Okategoriserade

Bortskämda barn som får paketkalendrar?!

Jag känner mig lite tveksam till det här med paketkalendrar så jag gjorde faktiskt inte i ordning någon till Lucas i år heller. Jag vet inte hur ni tänker och känner, men jag skulle tycka att det var konstigt om ingen känner igen sig i det som jag skriver nu. Jag känner att dom där paketkalendrarna är lite too much, den ena är värre än den andra och föräldrar får sitta i flera nätter för att slå in 72 små paket (om man har 3 barn). Visst är paketkalendrar bättre än chokladkalendrar, men vad var felet med dom traditionella kalendrarna med en liten bild bakom varje lucka? Det var väl jättemysigt? Det som gör att jag tycker det känns fel är dels att det blir svindyrt om man ska köpa 72 små paket + det tar tid att fixa med. Dessutom ska barnen ha julklappar på julafton också… Det blir väldigt mycket paket… Jag tycker Lucas får så mycket ändå under hela året.

Jag tänker på alla föräldrar som inte har råd med detta. Visst är det upp till dom och deras problem, men samtidigt så känns det som ribban kring vad man ska ge barnen på jul och innan jul har höjts så mycket att det blir omöjligt för en del familjer att matcha. Förut räckte det ju med en pappers-adventskalender eller en chokladkalender för 10 spänn och lite julklappar på julafton… Är det verkligen nödvändigt med alla dessa paket? Jag minns hur glad jag och mina syskon var när vi skulle öppna den helt vanliga adventskalendern med bilder i. Vi hade en som vi delade på alla tre, så var tredje dag fick jag öppna en lucka. Det räckte gott!

Jag tycker inte det är dåligt av alla föräldrar som vill ge sina barn en paketkalender – jag gillar bara inte trenden. Jag gillar inte att jag, och säkert andra också, känner sig pressade att man borde ge sina barn en paketkalender. Det börjar kännas som att det är lika självklart med paketkalendrar som julklappar på julafton och det tycker jag är fel. Anledningarna till att Lucas inte får en paketkalender i år heller är många:

1. Han vet inte vad det är så det är inget han kommer gå miste om.
2. Jag har inte haft tid.
3. Jag tycker inte att dom där färdiga paketkalendrarna ser så roliga ut. Många innehåller en massa småskit eller så ligger det en legobit i en lucka och gubbens hatt i den andra. Om jag skulle göra en paketkalender så hade jag velat att det skulle gå att göra något med varje liten överraskning (typ att man kan leka med den eller nåt).
4. Lucas får så mycket saker under hela året ändå (han är redan bortskämd med paket haha!)

Jag kommer säkert sitta och slå in 24 små paket nästa år, men då kommer jag inte göra det för att jag vill skämma bort Lucas. Jag kommer göra det för att jag känner mig tvingad. Det är möjligt att jag ändå tycker att det är roligt att pilla med nästa år, men jag kommer förmodligen fortfarande tycka att det är onödigt att skämma bort barnen med ett paket varje dag ända fram till jul…

Vad tänker ni kring detta? Onödigt, nödvändigt, ett tvång, frivilligt, kul tradition eller var det bättre förr?

Hoppas ni förstår att det inte är kritik mot er som har kämpat med att slå in en massa paket. Det är trenden jag vänder mig emot och känslan av press, att man som förälder bör köpa/göra en paketkalender till sina barn. Detta är inte heller kritik mot barnen som får paketkalendrar.

paketkalender1

Bildkälla

55 Comments

 • Josefin Andersson

  Hej! Jag är 33 år, och jag hade alltid paketlalender till jul. Men min 3 åring har inte ens en vanlig kalender i år..han vet ju inte vad det innebär. Vi får se hur jag känner nästa år, men jag tycker inte att innehållet i kalendern behöver vara så dyrt. En liten bil, kanske en tomte, en choklad tomte osv.

  • Emma - På Smällen!

   Lucas har inte heller nån vanlig kalender trots att jag faktiskt har en här hemma 🙂 Jag har bara inte orkat plocka fram den, han vet ju ändå inte vad han missar och just nu känns det som att det bara skulle tjatas om att få öppna en till lucka – ljuva trots! haha!

 • Jennifer

  Tycker precis som du… Är så trött på dagens konsumtionssamhälle som främst drabbar barn! Jag och min sambo kommer inte ens köpa julklappar till våran dotter innan hon är stor nog att förstå värdet av gåvor och omtanke. Vi sätter in en liten summa på hennes sparkonto istället och köper nödvändiga saker när det behövs istället. Släkten kommer nog att vara duktig på att skämma bort med onödiga prylar så det räcker…

  Vi vill lära våran dotter vikten av kärlek, omtanke och gemenskap istället. Varken jag eller sambon lägger någon vikt vid materiella ting!

  • Jennifer

   Nu kanske jag lät väldigt extrem och hemsk men riktigt så är det inte! 😉 Jag förstår dock inte varför barn ska ha 10 gosedjur när det räcker med kanske 1-2? Eller 50 par kläder när det räcker med 10 om man tvättar ofta… Ser så många barn som har miljoner leksaker men har en eller två favoriter som faktiskt blir använda. Känns som många barn oftast uppskattar att leka med kastruller mer än låtande plast som kostar en femhundring 😛

  • Emma - På Smällen!

   Så kände jag Lucas första jul och lite på hans andra jul också. Allt som han behövde hade vi ju redan köpt så det kändes som att julklapparna till honom mer var till oss eller så var dom onödiga. Så med Isadora kommer vi inte ta med några julklappar till Portugal. Hennes julklapp för i år står redan på hennes rum öppnade och monterade. Känns bara jobbigt att öppna, montera och sen slå in när hon ändå inte fattar nåt haha 😀

   När Lucas började uppskatta att öppna paket så tänkte jag länge och väl på vilka leksaker som han ”behövde” och köpte bara sånt som jag visste att han skulle uppskatta. Då höll jag mig till jul och köpte inget som han ”behövde” under hösten. Jag är också trött på att julen handlar om många och dyra paket. Jag vill hellre att Lucas ska få sånt som han kommer leka med länge länge.

 • Johanna

  Jag är uppvuxen med paketkalender, det är ett väldigt fint barndomsminne. Vi fick aldrig några dyra grejer, det kunde vara ett gulligt suddgummi, penna, anteckningsblock (sånt litet för barn). Jag och mina två bröder delade på EN kalender, vi fick öppna var tredje dag och så blev det också att var tredje år fick man börja öppna. Det var spännande och bra uppdelning. En paketkalender var är aaaaalldeles för mycket jobb när man har fler än ett barn.
  Sedan fick vi även alltid en kalender med bara en bild bakom varje lucka utav vår farbror, då fick vi en varsin och det var alltid så söta bilder att jag klippte ut dom och lekte med de ?

  • Johanna

   Jag lägger till: jag kommer givetvis föra dennna tradition vidare med paketkalender till mina barn när de är så stora att de förstår.
   I år fick mina föräldrar en paketkalender av oss barn, som tack för allt de gör och har gjort för oss. De öppnar varannan dag och kostnaden för allt blev ca 350 kr

   • Lisa

    Samma här. Jag är uppväxt med var tredje dag å smågrejer som jag å mina syskon fick tills vi flyttade hemifrån. 🙂
    Har fört traditionen vidare till mina söner som i år får lite av varje. Godis på helgen. Smågrejer eller upplevelse/aktivitet. 🙂
    Jag kände att jag orkade, ville å kunde i år så därför fixade jag.

 • Andrea

  Håller med dig. Vår dotter är för det första alldeles för lite (2.5 år) för att uppskatta och tycker mestadels att födelsedagar och jul blir lite för mycket och har svårt att hantera.
  Att få ett paket varje dag är ingen vana jag vill införa (man gör givetvis som man vill)…vad hände då efter den 24e när inga paket finns längre?
  Tycker även jag som en tidigare kommentar att konsumptionshetsen är så fruktansvärt hög och den vill jag försöka slippa lägga på mina barn för att istället jobba med mer reella värden. Jag upplever den hetsen vansinnigt stressande, så för att minska min egen stress har jag börjat sätta regler för varje inköp, försöka sälja av allt som inte är av värde och följa bloggare som inte ständigt gör promotion för nya prylar utan jobbar mot hållbarhet :).

 • Cecilia

  Jag gjorde paketkalender men kände att det inte riktigt uppskattades. Det enda hon pratade om efter julen var att vi åt mandarin tillsammans och såg julkalendern alla tre (innan syskonen kom). Så nu ger jag tid. Varje dag gör vi något juligt och en del dagar är det något paket till det vi ska göra 🙂 igår fick de varsin julpyjamas och idag skriver vi brev till jultomten, imorgon blir det julbok och varm choklad osv… 😉 funkar perfekt för oss (och man kan anpassa till de dagar man jobbar sent osv)

 • S

  Mina tre barn får paket kalendrar. Men tomten kommer inte varje dag och i paketen ligger alltifrån saker som de behöver (vantar tex) och saker som vi gör (baka pepparkakor eller montera pepparkakshus). Inte många leksaker alls…

 • Eken städ/Zane

  Jag gjorde sån där kalender ett par år sedan och på något sätt blev det inte riktigt som jag tänkt. Barnen får ju redan så mycket under året och jag blev bara ”besviken” att det visades ingen uppskattning för dem små fina grejer jag köpt och fixat i många timmar… och dyrt blev det också, hur litet jag än köpte… Nu lägger jag bättre dessa pengar på lite större present 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Usch vad tråkigt! Ja, även om man hittar billiga saker så vill man ju att barnen ska uppskatta det när man har lagt tid på sig att slå in alla dom där paketen. Och om man börjar räkna på det så blir det ju faktiskt 240 kr för 24 presenter för 10 kr. Har man två barn så är det 480 kr och 3 barn är 720 kr!

 • Jennifer

  Håller med helt och hållet. När jag och mina syskon var riktigt små fick vi en papperskalender, och när vi blev lite äldre fick vi en chokladkalender. En för 10kr med en liten bit choklad. Tyckte det var jättemysigt att sitta på morgonen och titta på julkalendern och äta sin lilla chokladbit. En sån chokladkalender har jag inget emot. Det är så lite så det gör varken till eller från anser jag. ?
  Det är sån hets kring barn numera. Likadant som med kalas på lekland när ungen är typ 5-6 år. Vad hände med fiskedamm och kurragömma liksom? ?

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker också att en chokladkalender gör varken från eller till så det räcker gott och väl tycker jag. Jag håller med om det där med kalas, men det är möjligt att vi kommer ha kalas på lekland sen ändå för jag känner att jag inte orkar ha kalas hemma – inte just nu iaf. Men om jag orkar så tror jag faktiskt att barnen har det roligare med fiskedamm och kurragömma. Lekland får ju barnen gå på då och då ändå…

 • Gittan

  Jag har oxå haft funderingar kring just detta. Jag minns att vi hade paketkalender när vi va små, men sen gick vi från 2 barn till 4 och mamma och hennes man kände att de blev ohållbart. Inget vi direkt saknade vaskat minns. Dottern är 3 år och 8 månader. Hon har en med choklad och en med bilder. Det räcker gott och väl. Hon frågar inte efter något annat och om vi ska ha så tänker jag nog blanda paket och saker man gör tillsammans små saker som andra skriver ☺️ Men så länge varken dottern eller sonen (1,5 år ) inte frågar efter det så avvaktar vi ☺️

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det låter klokt. Jag ska också avvakta, men sen tror jag att blanda paket med små saker som barnen ändå behöver tillsammans med saker man gör tillsammans är bra. I år så skulle Lucas uppskatta vad som helst, till och med en tandborste. Han var så himla glad när jag köpte tandborste till honom sist.

 • Mikaela

  Personligen tycker jag att det går lite överstyr om man ska ge sitt barn presenter varje dag (för det är ju så det är) och det känns som att det finns en risk att barnen inte riktigt lär sig uppskatta de paket de får när de får så många. Bara en tanke. Sen att föräldrar kanske har ett ”intresse” att göra dessa kalendrar är väl en annan sak. Då är det ju inte riktigt för barnen utan för en själv. Om man nu är så pysslig är det väl roligare att pyssla MED barnen inför jul och det tror jag faktiskt att de flesta barnen hade uppskattat mer.
  Hursomhelst… här hemma får det räcka med en chokladkalender (och sonen är jätteglad varje dag han får öppna en ny lucka?).
  Fall inte för grupptrycket Emma. Uppfostra och skäm bort era barn som det passar för dig o Jair o inte för någon annan. Dina barn kommer inte känna sig mindre värda för att de inte får en paketkalender även om alla andra får det omkring dem. Man kan skämma bort sina barn på betydligt finare sätt än med saker. Stå på dig! Det kommer jag göra i alla fall ?.

  • Emma - På Smällen!

   Ja, det är precis så jag tänker och det känns ju väldigt tråkigt att ge om barnen inte uppskattar gåvorna liksom… Jag läste några andra som tipsade om att skriva lappar med små äventyr (tex. äta på mcdonalds) eller slå in något som man ska pyssla med den dagen. Det tycker jag var en väldigt bra grej 🙂 Det hade passat oss 🙂 Jag tror jag ska köra på nåt sånt nästa år, det känns mycket bättre att skämma bort barnen med min tid än paket varje dag.

   • Mikaela

    Ja den varianten lät ju roligare i så fall. Det skulle jag också kunna tänka mig. Tid med sina barn är värt mycket mer än prylar som de lätt ändå får för mycket av hehe.

 • Lin

  Nästa jul är min son tre, då börjar vi med paketkalender! De små paketen kommer ligga i i samma tygkalender min syster och jag hade som små (ca 25 år sedan). Den är sparad och jag kommer föra traditionen vidare. Vi fick öppna varannan dag och jag minns med hur står nyfikenhet, glädje och myskänsla vi öppnade varannan morgon. Paketkalendern gav oss mycket mer lycka än julklapparna. Känslan som den bidrog till var magisk! I den kunde det ligga ett hårspänne, tofsar, sudd eller en liten tomte. Jag är så glad att mamma gjorde det för oss och jag vill ge paketkalendern och all den lycka den medför till mina barn. <3

  • Emma - På Smällen!

   Mysigt med såna traditioner 🙂 Och ett hårspänne, tofsar, sudd och sånt är ju inte alls så hysteriskt. Jag tänker att jag vill gärna att det ska vara vettiga grejer men jag behöver ju egentligen inte satsa så stort. Lucas är ju sån som kan bli väldigt fäst vid väldigt små saker. ❤️

   • Lin

    Minns fortfarande hur säckväven den är gjord av, luktade när mamma tog in den från boden. Den luktade verkligen jul (eller gran och mögel haha). Får lukta loss när den tas fram till donen. Den har ett stort affektionsvärde! ?

 • Hanna

  Jag tror många av oss tar med traditionen från när vi var små, i mitt fall och Johans hade vi paketkalendrar som vi öppnade varje dag. Jag kommer ihåg känslan att få öppna paket varje dag, längtan till att komma upp ur sängen för att få
  Öppna ett paket med en tia, suddgummi, uppdrag mm.

  Säkert samma känsla när man öppna vanlig kalender, precis som du känner så är det en tradition du tagit vidare till Lucas. Den känslan var magisk för dig och paket magiskt för mig 🙂 så helt ärligt så trot jag bara att många ta Ann sin tradition de haft hemma när de var små. Sen är jag lite så där med massa små skit saker. Då samlar jag hellre på mig lite bättre saker ex på helgerna osv för att det inte bara ska öppnas för sakens skull utan användbart att leka med ❤️

  Ärligt ska jag säga att detta är första året som jag märker att Henri och wilhelm har samma glädje av det som jag hade när jag var liten. Så att
  Börja för tidigt är inte att rekommendera. Jag gillar att lägga lite ”äventyr” eller kanske idag ska vi spela ett nytt spel. Lite små uppdrag är super kul att göra

  Stor kram ❤️

  • Emma - På Smällen!

   Fina Hanna ❤️ Det har jag inte ens tänkt på, men så är det säkert 🙂 Jag hade faktiskt aldrig hört om paketkalendrar förrän nu i vuxenålder så jag trodde att detta var ett nytt påfund. Men jag gillar idén med äventyr och små uppdrag. Den tar jag med mig till kommande år. Kanske kan man lägga i en spelpjäs eller nåt som ledtråd för vad man ska göra för något kul just den dagen 🙂 Kram!!!

 • Nikiå

  Nej jag är så trött på sånt här påhitt. Ännu en grej i all hets o stress som man ska hinna med. Det tråkigste är som du skrivet att du kommer göra det nästa år pga tvång. Fy så hemskt! Hur ska man sen förklara orättvisan för sitt barn när de får höra kompisarna skryta om sina paket de får varje dag o sen värre de dyra sakerna de fått i julklapp? Här köper vi tex klistermärken, play doh el nåt som inte ruinerar en men som dottern sAmtidigt vill ha och uppskattar och tycker att man kan önska sig ”större” saker till sin födelsedag.

  • Emma - På Smällen!

   Ja det är precis så som jag tänker. Jag tror inte att dom dyra sakerna som du har fått i julklapp kommer bli ett problem, isf mycket längre fram, men jag känner mig dum som inte har nån kalender alls. Nu förstår inte Lucas vad en sån kalender är för nåt ännu. Jag har ju en och han är inte avundsjuk på mig, inte än iaf. Men nästa år så får det nog bli en kalender med klistermärken m.m. Det känns lagom stort 🙂

 • Josephine

  Vi har oxå pratar om exakt detta. Niklas tycker absolut nej. Jag vet att jag alltid ville ha en sån kalender när jag var liten, för det hade min bästa kompis. (I hennes familj fick man riktiga presenter på ALLA ens namnsdagar OCH när syskonet fyllde år t.o.m! ? Bortskämda ungar är bara förnamnet!)
  Så för att jag själv gärna ville ha en sån som liten så hade jag gärna velat ge mina barn en sån. MEN! Min hjärna säger att det är fel att ge barnen presenter varje dag! De kommer tillslut att ta det för givet och inte uppskatta det. Vill absolut inte hamna där! Så nej här kommer vi inte att göra paketkalendrar!
  Men ett bättre alternativ om man nu ändå vill göra något är ju adventskalender! Ett paket varje advent! Då blir det ju bara 4 paket och inte 24!

  • Emma - På Smällen!

   Jag tycker också att det känns fel att ge presenter varje dag. Det är väl kanske lite skillnad om barnen är såpass gamla att dom verkligen fattar att det bara är 1-24 dec som man får paket varje dag och inte sen. Lucas skulle inte förstå det i den här åldern som han är nu. Ja, 4 paket äär rimligare 🙂

 • Cicci

  Åh jag minns hur gärna jag ville ha en sån kalender när jag var liten – som min bästa kompis mamma mödosamt slagit in 24 små paket och knutit fast på en hembroderad bonad.
  Jag känner absolut av ”borde-måste”-känslan när man ser fina paketkalendrar på Instagram. Men som tur är har jag inte fallit dit än – har inte haft tid. Men dotter som är 3,5 år är för liten för mödan känner jag.
  I år är första julen hon har någon slags kalender och det blev en Bamse-kalender med pixiböcker. Mest för innehåller – böcker är poppis här hemma och Bamse också.?
  Jag gillar mindre kommersiella idéer med kalendrar med en bok att läsa (inte nya då, utan från bokhyllan, lånade, kanske nån ny) eller upplevelser som idag ska vi ”ha picknick på golvet/åka skridskor/gå på cafe/besöka biblioteket” saker man ändå kanske tänkt göra. Men då får barnen en pirrig känsla av att öppna en lucka.
  Jag har tänkt göra någon sorts kalender till mina barn när de växer upp. Men det kommer inte bli 48 små paket – absolut inte!

 • Nina B

  Vi kör i er på en bokkalender, har lånat 24 böcker på biblioteket som vi läser varje kväll. Dock var inte sonen så intresserad idag så jag satt där och läste för mig själv, så vi får väl se hur det blir framöver.
  Som jag känner nu kommer vi inte ha någon paketkalender framöver heller. Jag tror många hakar på det bara för att alla andra gör det, men samtidigt hoppas jag att julklappar osv kommer minska framöver. Har i år önskar pengar till barnen som vi tillsammans hittar på roliga aktiviteter ihop med, tror barnen uppskattar tid tillsammans istället för ett överflöd av prylar. Minns en bekant som åkte utomlands flera gånger per år som liten men där föräldrarna inte hade tid att gå till simhallen, utåt är allt perfekt men lyssnar föräldrarna på barnen är frågan.

 • Lina

  När jag var liten hade jag en chokladkalender hemma (har iofs fortsatt med det och sluta först förra julen, är nu 26år, haha) och när jag gick lekis (nuvarande förskola?) hade vi en paketkalender och alla barnen turades om att öppna, fick därmed öppna ca var sjätte gång.

  Jag kommer absolut att satsa på en paketkalender när nin dotter är tillräckligt stor istället för godiskalender just för att jag själv minns tillbaka på det med glädje. Däremot kommer jag inte köpa massa dyra leksaker utan kanske skriva kort med olika aktiviteter som att baka ihop, pyssla och så vidare. Ta vara på tiden tillsammans och därmed inte haka på denna extrema konsumtionshets i juletid (och andra högtider). Min dotter är bara 11 månader än så länge,.. 🙂

 • Mia

  Min 3-åring har fått en Play-dohkalender. Jag ville gärna ge honom en kalender för jag själv fick paketkalender när jag var liten och jag minns hur spännande det var. Och chokladkalender vill jag inte att han ska ha, tycker inte han ska äta det varje dag. Hans kusiner som är 3 har en hemmagjord paketkalender, men dom får öppna var tredje dag, bara 3 av dagarna får alla paket. Och förutom en liten grej i varje paket ligger också små uppdrag som tex ge någon en kram, säg något snällt till någon och såntdär, helt ok tycker jag!

 • Carro

  År 1992 sydde min farmor en paketkalender till mig som jag hade i flera år! Som vissa andra har skrivit så blev det en tradition, och det var så pirrigt och mysigt att se vad som gömde sig i paketen. Men bortskämd blev jag inte 🙂 Det blev små saker som pennor,sudd,hårspännen osv. Viggo har fått ärva paketkalendern från Farmor Elsie och vi har köpt små saker som en liten nedräkning till jul. Vi är ganska hårda med att inte ge massa leksaker om det inte är födelsedag tex så pojkarna är inte bortskämda med att få saker, tycker barn måste få lära sig att önska sig saker och längta efter saker! Nästa år kommer Viggo och Collin att få dela på kalendern! Jag förstår vad du menar att det blir en press kanske för vissa att man är tvungen att göra det, i och med sociala medier där alla ”visar” upp hur bra de gör för sina barn. Då skapas det kanske en press, oavsiktligt. Men om man vill ta vara på en tradition så behöver det inte vara dyra saker att ge bort, Mer för räkna ner känslan! Jättebra idé som vissa skrivit att man kan göra saker ihop (om man ändå vill hålla ner just att ge paket innan jul)

  Kram!

 • Madde

  Jag kan känna mej som en riktigt usel mamma som inte gjort nått sånt där paketkalender till mina 3 stora pojkar! Jag firar knappt jul längre då det känns som att man MÅSTE köpa det dyraste ? men vi köper det pojkarna önskar sej, de får ca5 paket var ungefär från mej och pappan!

  Jätte kul för de föräldrar som har råd och har tiden att göra detta! Men som jag skrev Jag kan känna mej som en usel mamma.

  Fast genom alla år som jag vart mamma så har jag sett att affärer gör så att saker och ting blir trender!

  Jag kommer iaf aldrig göra en sådan paketkalender till mina 4 barn! De får en helt vanlig kalender med choklad i när de blir större och förstår de roliga med just december månad fram till jul!

 • Kamilla

  Jag är kluven vad gäller kalendrar men tycker att det kan gå alldeles för långt ibland. Förra året fick min ena kompis ta del av helt tokiga saker. Eftersom inte hennes dotter hade en Body Shop kalender fick inte hon vara med i kompis gänget längre. Till situationen ska tilläggas att den billigaste av de kalendrarna kostade i fjol 799kr.

  Det har verkligen blivit lite status i denna kalender värld. Tanken är ju fin med en liten gåva varje dag men när varje dags gåva. Men när kalendrarna blir en utslags grej ibland alla barn och tonåringar blir det helt fel. Det var nog inte meningen när den som kom på det här med kalendrar.

  Kram.

 • Mamma Anna

  När jag var liten hade vi paketkalender, inte varje dag men kanske 2-3gånger/vecka! Det var småsaker som ändå kom till användning såsom penna, sudd eller skrivbok! När vi blev äldre blev det lite saker att ha till vi flyttade hemifrån som visp, spagettislev osv! Mina barn har haft både paketkalender, chokladkalender och kalender med böcker i, men i år tänkte jag hitta på något nytt så i år har vi en pysselkalender! Det kommer bli en stad till slut! Vi kommer göra pepparkakshus, sockerhus, tomtar, snögubbar och lite annat! Så en dag målar vi tomtar, en dag snögubbar, en dag bygger vi pepparkakshuset och en dag dekorerar vi det och så fortsätter det till julafton! Ska bli spännande att se resultatet och se vad barnen gillar detta!? Detta kan också vara ett tips om man vill göra någonting tillsammans! Så får man planera hur veckorna ser ut, de saker som tar längst tid tar vi på helgerna!!
  Kram!

 • Martina

  Jag började en egen tradition för mina barn på nu 2 och 4 år förra året, med 24 extra mysiga godnattsagor som jag slog in i paket. Inte ett enda nyköp utan en blandning av böcker med jultema, som är nedpackade resten av året, och böcker vi hade hemma som sällan eller aldrig läses. Nästan gratis så när som på pappret och barnen älskar att öppna paket så de kommer förhoppningsvis vara supersnabba med att ta på pyjamas och borsta tänderna om kvällarna #winwin #enkanjuhoppas

 • Linda

  Hej!
  Vi har alltid haft en ”aktivitetskalender”. I varje låda (eller fint dekorerad toarulle som det blev i år) så finns en lapp på något som vi kommer att göra tillsammans under dagen. Igår var det att läsa en julbok, idag att gå ner på stan och titta på julbelysningen. Sen har jag baka pepparkakor, göra julgodis, julpyssla, ta fram julgran och såklart varje söndag tända ett adventsljus. Det har fungerat väldigt bra för oss.
  Sen har vi även ett år slagit in böcker. Någon ny bok, någon lånad på biblioteket och så böcker som vi hade hemma. Så långt det gick hade vi jultema på böckerna. Då hade vi en mysstund på kvällen och läste tillsammans i soffan.
  Några tips från oss 🙂

 • MammaMaddie

  Jag har paketkalender för första gången till Lilly iår, hon är tre år. Det är ett barndomsminne som jag minns med värme, och därför ville jag göra en till Lilly när jag hade ork och många småsaker liggandes som jag nu fick nytta av (fick köpa till lite för att komma upp i 24 luckor).
  Jag tycker inte en paketkalender är nödvändigt, bara en rolig tradition som ger mig utrymme att få pyssla med sådant pyssel som jag tycker är stimulerande.
  Vi är alla olika! Skulle någon tvinga mig att baka pepparkakor, bygga pepparkakshus, baka lussebullar eller liknande skulle jag känna mig så pressad! Jag låter andra baka, för jag tycker det är så jobbigt! Jul ska handla om julefrid, därför får man göra julen precis hur man vill <3

 • Helena

  Hej!
  När jag va liten fick jag alltid chokladkalender å tvkalendern.
  Jag har 6 barn och min mamma älskar att ”skämma bort de”. De två större på 11 och 9 har fått dessa färdiga kalendrarna sen äldsta va 4. Sen har mormor fortsatt ge de. Mina andra 4 barn har för första gången fått de i år. Iår fick de en bamsekalender med böcker i, en minion kalender med playdoo. Sen såg hon bara av farten en Legokalender för 99kr på lekia i Norrköping när hon va där med min brorson. Så då köpte hon även den. Sen köpte hon 3 choklad kalendrar å även tv kale dern.

  jag känner såhär att jag själv skulle nog inte ha de pengarna att köpa 6 leksakskalendrar till barnen då de e så sjukt dyra. Sen så skulle jag aldrig ge de paketkalender då jag tycker de skulle va sjukt jobbigt å slå in 24*6 ?
  Å jag kommer inte att känna mig tvingad till dessa saker då jag känner att de e bättre att de får nå ”Rejälare” julklappar istället?
  Men har sagt till min mamma å pappa att vill de köpa så är de dom som bestämmer;-)
  Men jag tycker de räcker gott å väl med en antingen en chokladkalender el vanlig med bilder;-)

 • -Jenny-

  Jag håller helt med! Och jag har aldrig ens tänkt tanken att vi ska ha en kalender och fylla med billiga smågrejer som inte kommer användas och som ligger överallt. Nä. Vi brukar hellre köpa grejer vid speciella tillfällen löpande under året. Saker som uppskattas och leks med. Stora killen har till exempel fått saker när han slutat med blöja och napp. Vill ge dem allt men hejdar mig. Att inte skämma bort är en fin gräns.

  När det gäller julen har vi sagt till släkten att de bara ska få varsinn julklapp. Vill komma ifrån hetsen med störst pakethög. Hellre färre och mer uppskattade. Själva har vi köpt chokladkalender och tvkalrndern i år. Mest för att killarna ska börja förstå att man räknar ner till julafton.

 • Joanna

  Min moster har broderat en jättefin paketkalender till Ebba. I några år kommer vi bara att ha den upphängd på väggen. Sedan kommer vi nog göra som en arbetskamrat till mig. De är fyra i sin familj så de får ett paket var fjärde dag. Detta gör de vid middagen. Så föräldrarna har köpt små paket till varandra och till sina barn.

 • - Evanessé [familjeliv, hälsa & humor]

  Detta blir faktiskt första gången jag/vi har gjort en egen kalender och då är mina barn 6 månader, 8- samt 15 år 🙂 Tidigare år har de fått chokladkalendrar.

  Jag har skrivit om det om du vill läsa, men den innehåller bland annat en pepparkaksform som = baka pepparkakor, en annan dag ett kort på Liseberg = besök för hela familjen (för att titta på juligheter) och så fortsätter det. Någon 33%-metod jag såg på nyhetsmorgon om 🙂

  Jag och min sambo satt och gjorde de första 10 paketen (läs påsar) på 20 minuter. Aldrig att jag skulle orka i timmar, haha.

 • Sara B

  Jag har inte heller ngn kalender till mina tre barn. Jag tror att man som förälder alltid har dåligt samvete över ngt. /ska man, ska man inte ge varje dag? I år fanns varken pengar eller tid till att fixa 24 paket, innan JUL. Jag vet inte om jag kommer göra det heller, framöver. Det känns till viss del som en köphysteri, men nog kan jag bli impad över vissas kalendrar till barnen. De kan ju verkligen se otroliga ut! Jag har sett en annan kalender som jg uppskattar mer. Varje dag har man en utmaning för dagen. Den kan vara att hjälpa en okänd, åka pulka med barnen, åka och bada på badhus, spela spel osv, och går alltså ut på att göra ngt med varandra under dagen. Den idéen gillar jag bättre, och det tror jg är ngt som barnen skulle uppskatta mer, än småpaket, att man gör ngt extra med varandra!

 • Cassandra

  Nej här kommer det så aldrig blir några paletkalendrar någon måtta får det vara! De får paket på julafton, det räcker! Möjligen en upplevelse kalender tex i dag ska vi pepparkakor. När August är liten får han en kalender med bilder när han är större ska han faktiskt få choklad. En pixikalender kan jag möjligen sträcka mig till. Älskar böcker själv och de är inte så dyra. Gillar att uppmuntra läsning.

 • Elin

  Jag skulle aldrig göra en sån till mina barn med paket! Precis som du säger, de får så mycket på julafton i alla fall! Jag skulle heller inte köpa choklad kalender till de. De fick choklad kalender av 2släktingar. De fick 3åringen äta upp på lördagen-godis dagen och så gick vi ingen siffrorna tillsammans ? 1åringen fick sin choklad kalender ut choklad ? Gick jätte bra! Han hade blivit ledsen o. Syrran fick men inte han.

 • Elin

  Jag håller med dig kring hysterin som tyvärr inte tycks bli mindre med åren men något som jag kommer föra vidare till mina kommande barn är just paketkalendern.

  Jag är uppväxt med tre syskon och vi hade under större delen av uppväxten en paketkalender. Vi turades om varje dag och fick således ett paket var fjärde dag, inga konstigheter om ”orättvisor” eller liknande. När jag blev äldre så blev det en adventskalender istället, då var det jag och ett syskon som fick ett varsitt paket varje advent – de andra syskonen hade flyttat ut.

  I mina ögon är det en fin tradition som jag mer än gärna för över till mina barn.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.