Okategoriserade

6 tips för hur du snabbt sänker bolånekostnaderna när räntorna stiger!

Jag tror knappt att det är någon som kommer gå opåverkad igenom den här hösten. Inflationen och styrbankens räntehöjning svider hos oss alla! Jag tänkte därför att jag skulle komma med några konkreta tips på hur man kan sänka sina bolånekostnader nu på en gång så att smällen inte blir lika hård. Jag tar också tacksamt emot tips om ni har något att tillägga 🙂

1. Amorteringsfrihet – Jag har aldrig hört om det förut så jag vet inte om detta gäller alla banker, men vår bank erbjöd oss amorteringsfrihet med anledning av föräldraledighet. Det kan vara värt att fråga banken om nu när räntorna skenar.

2. Begär amorteringsunderlag – dvs. hota med att byta bank 🙂 Det enda du behöver göra är att begära amorteringsunderlag och då kommer det bli fart på din bank som kommer ge sin bästa ränterabatt för att få behålla dig som kund.

3. Flytta med befintliga bolån med en låg ränta – Det är en god idé att byta upp sig till en större bostad nu när huspriserna har sjunkit. Om man sitter med bolån bundna till en låg ränta idag så har man ett riktigt guldläge eftersom man kan flytta med sina bolån till den nya bostaden! Jag önskar innerligt att vi hade bundit om våra bolån så att vi hade kunnat flytta med dom nu 🙂 Detta tipset sänker inte bolånekostnaderna om du köper dyrare, men du kan göra värsta kapet!

4. Få ditt ränteavdrag ”utbetalt” varje månad istället för en gång om året – Alla som betalar skatt och har räntekostnader på mer än 1000 kr per år får ränteavdrag med 30% på sina räntekostnader upp till 100 000 kronor (överstiger räntekostnader 100 000 kronor får man avdrag med 21 procent på den överskjutande delen). Detta sker per automatik i deklarationen, så om man har betalt mycket ränta och korrekt skatt så får man troligtvis tillbaka rätt mycket pengar i vår. Men om man hellre vill ha dom här pengarna nu när det är knapert så kan man göra en så kallad jämkning av sin skatt, då kommer arbetsgivaren dra mindre skatt från ens lön. Du ansöker om jämkning med skatteverkets blankett SKV 4302 Ändring av preliminär A-skatt. Vi kan sänka våra räntekostnader med 4000 kr/mån på detta sättet!

5. Värdera om din bostad när det gått 5 år – Du har rätt att värdera om din bostad var femte år och om bostadens värde har ökat och/eller du hunnit amortera av tillräckligt mycket så kan du få en sänkt amortering. Det som gäller är att ett lån med belåningsgrad på mellan 70–85% av bostadens värde ska amorteras av med 2% ner till 70% och därefter 1% ned till 50% av bostadens värde. Vi sänkte vår amortering med 3000 kr/mån på detta sättet!

6. Har du en högre årsinkomst? T.ex. blivit sambo – Om du har lånat mer än 4,5 gånger årsinkomsten och fått en högre årsinkomst eller t.ex. blivit sambo så kan du sänka amorteringskravet 1% genom att berätta det för banken eller ta in en medlånetagare på lånet. Detta sänkte vår amortering med 3000 kr/mån 🙂

Det var alla tips jag kan komma på hur man snabbt kan sänka bolånekostnaderna, om ni har några fler tips så får ni gärna dela med er! Alla idéer är välkomna!

Dela gärna inlägget om ni tror det kan hjälpa andra 🙂

2 Comments

    • Emma

      Precis 🙂 Därför jag skrev ”hur du snabbt sänker bolånekostnaderna” i rubriken 😊 Har jag skrivit fel nånstans så får du gärna rätta mig 😊

      Det är jättebra att amortera, men nu när räntan går upp så mycket så kan många få det svårt att gå ihop så jag ville bara tipsa om allt man kan göra för att överleva hösten 😊

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.