3 vanliga missar föräldrar gör med sina barn i bilen

– I samarbete med Volvia

Nu är sommarn slut och vardagen har börjat för dom flesta. Barnen har växt sen i våras och kanske har ni redan hunnit köpa nya kläder och höstskor till dom. Passa då även på att kontrollera inställningarna på bilbarnstolen som kan behöva justeras och om bebisen fortfarande sitter i babyskydd så kanske det är dags att byta nu? Men se upp med att byta till framåtvänd bilbarnstol för tidigt!

Volvias årliga undersökning visar att föräldrar i Sverige har för lite kunskap om barnsäkerhet i bil och jobbar därför aktivt med att förbättra kunskaperna så att fler barn får färdas säkert i bilen. Här kommer några vanliga missar som Volvia har upptäckt att föräldrar i Sverige gör. Sprid hemskt gärna den här informationen till alla ni känner – gör det för barnens skull!

FEL: Bebisen använder i babyskyddet alldeles för länge.
RÄTT: Byt till bakåtvänd bilbarnstol när bebisen kan sitta stadigt, det brukar vara vid ungefär 6-9 månader. Ju mer upprätt barnet sitter ju säkrare är det.

FEL: Barnet får en framåtvänd bilbarnstol alldeles för tidigt, oftast med motiveringen att barnet inte längre får plats med benen när det sitter i den bakåtvända bilbarntstolen.
RÄTT: Barnet sitter i bakåtvänd bilbarnstol tills det är minst 4 år, helst 5 år. Det är inte farligt eller obekvämt för barnen att sitta med böjda ben, dom är mycket mjukare i kroppen än vad vi vuxna är. Bilbarnstolen är urvuxen när 1/3 av barnets huvud går över kanten eller när viktgränsen är överskriden. Glöm inte att det är 5 gånger säkrare att färdas bakåtvänt än framåtvänt!

FEL: Föräldrarna tar bort bältesstolen som det större barnet sitter på alldeles för tidigt.
RÄTT: Föräldrarna låter barnet sitta på bältesstol/bälteskudde tills det är cirka 10-12 år då barnets höftkammare är färdigbildad och barnet kan färdas säkert utan bälteskudde.

Enligt Volvias undersökning så åker upp till 50 000 barn i Sverige mellan 0-4 år framåtvänt i bilen! Det tycker jag är mycket! För mycket! Särskilt eftersom Sverige är bäst i världen på bilsäkerhet för barn, men det kanske vi kan ändra på om vi fortsätter sprida kunskap i ämnet 🙂

Anledningen till att barn bör åka bakåtvänt så länge som det går är att deras nackar inte är tillräckligt starka för att klara av en kraftig inbromsning. Det spelar ingen roll hur långt barnet är, det är ändå en stor risk att vända barnet innan 4 års ålder.

bakåtvänt 4,5 år

Lucas är nu 4,5 år och har mycket kvar innan han har vuxit ur sin bilbarnstol (hans nackstöd är justerbart uppåt). Jag räknar med att han kommer kunna sitta i den i minst 1-1,5 år till 🙂

Relaterade Inlägg

12 Kommentarer

 1. Sabina

  Kanske har han inte växt ur stolen, men sådär kommer han inte kunna sitta några längre sträckor utan att få ont i rumpan. 🙁 Detta eftersom att han knappt har någon sittyta alls på rumpan och låren. Läggs hela vikten vikten baktill på sittknölarna, vilket lite kommer att vara alls skönt! Kanske kan man skjuta stolen bakåt och ha den mera upprätt så att han går ner ben så att hela rumpan och låren ligger emot sitsen.

  Svara
   • Cathrine

    En av de store fordelene med Axkid sine seter, og som gjør setene veldig egnet til store barn er at kantene på setet er veldig lave rundt sitteflaten. Det gjør at barnet kan sitte med bena på 100 forskjellige måter – og da får de heller ikke vondt.
    Mange andre seter er ikke laget for å kunne brukes med store barn, og har en utforming som gjør at barnet blir tvunget til å sitte på den måten du ser på bildet, og da har du rett i at det kan bli vondt. Særlig om setet har for mye liggestilling i tilegg. Kanskje har du selv et sete som gjør at barnet ditt sitter slik siden du reagerte på det?

    Et annet tips er å ta av skoene når man kjører (i alle fall på lengre turer), da blir det lettere for barnet å bevege bena.

   • Emma - På Smällen!

    Jaaa vilken bra kommentar! Jag har också tänkt på det och hört många andra säga det när dom jämför stolar med andra märken, men jag har aldrig tänkt på att skriva det. Tack Cathrine, nu gav du mig inspiration till ett nytt blogginlägg 🙂

   • Cathrine

    Så bra du fikk ny inspirasjon! En annen fordel med Axkid sine seter (og enkelte andre seter) er at de Jan monteres med 1/3 av stolen utenfor bilens sete. Det gir god plass.
    Axkid har fantastiske stoler❤️
    De fortjener skryt, og det er så viktig at folk får vite at slike gode seter finnes. Her i Norge kjøper stort sett alle isofixstoler, og når barnet er 2-3 år blir det trangt (på en eller annen måte), og da kjøper man beltestol? Håpløst!

 2. Cathrine

  Kjempe bra innlegg:) Du har så rett i at des mer vi snakker om riktig sikring av barn i bil, jo flere vil få kunnskap og sikre barna rett.

  Svara
 3. ERFmama

  Min datter vokste just nu ut av sin Axkid Duofix da hun ble 25kg, hun er 128 cm og hadde enda en liten bit rom igjen i den i høyden. 🙂
  Hun blir 7 år i Januar. 🙂 5 åringen passer enda i sin Axkid Wolmax og har godt med rom. 😀

  Svara
  • Emma - På Smällen!

   Åh vad bra att höra att det betyder ju att många fler kan ha stolarna längre än 4 år. Jag hör ofta att föräldrar vill byta till framåtvänt när barnen är runt 4 år ibland tidigare pga benutrymmet. Men om en 7-åring kan sitta i en Axkid stol så är det klart att en 4-5-åring kan det också om barnet inte överskrider viktbegränsningarna 🙂

   Svara

Skriv en Kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Annonsera här