Okategoriserade

9 tips på hur du färdas säkert på höstlovet

9 tips på hur du färdas säkert på höstlovet

– Samarbete med Volvia –

Nästa vecka är det dags för höstlov! Ska ni vara lediga? Jag ska vara ledig imorgon och då ska jag och barnen göra något riktigt kul har jag tänkt 🙂 Kanske blir det en utflykt till Borås/Vegby. Jag tänker att det säkert är fler som ska göra utflykter eller längre bilresor, därför har jag i samarbete med Volvia tagit fram 9 tips på hur du färdas säkert på höstlovet:

  1. Var uppmärksam på halka. På hösten kan det uppstå ”svarthalka”, den är genomskinlig och svår att upptäcka. Tänk också på att en väg med mycket blöta lov kan vara hal.
  2. Var noga med att bältet sitter rätt. Ta för vana att alltid dra åt bältet när du sätter i ditt barn i bilbarnstolen, använd alltså inte samma inställning varje dag – dra åt det på nytt. Gör gärna ”nyptestet” för att se om bältet är tillräckligt åtdraget, om du kan nypa bältet så har du inte dragit åt tillräckligt. Bältet på större barn och dig själv ska också sitta åt, glöm inte att dra åt vid höften även på dig själv! När bältet sitter rätt ska det passera axel, bröstben, höft samt över till andra höften.

    Om man kan nypa så här så är bältet inte tillräckligt åtdraget
  3. Klä barnen rätt för bilfärden. Ta bort tjocka ytterplagg om det går, om det inte går öppna jackan och försök få bältet att ligga helt intill kroppen, i alla fall över höften. Bältet skyddar bättre desto närmare kroppen det sitter.
  4. Se upp för älgar och rådjur. Under hösten sker många fler viltolyckor, störst är risken vid gryning eller skymning. Var uppmärksam, kör försiktigt och sänk hastigheten.
  5. Dimljuset ska användas vid dimma eller kraftig nederbörd. Glöm inte blända av när du får möte.
  6. Inga lösa föremål i bilen. Undvik att ha lösa föremål i bilen. Tänk på att en surfplatta som normalt väger 500 g väger 80 kg om bilen krockar i en hastighet av 100 km/h. En mobiltelefon på 100 g väger plötsligt 16 kg. Se till att skaffa en säker anordning för att fästa telefon eller iPad om de ska användas under färden.
  7. Se upp för vattenplaning. Sänk hastigheten och undvik hastiga inbromsningar. Om du känner att bilen tappar fästet, undvik att bromsa, låt bilen sakta ner av sig själv och koncentrera dig på att styra.
  8. Byt till vinterdäck. Tänk på att det kan råda vinterväglag inåt i landet även om det inte gör det vid kusten, ibland räcker det att man kör en timme för att väglaget ska vara något helt annat.
  9. Ska ni åka långt och har mycket packning? Tänk på att packa rätt och ha inga tunga lösa föremål ovanför ryggstödshöjd i bagaget eller på hatthyllan eftersom dessa kan flyga fram och skada någon. Använd gärna ett skyddsgaller som förhindrar att saker från backluckan kastas fram vid en krock eller hård inbromsning.

Brukar du tänka på alla dessa saker eller är det något som du missar ibland? Jag har ofta min handväska i bilen och det är ju egentligen väldigt onödigt för vad ska jag göra med den när jag kör bil? 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.