Okategoriserade

15 tips som hjälper mot åksjuka

– I samarbete med Volvia –

Nu tror jag att dom flesta av er har koll på att det utgör en stor säkerhetsrisk att vända sina barn tidigare än 4 års ålder. En del av er har kanske till och med läst det delade facebook-inlägget med 2-åringen som dog efter sina skador pga att föräldrarna inte visste att deras son borde suttit bakåtvänt – helt fruktansvärt!

Det är hela 5 gånger säkrare att sitta bakåtvänt jämfört med framåtvänt, men om man har ett barn som är mycket åksjukt så kan det kännas lockande att vända barnet tidigare än rekommendationerna i hopp om att barnet ska må bättre. Gör inte det! Försök hitta andra lösningar som lindrar barnets illamående, det är ett litet pris att betala om man jämför med riskerna som det innebär att vända barnet för tidigt. Här kommer 15 tips som hjälper mot åksjuka:

1. Undvik att barnet blir för varmt – se till att barnet inte har för mycket kläder på sig och att det finns god cirkulation i bilen.

2. Öppna ett fönster – ibland kan frisk luft hjälpa för att dämpa illamåendet

3. Se ut – berätta historier eller prata om vilka färger ni ser på bilarna som kör på vägen för att locka barnet att titta på vägen

4. Ge barnet något att tugga på – torra kex och andra snacks, undvik mejeriprodukter och sura drycker.

5. Prova åksjukeband – det finns att köpa på Apoteket

6. Stanna och ta frisk luft – lär dig att känna igen tecken på illamående t.ex. kallsvettningar, orolig mage, yrsel och blekhet och stanna till för en bensträckare

7. Ät ungefär en timme innan ni ska åka – försök att planera maten så att ni inte åker precis efter måltiden och inte heller på tom mage.

8. Prova sniffstift mot åksjuka – det finns luktstift som luktar mint som kan hjälpa mot åksjuka

9. Stäng av air condition i bilen – en del AC utsöndrar ett medel som vissa människor mår illa av

10. Åk när barnet sover

11. Flytta barnets bilbarnstol till framsätet – framsätet är oftast lite mer öppet och inte så instängt som det kan bli i baksätet.

12. Åksjuketabletter – besök en läkare för att få råd om åksjuketabletter som går bra att ge till barn

13. Prova att visa en dvd-film i bilen – många föräldrar med åksjuka barn vittnar om att det hjälper

14. Byt chaufför – vissa körstilar kan ge upphov till mer åksjuka än andra

15. Om inget av det här ovan fungerar, gör en spy-poncho! Det här är faktiskt ett tips från NTF 😉 Gör så här: Ta en handduk och klipp ett hål för huvudet i mitten på handduken. Låt barnet ha denna på sig när ni åker bil.

Om ni har något knep mot åksjuka som jag inte har med här – tipsa! 

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.