Okategoriserade

Premiär för smakprover

Idag är Isadora 4 månader exakt och idag körde vi igång med smakprover när vi var på donken haha 😀 Isadora fick smaka yttepyttelite cheddarostsås och suga lite grann på en färsk ananas. Cheddarosten grinade hon illa åt, men sen började hon slicka intensivt så vi provade igen och det verkade faktiskt som den v ar hyfsat uppskattad. Ananasen var däremot väldigt uppskattad från start, hon sög till och med tag i den så jag blev orolig att den skulle lossna till småbitar och ville inte att hon skulle få smaka mera haha! Det är jättekul med dom där små smakproverna, jag funderar just nu på vad hon kan få smaka på imorgon 🙂 Lite av Lucas gröt och lite av min persiljekyckling, hoppas hon gillar den. Lucas äter fortfarande inte den, men om Isadora börjar äta så kanske Lucas kan tänka sig att prova ändå 🙂

Det Isadora får smaka på är bara lite lite på mitt eller Jairs finger, det är alltså inga smakportioner utan bara smakprover för hennes del en så länge 🙂 Jag har läst på om detta på 1177s hemsida där det står om detta.  Smakportioner är små portioner med mat som ges från 6 månader medans smakprover är endast ett litet kryddmått av vad som helst – du kan till och med ge av din egen mat eftersom mängden är såpass liten. Smakprover är endast till för att barnet ska få smak för mat och lära sig olika smaker innan man börjar introducera mat på riktigt. Se till att bebisen är mätt först innan den får smaka på något så att den vanliga maten inte tränger ut amningen/modersmjölkersättningen.

Kul att Isadora verkade gilla smakerna idag, ska bli spännande att se om hon blir en matälskare eller om vi får en till mathatare – haha!! Men jag ska inte klaga, jag växte själv upp som mathatare och var spinkigare än spinkigast haha!

  
 

5 Comments

  • Siranee - Thaimorsan.se

    Kul nu ju och hos oss går det undan! Prim käkar flera teskedar…minst 5 tsk av allting trots att hon inte är 6 mån men man får känna efter hur matglad barnet är. P verkar vara en matvrak.

    Prova yoghurt! T & P gillar min Valio Vanilj med citron, len och god, alltid slut i kylhyllan typ.

    Vi har kört med Messmör, smör, grädde, yoghurt, mosade avokado, mangopuré (burk), mosade banan, äppelpuré (egen)… och som P har fått ta själv är stor gurkstav och suga mittendelen, en stor kall äppelbit var också skön att gnaga på. Vatten gillade hon också.

  • Veronica

    Ett bra tips som vi använde när Lilleman började äta lite mer är ”Umami taste teaser”. En ”napp” med hållare där man sätter in mjuk mat som pressas ut genom hålen. Ingen risk för barnet att få i sig för stora bitar! ?

  • Mia

    Mina barn har inte fått nåt alls förrän dom varit 6 mån. Min minste var heeelt ointresserad av mat, han rös när han fick prova barnmat så han fick bara vår mat. Sen över en natt var det som om han bestämde sig och åt allt man gav honom, men mata honom går INTE, han äter bitar av allt och har gjort hela tiden. Nu är han 1 år och äter samma som vi jämt. Den äldsta matades med mycket färdig barnmat. Tänk så olika dom kan vara!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.