Föräldrapenning

5 viktiga saker att tänka på när man jobbar deltid som förälder

5 viktiga saker att tänka på när man jobbar deltid som förälder

I Sverige har alla föräldrar rätt att gå ner i arbetstid tills barnet fyllt åtta år eller avslutat sitt första skolår. Under denna tid har föräldern rätt att förkorta sin arbetstid med upp till 25% utan att ta ut föräldradagar. Om du väljer att göra det så finns det några saker som är viktigt att tänka för att slippa otrevliga överraskningar…

1. SEMESTERN – När man arbetar deltid så påverkas antingen semesterlönen eller antal betalda semesterdagar som man har rätt till. Hur semestern påverkas beror på hur man har lagt upp deltiden. Om man jobbar 80% jämnt fördelat på 5 dagar i veckan så kommer semesterlönen räknas ut på deltidslönen, men om man väljer att jobba t.ex. 4 dagar i veckan och vara ledig en dag så får man istället färre betalda semesterdagar. Du har fortfarande rätt till 25 dagars semester per år, men färre dagar kommer vara betalda semesterdagar. Här finns en lathund för att räkna ut hur många betalda semesterdagar du kommer få om du jobbar deltid.

2. BEHÅLL DIN HELTIDSTJÄNST – När man går ner i arbetstid för att man är förälder så ska man inte skriva nytt kontrakt med sin arbetsgivare. Du behåller fortfarande din heltidstjänst men du går ner i arbetstid. Detta är jätteviktigt för om du byter din heltidstjänst mot en deltidstjänst så kommer din SGI räknas om även om du tar ut föräldrapenning för att täcka upp den tiden du inte jobbar.

3. SKYDDA DIN SGI – Ta ut föräldrapenning för den tiden du är ledig från jobbet. På det viset skyddar du din SGI från att räknas om efter din deltidslön. SGIn påverkar inte bara föräldrapenningen utan det är även den som styr hur mycket du får när du vabbar eller om du blir sjuk.

4. DIN LÖNEUTVECKLING – Lönediskrimering är olagligt så du ska ha samma löneutveckling som alla andra oavsett om du jobbar eller är föräldraledig. Det gäller även dig som är helt föräldraledig! Glöm inte heller bort att rapportera din nya lön till försäkringskassan så kan du höja din föräldrapenning 🙂

5. PENSION –  Jag är inte så insatt men jag har läst att det inte spelar så stor roll om man har en bra tjänstepension och kan tänka sig att arbeta cirka ett halvår extra efter sin 65 årsdag, då kompenseras det ganska snabbt, men det beror nog på hur mycket man varit ledig i övrigt. Om man har kollektivavtal så är man garanterad en bra tjänstepension, annars så är det viktigt att se till att man får en bra tjänstepension ändå. Kolla upp att avsättningarna är är i linje med de som görs inom ITP.

Visste du allt detta? Jag visste faktiskt inte att man enligt lag har rätt till samma löneutveckling även när man är föräldraledig. Dela gärna inlägget så att fler får veta vad man ska tänka på och vad man har rätt till!

Foto: Wanderings

2 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.