Nu blir det 90 låsta pappadagar!
Lagom till morsdag kör Försäkringskassan sin föräldrapenningskampanj på sin facebook. Dom påstår att den bästa presenten till mor är att låta pappa vara hemma istället för att mamman kommer förlora på sin pension när hon är hemma. Även regeringen var igår överens om att låsa ytterligare 30 dagar till mamman och 30 dagar till pappan. Det kommer alltså komma ett beslut på 90 låsta dagar till vardera förälder.
Jag är inte arg över att pappan får fler dagar, men jag är arg för att familjerna inte får välja själva. Alla jobb och alla familjer ser ju inte likadana ut och här kommer regeringen och bestämmer när och om vi ska få vara föräldralediga! Jag tycker redan att föräldrapenningsreglerna är krångliga och dåliga och nu kommer regeringen och gör det ännu värre!
I vårt fall så är det jag som tjänar mest pengar och Jair som bara har varit i Sverige i 4 år har knappt någon pension. Om det är någon som behöver jobba så är det alltså pappan! När jag var mammaledig med Lucas så såg vi till att vi hade minimalt med stående utgifter och det gjorde att både jag och Jair kunde vara hemma endast på min föräldrapenning! Jair har inte tagit ut en enda dag, men han har ändå varit ledig i 9 månader och han har fortfarande 60 dagar kvar att vara ledig! Själv var jag ledig 1,5 år! Jag tycker faktiskt att vi ordnade vår föräldraledighet väldigt bra och jämställt, vi borde nästan fått jämställdhetsbonus!!
Jag blir så arg när regering går in och bestämmer och låser dagar hit och dit. För oss kommer det innebära att både jag och Jair kommer kunna vara lediga kortare tid, nästa barn kommer alltså få börja förskolan tidigare om inte jag lyckas pussla ännu bättre med föräldrapenningen än vad jag gjorde förra gången…
Vad tycker ni om att låsa fler dagar? Bra eller dåligt? Kommer det funka för er? Om inte, varför inte?
31 Comments
Anna
Vi delade lika sist (10/8 så typ lika – jag tog ut mest). Vi märkte att jag trivdes bättre med att vara hemma än han (jag tycker egentligen inte heller det är jättekul, men han ännu mindre) och nu ska jag ta 11 och han 5, kanske blir 8 igen dock, beroende på förskoleplats. Jag tycker det är bra om det blir mer jämställt (pension, karriär mm) men vet att alla är olika. Om en av oss hade vantrivts så mycket att vara hemma och den andra älskat det hade vi ju velat att den andra tog all ledighet (med ngn typ av ekonomisk kompensation på annat vis med tanke på pensionen) och det går ju sämre och sämre med regeringens regleringar. Så jag tycker det är en svår fråga.
Diana D (La Madre)
Jag håller såå med i att va fan kan man inte få bestämma sitt egna liv själv!? Visst det finns en massa latmaskar därute som inte vill vara hemma av olika anledningar men låt familjerna själva ta hand om dom problemen. I mitt fall så var jag arbetslös när jag var hemma, så att pappan ska vara hemma med 80% betalning och jag också med 80% av akassa kändes sjukt tungt!! Men visst här ska landet bestämma åt oss hur vi ska leva, ha det och må. Jädrar vilken grym morsdagspresent!
Camilla 33 år och 10 barnsmamma
Jag gillar inte det,bra att pappan kan vara hemma mer men det ska inte vara ett tvång.
Nu blir det pressat ekonomiskt för dom som inte kan dela så.
Skulle min man vara pappaledig skulle vi förlora flera tusen i månaden..
Det går ju inte..
Mvh camilla
Sofia
Hade jair tagit ut dagar när ni var lediga så hade ni fått jämställdhetsbonus. Tror man kan få 10000kr som mest. Skattefritt dessutom. Detta kommer eventuellt tas bort. Inte så påläst på det så vågar inte säga vilka förutsättningar som krävs.
Laura
Jag tycker att det är bra att man försöker förändra föräldraförsäkringen mer jämställd. Statistiskt tar kvinnor ut fler föräldradagar vilket sedan banar vägen för att dra ett större lass i hemmet, ta ut mer vab och tappa i sin löneutveckling och pension. Jag köper inte heller argumentet att man ska välja själv. Det här handlar om hur man ska använda skattepengar och då är jag för att det styrs till ett mer jämställt samhälle, föräldraskap och att barnen får mer tid med båda föräldrarna.
Linda
jag tycker både och. Hos oss tjänar pappan ganska mycket mer så vi ”förlorar” minst pengar om jag är ledig största delen av tiden. Samtidigt är det nyttigt för både barnet och pappan att vara hemma tillsammans under en längre period. Vi löste det med att jag var hemma i ett år drygt och sen delade vi på det i några månader och jobbade deltid. Sen hade vi båda semester.
Sandra Skogholm
Jag blir helt ärligt skitförbannad! Hade min man kunnat vara hemma så hade han det. Nu är det så att han studerar på heltid på universitetet och har därför ingen möjlighet att vara föräldraledig (om han inte skulle ta uppehåll från studierna vilket inte är aktuellt). Vi fick pussla rejält så att jag skulle kunna vara hemma så länge som möjligt med första barnet (16 mån när han började dagis) men det var inte lätt! Nu med andra barnet blir det exakt samma sak. Han pluggar fortfarande och jag har planerat att vara hemma till augusti nästa år, då är lillebror bara 13 mån och jag tycker inte om det men han kommer då tvingas börja på dagis. Jag tycker absolut att alla borde få bestämma själva hur man lägger upp föräldraledigheten. Det finns så många olika situationer hos familjer och detta ställer till det rejält för tex oss. Nu är jag höggravid oxh fullproppad med hormoner men jag sitter faktiskt med tårarna rinnandes nedför mina kinder för jag vet inte hur detta kommer gå ihop rent ekonomiskt… Riktigt förbannad är jag.
Erika
Jättedåligt tycker jag att det är! Min man tjänar mer och vi skulle därför förlora för mycket på att han är hemma. När han är hemma tvingas vi därför ta ut 7 dagar i veckan för att inte ha för stort ekonomiskt bortfall. Detta leder därför till att vi vi får kortare ledighet hemma med vårt barn eftersom vi inte kan spara på dagarna. Alternativt att jag tar ut ännu färre dagar i veckan när jag är ledig, men det funkar ju bara upp till 18 månader (efter det måste man ju skydda sin sgi med 5 dagar i veckan). Varje familj måste få välja själv. Det är ju hos arbetsgivaren man inte ska missgynnas för att man är den som förväntas vara hemma mest. Så då är det väl bättre att göra det mer förmånligt att ha föräldralediga på sin arbetsplats? Nä men jag vet inte låsa dagar är inte lösningen i alla fall när man tjänar olika (vilket är ganska vanligt).
Emma - På Smällen!
Väldigt intressant att läsa hur ni ser på saken. Det finns nästan lika många familjeekonomier som det finns familjer. Synd att regeringen inte kunde fatta det! Håller med Erika att det är arbetsplatserna man borde jobba på istället. Tycker även man borde jobba på att höja ersättningstaket för det är alldeles för lågt!
Lina
Blir förbannad! Ska inte varje enskild familj få bestämma själva vad som passar just dom bäst…?!?! Överförmynderi är vad det är och året är 2015… Finner inga ord!
Själv har jag barn med en man som aldrig kommer ha möjlighet att ta ut några dagar alls pga att han driver ett företag för han är ensam anställd och alltså inte har någon möjlighet att vara föräldraledig, och den enda som drabbas av det är vår dotter…
Anna
vi har det så oförskämt bra i Sverige s förstår inte att vi ens kan klaga!!
Emma - På Smällen!
Men om det blir sämre BÖR vi protestera, eller hur?! 😉 Vi vill ju behålla det som är bra med Sverige 🙂
Anna
Fast vad ni inte fattar är att hur familjers förutsättningar och ekonomi än ser ut så blir det alltid bäst för den enskilda familjen att mamman är hemma, uppenbarligen. Det ger inlägget och kommentarerna ovan strålande bevis på.
Och alla familjer får göra precis som de vill, skattebetalarna och staten vill bara inte subventionera ert ojämställda liv eftersom det är sämre för samhället.
För att citera en väldigt bra sammanställning:
”Om mannen tjänar mest och kvinnan tjänar minst, så är det bäst att kvinnan är hemma, för då förlorar de minst.
Om kvinnan tjänar mest och mannen tjänar minst så är det bäst att kvinnan är hemma, för då får de ut mest i föräldraförsäkring.
Om kvinnan studerar och mannen arbetar så är det bäst om kvinnan är föräldraledig, för då förlorar de inte så mycket.
Om mannen studerar och kvinnan arbetar så är det bäst om kvinnan är föräldraledig, för mannen är ju ändå hemma så mycket och kan inte hoppa av mitt i utbildningen.
Om kvinnan är arbetslös och mannen har ett arbete så är det bäst att kvinnan är föräldraledig, för då förlorar de inte så mycket.
Om mannen är arbetslös och kvinnan arbetar så är det bäst att kvinnan är föräldraledig för mannan är ju ändå hemma så mycket, och snart kanske han får jobb.
Om kvinnan har ett eget företag och mannen arbetar på ett företag så är det bäst om kvinnan är hemma, hon är ju mer flexibel.
Om mannen har ett ett företag och kvinnan jobbar på ett företag så är det bäst att kvinnan är hemma, mannen kan inte ta ledigt eftersom hans kunder då försvinner.”
Emma - På Smällen!
Jag vet inte var citeringen kommer ifrån, men en del av det du skriver har jag också sett bevis på. Men vad som fortfarande är problemet är att alla VILL faktiskt inte vara hemma lika länge! Därför kan en jämställdhet var väldigt dåligt för barnet som väl ändå måste vara den centrala och allra VIKTIGASTE personen i den här diskussionen! Min sambo tyckte inte alls att det var så kul att vara pappaledig själv. Han tyckte det var tråkigt och tyckte inte det fanns något att göra trots att jag försökte visa allt kul han kunde göra. Jag tyckte det var jättekul och kände att jag hade hittat min rätta roll här i livet. Borde inte pappan få välja själv om han vill vara hemma eller inte?
Ida C
Jag är så förbannad på detta! plus att annat löst folk ska vara med och ”tycka” att jämställdhet är viktigast. Vet ni, om ni vill kämpa för jämställdheten så gör de, men laborera för fan inte med min familj och våran ekonomi. Pappan i vår familj har ett skiftjobb som inneburit injobbad ”ledighet” så han är hemma väldigt mycket mer än de som jobbar heltid annars. Jag pluggar. I sommar hade det varit passande att JAG fått tagit ut mammadagar för ca 2 månader eftersom jag går pank annars! Nu går ju inte det eftersom de dagar som finns kvar är bara pappans. Så pappan är hemma 5 veckor med betald semester i sommar och jag är hemma hela sommaren utan en krona. Bra system, verkligen. Det känns så viktigt för jämställdheten att mamman inte får EN ENDA KRONA att bidra till familjens ekonomi. (jag har inte hittat ett sommarjobb som passar tiderna som krävs för att få dagis och pappans jobbtider att synka) Jag tycker att hur vi väljer att ta hand om våra barn och dela på våra föräldradagar, ska alla andra bara ta och skita i! *jättearg*
Emma - På Smällen!
Jag förstår att du är arg!! Önskar att regeringen fattar detta innan de går i lås med detta beslut!
minna
Det är åt helvete. Och om det inte finns en pappa med i bilden då? Eller om han finns MEN skiter totalt i barnet? Vad händer då med de 90 dagarna? Har själv för länge sedan suttit i sen sitsen, pappan skrev på faderskapspapper MEN vägrade ha något med sonen att göra. Man kan ju inte låta ett barn börja på dagis vid 9 månaders ålder. Ska då mamman leva på luft och vatten eller tvingas gå på soc i 3 mån innan man kan börja arbeta? INTE genomtänkt över huvudtaget. Detta är ingen morsdags present till mig utan det är pest och kolera för mig.
Fler och fler kommer att välja att inte skaffa barn. Bra jobbat Sverige.
Ulrika
Den riktigt stora boven vad gäller jämställdhet verkar helt glömmas bort. Är man som mamma hemma med sina barn, och därmed får lågt SGI, medans pappan tjänas pengar, blir det stora problem om man skiljer sig. De många inte vet är att om man har vårdnad 50/50 efter en skilsmässa har man inte rätt till en enda krona från pappan, även om denne tjänar mångdubbelt. Blir man då dessutom sjuk, och tvingas sjukskriva sig står man där i princip helt barskrapad bara för att man valde att ta hand om ens gemensamma barn.
Yoo-Rii
Jag är absolut positiv till att pappan även ska va hemma mer, men detta är för mig inte lösningen. Varför inte låta familjerna slå ihop sina inkomster och få föröldrapeng utifrån dom inkomsterna. På så sätt spelar det ingen roll vem av föräldrarna som är hemma ersättningen är ändå detsamma.
Susanne
Skitdåligt! Låt familjerna välja själva hur de vill göra!!!
Hanna
Helt kasst! Det är väl ingen annan som vet vad som funkar för oss? Nu är min man sjukpensionär så hos oss är det jag som ändå får alla dagarna. Men det är också jag som är familjeförsörjaren så vi får verkligen trolla för att det ska gå ihop när jag är föräldraledig i typ två år.. Jämställdhetsbonus är bara att glömma, trots att vi är hemma båda två och engagerar oss i barnen så mycket som vi bara orkar!!
Madeleine
Tycker nästan det är diskriminerande. Vi är vuxna människor som måste få ta dessa beslut själva. Egenföretagare t.ex kan helt enkelt inte ta ut föräldraledighet och då brinner dessa dagar inne.
Anna
Jag håller med dig till fullo, de stora förlorarna i detta är barnen.
Alysa78
känns än en gång som att systemet omyndigförklarad oss som föräldrar. Låt oss själva bedöma vad som är bäst för oss och våra barn! I vårt fall har pappan inte möjlighet att ta ut föräldraledighet på samma sätt som jag har då han är chef . Inkomstmässigt förlorar vi även väldigt mycket om han är hemma då taket är så lågt!
Hanna
Sverige har redan delad föräldraförsäkring. Sen att familjen efter eget beslut väljer att ta ut dagarna som passar familjen bäst måste få vara familjernas beslut. De som hamnar i kläm i jämställdhetsdebatten i det här landet är barnen! I vår familj har vi tagit beslutet att jag är hemma så länge vi har barn som behöver ha en förälder närvarande och pappa jobbar. Vi har dessutom helt valt bort förskola. Detta passar vår familj utmärkt och alla trivs med livet Hälsningar från en lycklig hemmamamma
Daria
Detta är ett slag under bältet. Vi är tillräckligt vuxna för att skaffa och fostra barn, men inte tillräckligt vuxna för att själva bestämma hur vi vill lägga våra dagar?
Det finns de som inte kommer nyttja dessa märkta dagar. Dessa kommer då gå till spillo. Är det inte bättre att dagarna nyttjas? Det är väl det de är till för?
Varför kan inte vi själva få bestämma vem som plockar ut vad?!?
sarah
Om det beslutet hade varit när våra var små hade det inneburit att pappans dagar brunnit inne och jag hade haft kortare tid hemma. På pappret i alla fall.
I praktiken är pappan med barnen varje dag sju dagar i veckan. Han arbetar kväll. Att ta ut föräldradagar för honom ger mindre i plånboken men inte mer tid med barnen. Han arbetar när de sover och är med dem när de är vakna.
Att jag som mamma har kunnat ta ut nästan allt har för oss inneburit att barnen haft mamma och pappa sitt första år.
Skulle vi inte kunnat gjort på detta sätt så hade barnen fått en icke närvarande mamma pga arbete. Men pappan hade ändå inte tagit ut föräldradagar.
Statistik som inte syns , det är vad vi är.
Tyvärr har pappan här fått höra att det inte är hans uppgift att vara med sina barn när han är ledig. Bla från ett BVC.
Att vara med sina barn uppmuntras inte i vårt samhälle har vi konstaterat.
Linda
Regeringen/ f-kassan borde summera mamman och pappans inkomst, att föräldrarpenningen baseras på den totala inkomsten av hushållet. Då blir det som mest jämnställt om det är samma summa pengar man får oavsett vem som är hemma. Helt galet att en regering får bestämma över familjernas uppdelning av inkomsten är absurt, det är kanske en fin tanke bakom men blir inte alls bra i verkligheten!
maria
det suger. sambon tjänar bra mkt mer å vi kommer förlora sjukt mkt på att han måste vara pappaledig längre
Christoffer
Vad som stör mig är att det mer verkar vara ett principbeslut i jämställdhetens namn, än ett beslut utifrån vad som faktiskt hade varit bra. Jag tog ut alla mina 9 månader fast mamman ville ha så mycket som möjligt av dem av två skäl, dels för hon ville vara mer mammaledig, men också för att jag
hade högre inkomst. För mig var det ändå viktigare att få vara hemma med pojken, så jag hoppades jämställdhetsbonusen skulle hjälpa. Den visade sig däremot vara ett riktigt skämt, och hjälpte knappast något alls i slutändan.
Jag tror ändå att det i många fall är ekonomin som avgör, och på vilket sätt är det då jämställt om ena parten tjänar mer, men ett par tvingas leva på den lägre lönen och få föräldrapenning istället för den högre? Vad jag lärt mig om människor är det sådant som skapar konflikter, det blir ekonomiskt trångt, det blir stress, det blir upprört.
Bättre då att sätta in resurserna där det verkligen hjälper, dvs för att höja medelinkomsten för kvinnor så det blir på samma nivå som för män. Nu blir det så jäkla puckat istället. I princip säger de: ”eftersom kvinnor tjänar mindre måste mannen vara hemma mer, så kvinnan kan tjäna in lite mer pension”, och vad är det för lösning på att kvinnor tjänar mindre?
Som sagt, en käpphäst för jämställdhet, men en väldigt dålig sådan som jag ser det. Bättre då som föregående skrev att slå ihop bådas inkomster och ge båda föräldrapenning på ett snitt av det, samt höja taket. Jag är nämligen övertygad om att fler män velat kunna vara hemma mer så som jag var, men familjens ekonomi får styra även för dem
Erik
Pappan borde va den som jobbar?!!
Eftersom pappan inte har ett jobb…???
Så borde pappan jobba och mamman va hemma?
Själv tänker jag att det vore väldigt bra om pappan fick ett jobb. Men tanken slår mig att pappan skulle kunna vara hemma med barnet, obetalt, medan mamman jobbar, betalt. För att få ut mer av föräldraförsäkringen. När mamman tar ut föräldradagar kan pappan söka jobb. Och får pappan ett jobb är ju det skitbra, så att familjen får en bättre inkomst, vilket är bra för barnet. Att den gamla normen var hemmafru och en arbetande man betyder, som du antyder, ändå inte att vi eftersträvar en hemmaman med arbetande fru, utan föräldrar som arbetar, men också finns där för sina barn. Det finns massor med föräldradagar och det rimliga är att barnet får träffa sina föräldrar LIKA mycket. Kvinnan gör fortfarande mer av arbetet i hemmet, vilket betyder att hon kommer hem från arbetet när mannen varit hemma hela dagen och fortsätter arbeta. Sånt som skulle vara otänkbart i den gamla normen om mannen som kommer hem till hemmafrun. Att han skulle behöva laga maten eller städa där hemma då. Det är en skev och missvisande bild att en förälder skulle ta hand om barnen och en skulle arbeta. Båda är ju egentligen arbete och barnen borde ha rätt till tid med båda sina föräldrar