Okategoriserade

8 tips inför inskolningen på förskolan

Jag fick en fråga om jag inte kunde skriva lite tips på vad man kan tänka på när man skolar in sitt barn på förskolan. Jag ber om ursäkt att mitt svar har dröjt, men hoppas att det finns många därute som kan dra nytta av mina tips ändå 🙂 En del av tipsen kanske ni inte kan påverka, men jag skriver dom ändå för det är saker som har gjort vår inskolning mycket smidigare 🙂

1. Om ni kan välja inskolningsdatum så var det verkligen en fördel att skola in direkt efter sommarsemestern/julsemestern så snart som förskolan öppnar. Då är det lite lugnare på förskolan med lite färre barn.

2. Låt helst den föräldern som barnet för tillfället är minst fäst vid skola in barnet. Lucas har alltid varit mammig så Jair har skolat in båda gångerna, det har gjort lämningarna enklare. Jag är mer blödig och då blir Lucas ännu mer ledsen.

3. Gör inga långa adjö när det är dags att säga hejdå. Det blir jobbigare både för dig och för barnet.

4. Säg ALLTID hejdå och se till att barnet ser dig, smyg ALDRIG ut när barnet inte ser. Det skapar en otrygghet för barnet, att föräldrarna när som helst kan lämna dom utan att säga det. Tänk er själva om ni plötsligt skulle vara ensamma på en ny plats och er partner har mystiskt smugit iväg!?

5. Berätta gärna för pedagogerna om det finns något speciellt som ditt barn gillar eller som får ditt barn tryggt när det ska sova. Mycket upptäcker pedagogerna på vägen också, men hjälp dom gärna på traven 🙂

6. Är barnet tvåspråkigt som vår son kan det vara bra att berätta vad några viktiga ord betyder. Till exempel ber Lucas ofta om leite och agúa som betyder mjölk/välling och vatten på portugisiska. Det var saker vi kända var viktigt att berätta på förskolan.

7. Märk alla kläder! Det är så lätt att dom kommer bort annars, särskilt om det är en stor förskola!

8. Kolla även in den HÄR listan som förskolepedagogen Sarianne har skrivit om extrakläder, solkräm (annonslänk), blöjor etc.

Min bloggkollega Sarianne som är förskolepedagog skrev också ett inlägg i samma ämne HÄR!

Två knattar som just börjat på samma förskola <3

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.