Okategoriserade

Vaccinering inför Brasilien-resa

Vaccinering inför Brasilien-resa

Jag fick för ett tag sen en fråga om hur det ser ut med mässling och andra sjukdomar i Brasilien. Jag måste börja med att säga superstort tack för att du ställde den frågan för det fick mig att undersöka det hela närmare och då insåg jag att jag faktiskt behövde fylla på ett av mina vaccin!

Angående mässling så är det förmodligen ingen större risk där än här, men vårt BVC har sagt att det är flygplatsen som är den största boven när det kommer till spridning av mässling. I Brasilien vaccineras <99% av alla barn mot mässling och vad jag har hört så är det inget speciellt utbrott av mässling just nu.

Rekommendationer för vaccinering inför Brasilien-resa

Se över grundläggande skydd för

– Hepatit A+B
– Grundskydd (se över ditt stelkramp-, difteri och polioskydd som ska fyllas på vart 20:e år!)

Eventuella vacciner

– Gula febern (rekommenderas eftersom det pågår en epidemi längs kusten i södra delen av Brasilien i delstaterna Bahia, Espirito Santo och Rio de Janeiro. Krävs vid inresa till Amazonas eller Iguazufallen).
– Turistdiarré/Kolera (rekommenderas om du har en sjukdom som kan förvaras av diarré)
– Malariaprofylax (endast för resa i Amazonas)

Längre vistelser (vid t.ex. volontärarbete m.m.)

  • Tyfoid (om du ska resa längre än 3-4 veckor och äter på enklare matställen eller lever med lokalbefolkningen)
  • Tuberkulos (om du ska bo med lokalbefolkningen mer än 6 månader)

I vår familj är alla vaccinerade mot tuberkulos utom jag. Jag tänker ibland att jag ska vaccinera mig, men så har det inte blivit av och nu när jag läste att det inte är större chans att drabbas av tuberkulos i Brasilien än i Sverige så känns det inte som jag behöver göra det inför just denna resan.

vaccinering

Blått är färre än 50 personer på 100.000 invånare och det visar alltså dom länderna som har minst av tuberkulos i världen. 

Angående Tyfoid som verkar vara en hemsk sjukdom med hög dödlighet så måste vi absolut vaccinera mot det innan vi åker. Synd bara att Isadora inte kan få Tyfoid-vaccinet. Däremot ska både Isadora och Lucas få gula febern innan vi åker. Jag och Jair ska även fylla på vårt vaccin mot stelkramp, difteri och polio. Det får bli en tripp till Minutkliniken (samarbete) helt enkelt!

/Inlägget görs inte i samarbete med Minutkliniken, men jag har ett samarbete med dom så därför skrev jag som jag gjorde här ovan 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.