Videos

Polyper i näsan eller stora halsmandlar? HJÄLP!

Ni vet ju att Lucas har väldigt mycket problem med maten. Jag har hela tiden tolkat det som att han inte tycker om någon mat förutom pasta, välling och gröt. Men nu på senare tid efter att fått höra olika idéer från förskolan och från min mamma så har jag börjat fundera på om det kanske inte är fel på maten utan att det faktiskt är något fel på honom. Han får nämligen kvälvningar väldigt väldigt ofta när han äter. Jag har alltid trott att det har varit för att han tycker att maten är äcklig och då har jag gett honom något annat. Men på senare tid har jag märkt att han får kvälvningar av mat som han faktiskt tycker är god också. Han äter liksom glatt och får kvälvningar lite då och då men fortsätter ändå att äta. Om det är potatis och han får en kvälvning så äter han inte mer, men om det var något med pasta eller frukt så fortsätter han att äta ändå.

Jag frågade på dagis om dom hade märkt samma sak och det hade dom gjort. Min mamma sa också samma sak. Han får kvälvningar även om han tycker att maten är god. Jag har aldrig tänkt på detta förut så jag har inte sagt det till läkaren på vårdcentralen så nu vill jag ju såklart gärna ha en ny tid för att försöka förstå vad detta beror på. Läkaren har sagt att Lucas har stora halsmandlar, men inte så stora att operation är nödvändigt i nuläget. Men vad jag då börjar fundera på är om han kommer ha förstorade halsmandlar hela livet eller kommer hans hals växa ikapp? Hur länge kan man ha det så här som vi har det nu? Beror kvälvningarna ens på halsmandlarna? Mamma hade en idé om polyper i näsan kanske kunde orsaka sånt här?

Är det någon som har haft liknande problem med era barn? Polyper i näsan eller förstorade halsmandlar? Eller kanske ett barn som får kvälvningar hela tiden när det äter? Tips mottages tacksamt!

Jag gjorde en video på honom när han åt idag. Precis innan jag satte på kameran hade han fått världens kvälvning så det var helt omöjligt att få i honom något. Inte ens med distration av ipaden!! Igår skrek han till och med Ta bort den! när Jair närmade sig med skeden för att mata Lucas!!! Usch, den här matvägran gör mig alldeles tokig ibland!!

6 Comments

 • Katrin

  Japp. Vår son fick ofta kväljningar så som du beskriver, och åt långsamt. Men framförallt snarkade han väldigt högt och mycket och hade andningsuppehåll i sömnen (läskigt!) vilket vi filmade och visade på VC. Snarkar Lucas också tro? Vid 4 år opererades både halsmandlar och polyper bort, för snarkets skull. Men på köpet märkte vi att han började äta mycket bättre och slapp ”sätta maten i halsen”. Så din teori om mandlarna kan stämma. Ett tips är att filma när han han äter (eller ev snarkar) o visa för läkarna. Det var först när vi gjorde så som vi fick hjälp.

 • Sofie

  Min väns son åt också väldigt dåligt. Och snarkade som en vuxen man. När dom var med honom hos doktorn pga en annan grej så hörde doktorn hur han snarkade och sa att så små barn ska inte snarka och så skrev han en remiss till önh och mandlarna visade sig vara förstorade. De opererades bort och killen började äta massor =)

  Så jag tycker verkligen du ska kolla upp detta.

  Mvh Sofie

 • Erika

  Hej. Vi sitter i precis samma sits som ni. Vår son på 3 år och 3 månader äter väldigt dåligt och osammanhängande. Det han åt igår äts inte idag osv. Vi har varit inne flera gånger pga andra sjukdomar och vid två tillfällen har läkarna påpekat att hans halsmandlar är för stora men samtidigt sagt men inte snarkar han? Jo det gör han. Så nu på torsdag ska vi till BUMM som är barn och ungdomsmottagnings filial till Karolinska sjukhuset i Solna och på börja en utredning om hans vikt, han väger ca 12,5kg. Om du vill följa vår resa är du välkommen att läsa bloggen, kanske kan du få några tips av mig. Vi har kämpat med mat och hans vikt sen han började äta annat än ersättning vid ca 7 månaders ålder och kampen är fruktansvärt stressande och slitsam. Lider med er och hoppas verkligen att ni kommer till rätta med problemet. Har ni pratat med BVC om detta? Kram!

 • Jill Eriksdotter-Stedtenfeldt

  Adenoid (körteln bakom näsan på barn) kallades förr ”polyper”. Både jag och min äldsta dotter har tagit bort dem. Om den börjar växa orsakar den: förkylningar, snuva, nästäppa, man börjar andas med munnen (och alltså får kvävningskänslor när man äter eftersom man inte får in någon luft), snarkningar, man kan förlora smaken (vilket gör mat tråkig alt. att bara kryddstark mat duger), att andas med öppen mun skadar dessutom tänderna då bakterierna kan härja fritt. OBS! En ”vanlig” doktor ser inte adenoiden utan man måste be om remiss till öra-näsa-hals där de har verktyg/kamera speciellt för ändamålet.. Dessutom: Ett liv med en svullen adenoid är plågsamt och bör förskonas alla barn.

  • Emma - På Smällen!

   Tack så himla mycket för ditt svar! Den där kvävningskänslan tycker jag att jag har sett bevis på många gånger. Och jag känner även igen det där med att gilla kryddstark mat. Nu äter han lite bättre, men han föredrar helt klart korv med chili framför smaklös korv. Han andas alltid med öppen mun när han sover. Vi har fått en remiss till efter sommaren.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.