Hjälp av jurist i vårdnadstvist
– Annons / reklam för Melin & Fagerberg –
Det är alltid svårt när ett förhållande tar slut och man ska separera, särskilt om det finns barn med i bilden. Jag separerade för snart tre år sedan och minns fortfarande den tiden som väldigt mörk och tung. En separation är ju en känslosam tid i ens liv, samtidigt som man måste vara handlingskraftig och kanske leta nytt boende, komma överens om var barnen ska bo och skapa en ny fungerande vardag för dom. För oss löste det sig relativt enkelt utan vårdnadstvist eller hjälp utifrån. Vi var tidigt överens om var barnen skulle bo och har alltid samarbetat när det gäller umgänge. Men alla separationer är olika.
Jag har en nära vän som gått igenom en separation och som många gånger påpekat hur viktigt det är att ta hjälp av jurist i vårdnadstvist. Gärna så tidigt som möjligt för att minimera konflikter, onödig stress och ovisshet. Juristens uppgift är mer än att bara att föra ens talan i domstolen, hen är även rådgivare längs vägen. Fördelen med att anlita en jurist, förutom att hen är expert på familjerätt, är att hen inte är känslomässigt engagerad i din situation och kan därför se den utifrån och ge råd därefter. Juristen har också tystnadsplikt så att man kan tala fritt, vilket man inte bör göra med domstolen.
Det är inte ovanligt att man behöver ta hjälp vid en separation, det kan t.ex. vara samarbetssamtal på familjerätten eller att man behöver rådfråga en expert om sin situation. Advokatfirman Melin & Fagerberg är specialister inom familjerätt och erbjuder gratis rådgivning till de som bor i Göteborg, Borås eller Alingsås där de också har kontor. Det som är bra med Melin & Fagerberg är att dom är Göteborgsbaserade och ”obundna”, vilket kan vara skönt om man kommer från en liten stad som Borås där ”alla känner alla”, en vårdnadstvist är ju mycket känslig. Jag kommer själv från Borås så jag vet hur viktigt det kan vara att känna att man är anonym i känsliga situationer.
Ni andra som också har separerat, har ni varit i vårdnadstvist eller tagit hjälp av en jurist för något i samband med separationen?
Fotograf: www.wanderings.se
8 Comments
Anna
Familjerätten kan hjälpa istället. Snart kommer det en lagändring där man måste prata med familjerätten innan man får stämma i domstol. Jag har lite svårt att se varför det är nödvändigt att anlita jurist innan man stämmer om vårdnad/boende/umgänge. Med bodelning osv är det ju däremot bra.
Emma
Är det inte så redan nu? Jag trodde att man i första hand måste vända sig till familjerätten innan man får stämma i domstol, men eftersom samarbetssamtalen är frivilliga så kan familjerätten inte göra något om båda inte vill gå dit. På Göteborgs stads hemsida står det att familjerätten kan hjälpa till med juridiskt bindande avtal om man kommer överens om något gällande vårdnaden, umgänge osv under samarbetssamtalen. Det är ju bra för då slipper man ju domstol, men om föräldrarna inte kommer överens så slutar det med domstol i alla fall och då kan det ju vara bra att ha rådgjort med en jurist för att veta hur vägen fram ser ut 🙂
Anna
Infosamtalen är inte obligatoriska än. Blir det nästa år enligt lagförslag men redan nu finns ju samarbetsavtal (som ju iofs är frivilliga). https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/lagradsremiss/2021/02/ett-starkt-barnrattsperspektiv-i-vardnadstvister
Jag tror att det är bättre att prata med familjerätten och få råd än att få råd av en jurist i läget före domstolsprocess. Om inte annat är det billigare. 🙂 finns också massa bra information på Sveriges domstolars hemsidor.
Emma
Där lärde jag mig något nytt 🙂 Tack!
Caroline
Jag håller inte med om att det är onödigt att prata med jurist innan utan bättre att prata med familjerätten -därmed inte sagt att det inte är bra att försöka lösa genom samarbetssamtal ! Om det sen ändå blir tvist och parterna inte kommer överens kommer tingsrätten inhämta dels snabbupplysningar och dels utredning från familjerätten före dom. Att prata med jurist redan inledningsvis kan ju kasta objektivt ljus på hur vissa av ens egna åsikter, tankar och beteenden kan uppfattas av domstol. Kanske inte så kul att fatta det efter samarbetssamtalen och sen bara hoppas att det inte används emot en i det material som skickas till domstolen. Att prata med jurist innan kan också minska antalet stämningar som kommer in i slutändan – eftersom vissa inte fattar vad de riskerar om de förlorar, vad som är utgångspunkten i domstol, bevisbörda och att det är i princip uteslutet att få ensam vårdnad för att du tycker ditt ex är en skitstövel som aldrig städade toaletten…. några kan alltså redan inledningsvis bli lite mer motiverade att hitta rimliga lösningar utom domstol.
Men som jurist är jag ju partisk såklart 😉
Emma
Detta är min bild också, att det kan vara bra att prata med en jurist för att förstå ”vad som gäller”, både för att kunna ”spela sina egna kort rätt” om det skulle bli en tvist, men också för att förstå att det krävs något extraordinärt för att få ensam vårdnad. Jag har också hört att domstolen tittar väldigt strängt på föräldrar som försöker hindra barnen från att umgås med den andra föräldern så om man inte vet vad som gäller så kan man ju verkligen ”åka dit” ordentligt.
Anna
Även jag är jurist och anser att jurister inte är de bästa att prata med när det gäller dessa frågor. Juridiken ska komma in i sista hand. Jurister kan informera om fakta (vilket framgår av domstolars hemsidor osv) men psykologiskt och känslomässigt har jurister inte tillräcklig kunskap om detta, i vart fall inte bara pga att de är jurister. Det är en helt annan utbildning.
Caroline
Tur man kan vara oeniga, jag vill tro att även mina klienter som inte slutat i domstol haft bättre nytta av att kunna konversera med mig än att läsa på domstolens hemsida.