Okategoriserade

Banken och funderingar om sparande till barnen

Idag har vi varit på vår nya bank och öppnat alla konton, internetbank, kort m.m. Jag är väldigt organiserad när det gäller sånt här så det var en hel del konton som skulle öppnas. Jag kände nästan att jag skämdes lite när jag bad om alla konton, kort m.m. Jag ville att jag och Jair skulle ha gemensamma konton, räkningskonto, matkonto med två maestro, privata konton med uttagskort och dessutom ville jag ha två stycken enkla sparkonton som jag kan fördela pengar på, men sparkontona kunde jag öppna själv så det behövde jag inte besvära tjejen på banken med 🙂

Det vi inte fixade idag var sparkonton till barnen (jag har fortfarande inte fixat det – jag vet jag är sämst). Lucas har redan ett sparkonto i sitt namn så det är bara Isadora som behöver ett så att vi kan sätta in hennes doppengar och alla pengar vi har sparat till henne hittills. Vi kommer också fixa sparkonton till barnen i våra namn så att barnen inte får alla pengarna i handen när dom fyller 18 år. 18-åringar är ju inte alltid dom mest ekonomiska 🙂 Men en sak som jag inte kan bestämma mig för, det är hur mycket vi ska låta barnen få när dom fyller 18 år? Vad tycker ni? Jag vet inte riktigt hur vi ska tänka. Ska vi låta barnen få en viss procent av det totala sparandet eller ska man ha något maxtak? Jag funderar på att sätta 10 000 – 20 000 kr på deras egna konto och sen spara på mitt och Jairs konto ett tag och se om dom växer upp och blir ansvarstagande eller inte 😛

Lucas var så glad idag när vi skulle gå till banken. Det var ju tydligen döspännande tyckte han 🙂 Han var på gott humör nästan hela tiden och då tog det ändå 1,5 timme allt som allt. Han pratade med halva banken, målade en gubbe med hals och spelade ipad. På slutet tröttnade han lite och då räddade jag resten av kvällen med ett magiskt kinderägg som trollades fram ur väskan, efter det så var humöret på topp igen 🙂 När man gör så tråkiga saker som att gå till banken, då är det faktiskt ok med mutor tycker jag 🙂 Vi var klara 18.15 på banken och då åkte vi och handlade. Sen var det full rulle till 21.30, då var alla magar mätta och alla nattningsprocedurer avklarade 🙂

  

10 Comments

 • Frida

  Hej!
  Har också två barn som vi sparar till och har funderat lite på samma sak.. Är de ”vuxna” nog för en större summa eller om man ska ge tillräckligt till körkort, liten bil el liknande. Sen började vi prata om att det kanske blir orättvist? Om man ska spara allt på 1 konto och dela pengarna när den ena har blivit 18 så att de får samma summa. Kan ju bli väldigt dumt om den ena får mycket mer än den andra? Hur tänker ni kring det?
  Hur som helst är det en väldigt bra känsla att kunna spara till sina barn. ?

  • Emma - På Smällen!

   Hmmm… ja, jag har funderat massor på detta. Jag tänkte att vi ska spara i 18 år för Isadora också så vi kommer inte dela pengarna rakt av när Lucas blir 18 år. Men precis som någon här skrev så tänkte jag att barnen skulle få sina körkort och dom kommer ju förmodligen kosta olika mycket så då blir det kanske att den ena får mer pengar än den andra i alla fall, men det kanske vi inte behöver redovisa för barnen tänker jag…

 • Carina

  Vi har ett fondkonto med bra ränta till barnen. Vi sparar 1000 kr i månaden till det kontot. Det har vi gjort sedan vårt första barn föddes för 14 år sedan. När dom ska ta körkort kommer vi ge en summa till var och en och sen när dom ska investera i ett boende. Vi kommer ha full koll på pengarna . Men det är svårt att ge exakt samma summa när det gäller tex körkort eftersom det kostar olika beroende på hur många lektioner mm de behöver. Och det kommer säkert bli dyrare med tiden mellan vårt första och sista barn skiljer det 13 år. Det kan hända mycket på den tiden. Men vi kommer vara lika rättvisa mot alla.

  • Emma - På Smällen!

   Ja så där tänker jag också. Alla barnen ska få sina körkort även om dom kostar olika i slutändan. Om vi delar upp pengarna nu och sätter dom på olika fondkonton så kanske dom växer olika mycket också så milimeterrättvisa kommer det aldrig bli och särskilt inte när det skiljer så många år på första och andra som det gör för er. Men man behöver ju inte redovisa för barnen vem som har fått vad i kronor. Jag kommer försöka göra det så rättvist som möjligt 🙂

 • Elin

  Vi lägger undan hela barnbidraget på ett ISK-konto. De pengarna kommer vi dels betala hans körkort och resterande är tänkt att användas till en bostad. Han kommer inte få någon mindre summa att ”göra vad han vill med”. Vill han sen köpa en moped eller bil eller vad det nu kan tänkas vara så får han arbeta ihop pengarna på egen hand.

  • Sabina

   Vi har också ISK konto till barnen! De kommer inte få några pengar att slösa bort 🙂 Utan kommer gå till investeringar såsomlägenhet, slippa CSN, körkort eller liknande! Även om vi har god ekonomi och sparar ska de lära sig pengar värde dvs de kommer få tex sommararbeta för att slösa bort pengar 🙂

  • Emma - På Smällen!

   Det låter bra! Ja, jag funderar lite på att göra så också. Jag är inte säker på att jag vill att barnen kommer vara redo för en summa att göra vad dom vill med. Det vet man ju inte förrän dom börjar närma sig 18.. Men en bil tycker jag är ett bra köp om dom skulle vilja det, men om dom vill festa loss för pengarna så vill jag inte ge dom några pengar att festa med 😛

 • Elin

  Vi sparar 150kr/månad till varje barn på ränte konto. Konton är givetvis i mitt namn. Har inte tänkt så mkt på om de ska lite eller hela summan. Men det var en bra fundering? Har tänkt att de ska gå till alla fall körkort och ev bil då vi bor på landet. Sen får man ju se hur mkt pengar de har blivit på 18 år?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.