Farligt att ge barn under 6 månader vatten
Visste ni att det är farligt för bebisar under 6 månader att dricka vatten? Nu under vinterhalvåret kanske det inte är lika vanligt att man skjuter till med vatten, men på sommarn när det är riktigt varmt så ser man ofta mammor som frågar om detta på grund av oro för att bebis ska bli uttorkad. Jag visste att man inte får ge bebis vatten, men jag hade ingen aning om varför fram tills nu så därför tänkte jag dela med mig.
Anledningen till att man inte får ge bebis under 6 månader vatten är för att dom inte har tillräckligt utvecklade njurar för att kunna ta upp det. Det kan till och med vara så skadligt för bebisens njurar med vatten. Risken är att njurarna slutar fungera eller får kompensera så hårt att barnets andra organ börjar svikta. Det spelar alltså ingen roll hur varmt det är eller om barnet ätit, före 6 månader skall vätska bestå av bröstmjölk eller ersättning.
Uppdatering: Jag fick ganska mycket påbackning pga att jag inte varit källkritisk och använt en utländsk källa, vilket jag förstår. Jag tycker det är SVINBRA att ni är källkritiska och inte tror på allt ni läser så därför dammsög jag nätet efter en pålitlig svensk källa som styrker det jag skrivit här ovan. Det verkar inte vara jättevanligt med vattenförgiftning i Sverige, men Läkemedelsverket skriver faktiskt att spädbarn kan drabbas av det, inte bara när dom druckit kranvatten utan ÄVEN om dom dricker för mycket utspädd mjölkersättning under en längre tid, läs mer om det HÄR!
Så här skriver Läkemedelsverket under avsnittet för Euvolem hyponatremi:
“Tillståndet kan även noteras vid vattenförgiftning hos spädbarn orsakad av att en alltför utspädd mjölkersättning getts under en längre period eller att spädbarnet har givits andra vätskor än mjölkersättning, som inte innehåller nödvändiga elektrolyter, till exempel kran- vatten.”
Foto: https://wanderings.se
13 Comments
Lisa
Nja, den där artikeln skulle jag ta med en nypa salt. Har googlat lite (tänkte att man såklart hade fått höra på BVC om det vore SÅ farligt), och hittar ingenstans (bla 1177) att det skulle vara livsfarligt med vatten, däremot helt onödigt om barnet ammar eller får ersättning när dom vill, då får dom i sig tillräckligt med vätska och dessutom näringen dom behöver (som ju inte finns i vatten) . Om barnet tex har hög feber och inte vill äta kan man ge vatten med tex sked (och söka vård såklart), föt det är däremot farligt för bebisar att bli uttorkade. Så tolkade jag det iallafall ?
https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/barn–gravid/att-ta-hand-om-barn/mat-och-dryck-for-barn/barns-torst-och-vatskebehov/
https://www.google.se/amp/s/attvaramamma.se/barn/barns-naringsbehov/bebisar-inte-ska-dricka-vatten-6-manader/amp/
S
Håller med, googlade också och tänker att detta borde även svenska sjukvården varna skarpt för om det var så farligt. När vi var bebisar vet jag att man gav vatten till små på sommaren, men såklart inte mycket.
Evelina
Jag fick lära mig på BB att man inte får ge vatten förrän 6 mån (när barnet börjar äta mat) annars så kan det skada njurarna. Dessutom kan barnet bli mätt av vattnet när det egentligen behöver näring. Jag födde barn på Östra i Göteborg i september i år. Men jag vet att när jag var bebis var det ok att ge bebisar vatten.
Emma
Jaha vad bra! Ja, den äldre generationen gav ju faktiskt bebisar lite vatten när det var varmt.. Vad bra att dom säger det på BB nuförtiden 🙂
Emma
Åh intressant! Jag fick den här länken till artikeln från en sjuksköterska i Sverige som skrev detta med bebisens njurar och mage. Jag fick info från BVC när Lucas och Isadora var bebisar att vi absolut inte skulle ge vatten trots att det var jättevarmt ute, men dom förklarade aldrig varför. Tack för researchen!
Lisa
Jag är också sjuksköterska och har lärt mig att vara lite kritiskt mot både artiklar och råd från enskilda sköterskor på BVC ?? Var just ordet ”farligt” som fick mig att reagera, det beror ju lite på vad man menar ?
Emma
Sant! Det verkar också som att olika generationer ger lite olika råd på tex BVC, har jag märkt ?
LC
Känns inte proffsigt och pålitligt att du hänvisar till denna typ av källor tyvärr. Du som har ett stort följarantal kanske borde vara mer källkritisk och faktiskt gå på vad den svenska sjukvården anser och meddelar (tex. Via 1177). Toppen med bra information till föräldrar men detta känns tyvärr som propaganda som kan skapa ångest hos dina läsare.
Anna
Hej Emma,
Jag tycker du ska vara försiktig med att skriva ut denna typ av inlägg, utan att ha fakta från pålitliga källor. Du skriver inlägger som att ”såhär är det”, vilket kan stressa många.
Jag har själv pratat med min BM om detta, och man ska ta det med en nypa salt.
Tycker generellt inte man ska dela inlägg på det sättet utan att ha en riktig källa, speciellt inte när man använder sig av ord som att det kan handla om liv och död.
Hälsningar Anna
Skolkurator
https://www.1177.se/Uppsala-lan/barn–gravid/att-ta-hand-om-barn/mat-och-dryck-for-barn/barns-torst-och-vatskebehov/
Hittar inte information om att det är farligt någonstans på svenska sidor. Har heller aldrig hört det tidigare (har 3 barn). Tänker att du kanske ska granska källorna och bara hänvisa till sånna som är ”säkra”. Typ 1177…
Emma
Hej allihopa! Jag tycker det är SVINBRA att ni är källkritiska, även mot mig 🙂 Det gjorde att jag grävde rätt på en pålitlig källa, nämligen Läkemedelsverket. Det verkar inte jättevanligt att spädbarn råkar ut för vattenförgiftning i Sverige även om det rapporteras fall då och då, men vattenförgiftning är absolut något som spädbarn kan drabbas av, både av att dricka kranvatten och att dricka för mycket utspädd mjölkersättning. Jag uppdaterar inlägget med detta så att det blir helt korrekt enligt svensk sjukvård.
Så här skriver Läkemedelsverket under avsnittet för Euvolem hyponatremi: ”Tillståndet kan även noteras vid vattenförgiftning hos spädbarn orsakad av att en alltför ut- spädd mjölkersättning getts under en längre period eller att spädbarnet har givits andra vätskor än mjölkersättning, som inte innehåller nödvändiga elektrolyter, till exempel kran- vatten (20).”
https://www.lakemedelsverket.se/48cd9d/globalassets/dokument/behandling-och-forskrivning/behandlingsrekommendationer/bakgrundsdokument/bakgrundsdokumentation-intravenos-vatskebehandling-till-barn.pdf
Elin
Bara undrar vad sjutton är vattenförgiftning?? OM man nu kunde bli förgiftad av vatten borde man inte blir de då av ersättningen den består ju bokstavligen av vatten?
Emma
Vattenförgiftning uppstår när man druckit för mycket vatten. Njurarna kan inte omvandla mer än 16 milliliter urin av vattnet i minuten, så då tar cellerna upp vattnet och ödem bildas i inre organ, bland annat i hjärnan. För utspädd ersättning kan också orsaka vattenförgiftning. Googla, det är folk i Sverige som dött av vattenförgiftning och gravida som blivit vattenförgiftade vars bebisar också blivit det.