Okategoriserade

Julbord för gravida

Eftersom jag ska på julfest med jobbet imorgon så har jag gjort en liten research för att ta reda på vad jag får äta och inte äta på julbordet. Allt i det här inlägget har jag baserat på livsmedelverkets rekommendationer som ni hittar här och här

NEJ! Gravida ska inte äta detta:

  • Vakuumförpackad gravad och rökt lax eller fisk som inte är nygjord
  • Torkad, kallrökt och gravat kött t.e.x parmaskinka och salami. Tips! Frys in parmaskinkan/salamin i minst 3 dygn innan så går det bra att äta den sen.
  • Ost gjord på opastoriserad mjölk, men också mögelost och kittost även om den är pastoriserad. Om den har varit upphettat så går det bra att äta den.
  • Kalla röror, syltor och patéer om de har förvarats länge och för varmt. Om de är färska och inte förvarast för varmt går det bra.
  • Strömming kan innehålla höga halter av miljögifter
  • Lever
  • Ål, aborre, gädda, gös och lake

JA! Gravida kan mumsa i sig detta:

  • Nygjord eller nyrökt lax och fisk, fråga personalen om fisken har varit vakuumförpackad eller ej
  • Fiskrom
  • Parmaskinka/Salami som varit fryst i minst 3 dygn innan den serveras
  • Mögelost på tub 🙂 Mums! Det går bra att äta den eftersom den har varit upphettad
  • Ost som har upphettas är säker, som t.ex. i sås eller gratäng
  • Alla sillinläggningar
  • Lutfisk
  • Julskinka
  • Varma rätter och grönsaksrätter
  • Janssons frestelse
  • Köttbullar, prinskorv och revbensspjäll
  • Kalvsylta

4 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.