jag reflekterade över när det hände.

  Att helamma till 6 månader låter klokt! Jag har tre barn, första ammade jag i 5 månader. Hon slutade för att hon testade riktig mat och blev fast 🙂 Andra ammade i 11 månader, lite länge för min del, men han hade känslig mage och tog inte flaskan. Trean slutade amma efter 7 månader, han tappade också intresset 🙂 För mig kom det aldrig mindre mjölk, det var ungefär lika mycket hela tiden.

 • Johanna

  Jag fick börja ge tillägg ganska så tidigt, för jag hade inte tillräckligt med mat. Tyvärr fick jag sluta amma helt när hon var 4 1/2 månad, just pga av att hon inte fick tillräckligt. Mjölken försvann mer och mer pga tillägget.
  I ditt fall är det nog att mjölken har anpassat sig efter den mängd han äter. Det brukar ju bli så. Så du kan säkert helamma tills det att han är 6 månader.

 • Maria @ Home is wherever I'm with you

  Om ditt barn är nöjd när du ammat så har du nog så det räcker. Att brösten är mindre nu än i början är naturligt. Se till att amma regelbundet bara så kan du säkert amma så länge du vill. Ammade min första son tills han var 11 månader, han fick dock även ersättning under nästan hela tiden. Han blev aldrig mätt på bara bröstmjölken. Min andra son som nu är 5 månader ammade jag tills han var 3,5 månader. Mjölken sinade då jag inte kunde amma regelbundet och i lugn och ro. Så se till att ta det lugnt och regelbundet är mitt tips!

  Lycka till 🙂

 • Anna

  Mina bröst slutade läcka när lillen var två månader ungefär , dem är också mindre nu. Amningen är blandade känslor för mig, tycker inte riktigt det är så mysigt då min 12 veckors bebis fortfarande inte alltid har ett bra tag vilket innebär att det börjar göra ont efter ca 10 min sen försöker jag ”stå ut” med smärtan några min till innan jag avbryter amningen o byter bröst. Men hon ammar var varannan, var tredje timma. Har funderat på att pumpa ut o frysa om för att sedan blanda i maten hon ska börja äta snart.

 • Lovisa

  Jag har aldrig trivts med amningen och inte min lille kille heller tror jag. Eftersom han tar flaskan och gillar ersättningen kör vi enbart med den nu. Helammade bara i 2 mån och sen har vi stegvis trappat med, nu är han snart 3 månader. Vi trivs väldigt mycket bättre med att ge flaskan och han är mer nöjd nu, men jag får försvara mitt val typ varje dag. Det är en rätt stor press kring amning i sverige idag, det märker man när man inte gör som man ”ska”, tyvärr.

  Jag tror säkert du kan amma i 6 mån om du vill det, se bara till att fortsätta amma regelbundet. Mjölken sinade fort för mig när jag började trappa ned.

 • Erika

  Jag ammade min son till han var 15-16 månader men sen fick han snutta lite då han ville men vi slutade helt då han var 22 månader eftersom jag väntade vårt andra barn nu i mars. För han och för mig var det en mysig stund och inget konstigt med det mer var det omvärldens reaktioner som om det vore något konstigt. Han har dessutom knappt varit sjuk, han började i förskola i höstas och jag tror att vi har vabbat 2 gånger totalt. Nu helammar jag vår 4 månader gamla dotter och jag tänker fortsätta så länge hon är intresserad.

 • mamma Ann

  Jag har tre barn och jag har helammat dem i 6 – 8 månader. Delvis ammat samma barn i ytterligare 3 månader.
  Jag ammade längre för varje barn jag fick, då jag redan vid första barnet kände att amning var helt min grej. Lagom varmt, alltid tillgängligt och väldans billigt (Dessutom snyggt förpackat 😉 )
  Förr var amningen något som de flesta gjorde och det funkade då man fick hjälp och råd av äldre. Idag har man sällan ro att amma. Det tycker jag är synd. Den tid man kan amma är så himla kort så jag tycker man ska ta tillvara på den i den mån det går. Allt annat hinns med efter avslutad amning.
  Tyvärr är BVC lite överiviriga inför barnets välmående och kan i sin välvilja göra att mamman blir nervös och amningen slutar fungera.
  Alla gör naturligtvis sitt val men om du vill amma så vill jag ge dig följande tips:
  Amma ofta och länge.
  Försök att ha det lugnt runt dig då du ammar.
  Titta inte på klockan under amningen, stress hindrar tillflödet.
  Var inte arg eller upprörd under amningen, hindrar också tillflödet.
  Lyssna inte enbart på råd från en och samma. Hör dig för med fler och gör dina egna beslut. Det brukar bli bäst då.
  Följ din instinkt.
  Se amningen som en kort tid i ditt liv och gör den lustfylld.
  Mjölktillgången anpassar sig till ditt barns behov. Hur skulle äldre barn annars överleva enbart på bröstmjölk?
  Jag önskar dig all lycka till med amningen.

 • Johanna

  Mina bröst är oxå mycket mer normala nu. Men har aldrig gett flaskan. Vill oxå helamma till 6mån för att då inteoducera mat, sen delamma. Typ morgon kväll å ett mål på dagen kanske?! Jag har inte ens tänkt att det kan ta slut? Hon äter ju efter 2-3h hela dagarna å en el. två ggr på nätterna. Kan aldrig tänka mig att det bara kan då slut då när allt funkat helt klockrent från första dagen å brösten har sprutat mjölk. Läcker ju ff lite men det handlar om att dom nu ÄNTLIGEN efter snart 4mån har stabiliserat sig! Ingen oro, kör på som vanligt bara så ska du se att ni grejar detta i 2mån till!! Kram på dej!!

 • Hannah

  Jag ammade Elis helt tills han var ca 5,5 mån och efter 4 mån fick han lite smakisar bara för att få vänja sig lite. Sedan tog han flaskan och då valde han bort mig, då var han 6 mån.
  Med Vega blev det ungefär lika men där har mjölken strulat lite mer, jag har fått pumpa ibland för att få mer mjölk igen. Jag kände när mjölken var slut, där hon bara ”torrsög” Det kändes konstigt och ont i slutet av amningen då och hon var sedan missnöjd och sög och sög. När jag pumpade då var det slut, det var så jag upptäckte det.
  Såhär i efterhand undrar jag om jag hade lite mjölk till Elis också fast jag inte fattade det då, han var ofta så missnöjd, men jag tror ändå inte det var orsaken för han gick upp som fan i vikt och var en liten tjockis. Så går dom upp fint i vikt är det ju också ett kvitto på att mjölk finns.
  Dina bröst har nog bara anpassat sig och har precis rätt mängd nu, så mys och amma vidare 🙂

 • Tessan

  Det känns som att många slutar amma för att de ”tror” att mjölken sinar. Just för att brösten kanske blir mindre eller att bebisarna äter ofta. Men mjölk mättar ju inte sådär skitmycket så inte konstigt att de äter ofta 😉 Min kille är nu 6 månader & jag har helammat fram tills nu, har provat lite gröt de senaste dagarna.
  Mina bröst är rätt små & slappa, hehe, men han går upp i vikt & är pigg & glad. Äter gör han ca varannan timma dygnet runt.

  Vad jag har lärt mig är det ytterst ovanligt att mjölken sinar bara sådär utan då beror det på andra faktorer. Går Lucas inte ner i vikt, han är pigg & du gillar amningen så kör på, tror du kommer märka om det inte fungerar mer så var inte orolig för det nu. Mjölken kan säkert påverkas om en är orolig!

 • Linda

  Jag ammar A (drygt 3 månader) vid ca 1 månad började vi ge ersättning på kvällen då han åt varannan timme dygnet runt. Vi ville se om han åt mer sällan på natten då och så kunde min sambo ta en matning så jag kunde sova. Nu har vi även börjat ge ersättning på förmiddagen eftersom han nästan alltid somnar och sover en längre stund efter det. Annars kan han sova 20 min två till tre ggr om dagen bara, men då blir han så grinig. A är väldigt intresserad av mat och väldigt framåt så vi kommer nog prova gröt vid 4 månader

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.