Okategoriserade

Orolig för barnen på internet? Så surfar barnen säkrare!

– Samarbete med TechWarn –

Nu är Lucas snart 8 år och har sakta börjat introduceras för internets värld. Det innebär helt nya utmaningar för oss som föräldrar som inte fanns när jag och Victor var lika gamla. Jag var 12 år när vi fick internet hemma och då var det väldigt begränsat eftersom vi hade ett sånt där gammalt telefonmodem som man inte kunde använda hemtelefonen samtidigt. Mina föräldrar hade därför stenkoll på den lilla stunden jag surfade. Det är verkligen helt andra tider nu…!!

Det är många saker som känns läskigt med att låta barnen få tillgång till internet tycker jag. Det som oroar mig allra mest är såklart att fula gubbar, som utger sig för att vara barn på nätet, ska ta kontakt med barnen och lura dom på något vis. Usch, hemska tanke! Jag oroar mig också för att dom ska råka se hemska saker som t.ex. det som hände på TikTok nyligen där barn lurades att titta på ett klipp där en man tog livet av sig. Alltså fy! Jag vågar inte ens tänka på vad som hänt med barnen om dom hade sett det… Förutom det som jag redan nämt, så finns det ytterligare ett stort hot och det är att hackers ska ta sig in på våra eller barnens enheter. Visste du att det är barnsligt enkelt för hackers att avläsa din personliga data när ni är uppkopplade på samma nätverk? Det kan vara värt att tänka på nästa gång du kopplar upp dig eller dina barn på ett publikt nätverk… Ett enkelt sätt att skydda sig och surfa säkrare är med ett VPN installerat på dina enheter.

Det finns många anledningar att använda sig av ett VPN (Virtuellt Privat Nätverk), som är en säker tunnel mellan din enhet och internet. Ett VPN skyddar dig inte bara från hackers utan även från att din datatrafik manipuleras, censureras eller avlyssnas. Du har kanske hört eller varit med om att priset på flygresor automatiskt går upp när du går in flera gånger för att leta efter en bra flygbiljett. Jag har även varit med om det när jag har kollat på flygbiljetter från t.ex. Brasilien, då har jag fått hutlösa prisförslag så att jag måste be någon från Sverige köpa flygbiljetterna åt mig istället. Om du har ett VPN kan du enkelt byta din geografiska position och därmed få ett nytt pris 🙂 Andra bra grejer med ett VPN är att du kan surfa eller streama från t.ex. Netflix, Hulu, Amazon och HBO, utan att bli blockerad pga din geografiska position.

Berätta gärna vad ni gör för att skydda era barn på nätet. Har ni t.ex. ett VPN installerat på era enheter? Och vad gör ni för att undvika att dumma vuxna kommer åt barnen eller att dom ser hemska saker?

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.