Okategoriserade

Sund skärmtid och beröm från skolhälsovården

Jag måste bara berätta! Häromveckan träffade jag ju skolsköterskan på måndagen och skolläkaren på onsdagen ihop med Isadora. Båda två ”intervjuade” Isadora om hennes vanor och hon svarade sanningsenligt på varenda fråga, dvs om jag klantade mig som morsa så hade det kommit fram. Haha! De frågade exakt samma frågor och det var allt från fritidsaktiviteter och matvanor till skärmtid. När de kom till frågan om skärmtid så svarade Isadora båda gångerna:

”När mamma säger att jag får.”
Och då frågade de:
”Hur ofta är det? Brukar du spela varje dag?”
Isadora började skratta:
”Nej, VERKLIGEN inte.”
Både skolläkare och skolsköterska såg förvånade ut och jag fyllde i att vi bara har skärmtid på fredagar och lördagar.
Isadora la då till:
”Förutom om jag spelar smartspel, då får jag spela när jag vill”
”Vad är smartspel då?” frågade skolläkaren.
Då berättade både jag och Isadora att det är mattespel, språkspel och ljudböcker – det får barnen pyssla med hur mycket dom vill 🙂

Skolläkaren och skolsköterskan var så imponerade! Skolsköterskan som hade träffat oss redan på måndagen sa till och med ”Det är en bra mamma det här!” och jag blev sååååå glad att hon sa detta framför Isadora. För visst har barnen tyckt att det varit orättvist ibland, men jag tror verkligen att det här är för deras bästa. Vi har haft regeln så länge nu så den blir extremt sällan ifrågasatt och det är jag glad för 🙂 Sen har vi lättat upp reglerna lite för Lucas eftersom barnen i den åldern tyvärr umgås mest via spel och om vi är dom enda föräldrarna som säger nej så blir han utanför, det funkar ju inte heller. Nej, då är det bättre att vi är flexibla 🙂

Obs! Jag ville inte berätta det här för att någon annan ska känna sig sämre eller för att skryta för att jag råkat få beröm. Man blir givetvis inte en bra mamma bara genom att ha skärmtidsregler, det är så mycket mer än så. Jag ville egentligen skriva om det, för att visa att man kan få lön för mödan. Det lönar sig att stå emot strömmen, det är inte hälsosamt för barn att sitta med näsan i en skärm under all sin lediga tid.

Förresten har ni sett att regeringen vill ta bort kravet på skärmtid i förskolan?! Är det inte sjukt att det infördes från första början?! Jag höll på att tappa hakan när jag läste att man infört skärmar som ett krav i förskolans verksamhet. Så små barn ska inte tvingas in i skärmar!

5 Comments

 • Nina

  Nu tror/hoppas jag inte någon förskola använder skärmarna som ”barnpassning” utan att de använder det som ett pedagogiskt verktyg.
  På minstingens förskola använder de Exemplevis ljudbok ibland för att kunna översätta till ett barns modersmål.
  De har jobbat med greenscrenning där de skapat olika saker. Så används det på rätt sätt tycker jag att lärplattor är bra även i förskolan.

  • Emma

   Det kan jag hålla med om. Jag tycker det var ganska bra appar på Lucas och isadoras förskola, men hade hellre sett att dom inte introducerade de apparna eller Ipaden för det jag vet att dom gjorde var inget som kompletterade undervisningen på något sätt. Men är det som du säger så tycker jag det är bra såklart 😊

 • Caroline

  När mina barn gick på förskolan tror jag inte de hade iPads så frekvent, i så fall bara när de hade det som komplement till inlärningen av bokstäver. Däremot använder dem det i skolundervisningen väldigt mycket även redan från åk 1 och så mycket barnen lär sig med alla lärspel de nu har. Så jag ser många fördelar, fler än nackdelar, med att använda teknik i skolan o senare åren på förskolan. Vi har fri speltid hemma förutsatt att de sköter skolan, gör läxor, har minst två fysiska träningar i veckan. Det går för det mesta bra men ibland begränsar vi något ytterligare. Däremot är det otroligt socialt och det är så dagens barn umgås. Det är inte bara onödiga spel de spelar utan det kommer faktiskt ut väldigt mycket av det. Båda killarna på 12 o 10 kan programmera rätt bra och ligger redan långt före många kompisar i allt sånt tekniskt. Det underlättar enormt när undervisning även numera sker mycket mer tekniskt än när jag själv gick i skolan. Varenda skoluppgift inför varje lektion skickas till deras Google classroom och är de inte vana vid teknik är nog bara det en utmaning. Redan i åk 1 eller 2 skulle ena sonen göra en PowerPoint presentation i skolan. 10 åringen är flytande i engelska och även 6-åringen som inte ens börjat med engelska i skolan både förstår och pratar engelska. Så spela o youtube har ändå haft mycket gott i sig. Men visst, ibland är jag så frustrerad över att de gärna vill sitta vid datorn jämt. Särskilt när de är hemma på lov och liknande. Men sen kommer jag ju på mig själv, jag jobbar framför en dator hela dagarna, sitter med telefonen o fipplar och gör så mkt med en skärm också. Det känns för mig fel att begränsa för mkt nåt som kommer vara ett krav inför framtiden samtidigt som jag själv är intresserad av teknik. Men alla gör olika och det är olika vad som passar varje familj. Alla barn kan inte heller hantera att sitta vid en skärm för mycket.

 • Evelina

  Vad roligt att du fick beröm för mödan! Det är ju inte lätt när ”alla andra” ”alltid” får sitta vid skärm. Jag reagerar däremot på den här ”intervjun”. Vad är skolans syfte med det? Det låter ju som ett korsförhör. Som barn hade jag känt en press att svara ”rätt” och som förälder hade jag varit nervös av att bli bedömd av sjukvårdspersonal på mitt föräldraskap på det här sättet. Är det bara jag som reagerar på det eller har jag missuppfattat något? Vad händer om barnet svarar att de får sitta vid skärm hela dagarna och anledningen till det är något jag inte vill prata om framför barnet (t.ex. förälderns depression eller svårigheter i förhållandet med andra föräldern)? Detta är såklart inget mot Emma, utan mot skolan.

 • Sabina Stende

  Tycker absolut inte skärmar ska användas på förskolan. Skrämmande hur utvecklingen blivit. Mina barn 7 och 10 år. De har inga egna iPods, datorer eller liknande. Min stora tjej fick mobil när hon fyllde 9 år för att kunna ringa när hon går hem efter skolan. Våra barn hittar på andra saker än spelar data tex leker. De bygger kojor, ritar, målar och är ute i lekparken. På min lilla dotters skola har de slutst att ge barnen i- Pad i 1:a. Mina barn ligger inte efter i skolan. Snarare tvärtom.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.