FALSKLARM! Hela föräldrapenningen kommer INTE tvångskvoteras!
Puh! Jag är såååå himla lättad! Det nya lagförslaget innebär INTE att föräldrapenningen kommer tvångskvoteras som jag skrev om igår (Snart låses halva föräldrapenningen till pappan), dock är detta något som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och FI (feministiskt initiativ) vill göra om dom vinner valet, därav missuppfattningen. Läs gärna mer om detta hos Power to the Parents som har sammanställt valfrågor som påverkar barn från 0-6 år.
Jag var så arg och upprörd igår att jag skakade. Besvikelsen att regeringen smugit med detta och medvetet publicerat på en dag då få människor skulle se det visste inga gränser. Det är många som missförstått lagförslaget så det är inte bara jag som trodde att det var frågan om att kvotera hela föräldrapenningen, men jag är såååå glad att jag hade fel!
Det nya lagförslaget innebär att dom som har föräldrapenning på grundnivå (alltså dom som inte har någon SGI) får kvoterad föräldrapenning precis som dom som har SGI. Det innebär alltså att dom får 90 dagar reserverade till mamma resp. pappa precis som alla andra. Jag trodde det redan var likadana regler för alla men det var det tydligen inte.
Tvång av det här slaget kommer aldrig vara lösningen till ett jämställt samhälle och även OM det är det så har vi i så fall svikit barnen. Vi måste se till barnens bästa och barnens bästa kommer aldrig bli att gå på förskolan. Det bästa för barnen kommer alltid vara en närvarande förälder, staten kommer aldrig kunna ta den platsen från föräldrarna. Jag skriver detta eftersom jag ofta ser unga föräldrar som oroar sig för att deras barn inte går tillräckligt många timmar på förskolan. Unga föräldrar tutas i att deras barn har det bättre på förskolan än hemma hos sin mamma och pappa när det i själva verket är tvärtom.
5 Comments
Jennifer
Alltså jag fattar verkligen inte det här… Jag och min sambo har föräldrapenning på grundnivå båda två pga är studenter som ej jobbat långvarigt och vi har alltid haft låsta dagar till oss båda?
Anna
Det finns två olika dagar, grund och sgi-dagarna. Som jag fattar det har grunddagarna inte varit låsta tidigare men kommer nu bli det om förslaget (vilket de flesta förslag ju gör) går igenom i riksdagen. Om man har låg inkomst är väl sgi- och grunddagarna på samma belopp?
Anna J
Om du har gemensam vårdnad så tillfaller hälften av dagarna pappan och hälften av dagarna mamman från start.
Har du enbart haft lägsta nivå dagar så har man kunnat skriva över alla sina dagar till den andra partnern, men om du även har haft SGI-dagar så har 90 av dessa dagar varit låsta till pappan medan han kunnat föra över resten om han önskat.
Det förslaget som ligger just nu innebär alltså att de som enbart har lägsta nivå dagar kommer att ha 90 dagar låsta till pappan.
Jennifer
Har gemensam vårdnad. Både jag och sambon är utan SGI pga är studenter. Vi har dock både lägsta nivå-dagar och SGI-dagar, 90 låsta var. Enda skillnaden är att vi har samma summa pengar på alla dagar, dvs lägsta ersättningen.
Vilka är det då som bara har dessa grundnivå-dagar? ? Så sjukt förvirrande.
Anna
Hej Emma! Du har ju stenkoll på de här med SGI och föräldradagar så jag tänkte fråga dig en sak eftersom försäkringskassans regler och information är så luddiga. Jag jobba för tillfället 82,5% av min heltidstjänst (jobbar kortare dagar alla dagar, dvs mån-fre). Hittills har jag ”fyllt upp” med lägstanivådagar på lördagarna (en hel) men då jag märkt att jag förlorar så många dagar (så klart – de är ju 52 veckor på ett år) och jag/vi gärna vill ha kvar dagar när barnen blir lite äldre (har två barn som föräldrardagarna gäller till och med 8 och 12 års ålder) så undrar jag vad som händer med SGIn om jag inte ”fyller upp” min tid? Blir SGIn nollad då eller får jag för vad jag jobbar dvs 82,5%? Kan jag ta en halv föräldradag och då räkna SGIn på de (92,5%)? Hoppas du kan ge mig svar eller tips på hur jag ska tänka! Tack även för en fin blogg!