Okategoriserade

Tuberkulosvaccin

Just det, det har jag ju glömt att berätta, i fredags vaccinerade vi Isadora mot Tuberkulos. Det ingår ju egentligen inte i det svenska vaccinationsprogrammet längre, men när en förälder kommer från något annat land och man planerar att åka och bo hemma hos någon i ett land där tuberkulos förekommer så erbjuds det. Vi vaccinerade Lucas när han var 7 månader också – jag tycker det känns tryggt att ha gjort det. Jag skulle aldrig förlåta mig själv om dom drabbades av det pga att dom inte hade fått vaccinet. Själv är jag inte vaccinerad mot det och våndas lite för att ta den sprutan. Det är ju ingen rolig böld man får den första tiden…

Första månaden fick Lucas inget märke alls, men efter 4 veckor så kom det upp en ilsken röd böld som öppnade sig och varade flera gånger om. Men tillslut läkte den, men det tog ju månader innan det var över.

Så här såg det ut på Lucas när han var bebis:

20131202-085858

20140101-202110

3 Comments

  • Mrs Linda

    Jag tog den sprutan i vuxen ålder och det var ingen större fara. Gjorde ont någon dag , men när blåsan spruckit gjorde det inte direkt ont längre. Klart värt det både Smilla och David ska ta vaccinet inom nära framtid ?

  • C

    Jag fick som en bubbla där jag fått sprutan, några veckor efter jag fått den. Sen gick den sönder och det kom var men jag hade inte ont. Det gick fort över. Barnen fick sprutan när de var ett dygn gamla då vi bor i riskerade. På minsta syntes det inget och han har ett väldigt litet märke bara medans stora fick en röd ring efter några veckor och sen blev det ett ärr som är som en cirkel på ca 0,5 cm. Så jag tror det är väldigt olika från barn till barn. Dock har man ju tyvärr inte skydd mot alla sorters tb genom vaccinet, men definitivt bra att göra vad man kan för att undvika.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.