Okategoriserade

Varför finns det barnmatsburkar från 4 månader?

Jag vet inte om jag har missat något, men jag förstår inte varför det finns barnmatsburkar från 4 månader? Livsmedelsverket är supertydliga med att bröstmjölk (eller ersättning) är den bästa maten för bebisar under dom första 6 månaderna och enligt dom så kan man börja med smakportionerna vid cirka 6 månaders ålder. Det står också att bebisar kan få prova pyttesmå smakprover (ett kryddmått) från 4 månaders ålder, men det är viktigt att det bara är lite för det får inte konkurrera ut amningen. En sån där 4 månaders burk är ju mycket mer än ett kryddmått!

Finns det nån annan ”introducera-mat-metod” än Livsmedelsverket? Eller vad är det jag har missat? Vem köper dom där burkarna från 4 månader? Jag började direkt på 6 månaders burkarna med Lucas och har fortfarande 5 månaders mango-bananpuré till honom.

Och en annan sak som jag undrar är varför det står på Ella’s Kitchen smoothiesarna att barn i Sverige får dricka dom från 6 månaders ålder medan barnen i Norge måste vänta tills dom blir 10 månader? Vad är skillnaden på norska och svenska barn? Det är ju rätt stor skillnad på 6 månader och 10 månader… hmmm….

Någon som har några kloka svar på mina frågor? Hoppas ni har det 🙂 Ni brukar ha det!

 

Förresten, just nu är jag med i en intervju om smakportioner på Minimat.se – kolla gärna in det HÄR!

en-mamma-om-mat-emma

36 Comments

  • Matilda

    Hej Emma! 🙂 Läste i en engelsk bok igår(Holly Willoughby Truly Happy baby…) att man kan börja med mat (weaning) från 4 månader om man vill. Fast det var främst om barnet har problem eller visar tecken att de vill ha mat. Kram

  • Jennifer

    Rätta mig om jag har fel, jag har bara fått det betättat för mig och jag har inte dubbelkollat faktan 🙂 Livsmedelsverket baserar väl sina rekommendationer från WHO och deras ska funka i hela världen. WHO rekommenderar bröstmjölk och det ska vara gällande samma regler för hela världen. Vårt vatten och hygien är mycket bättre än i många delaf av världen och innebär inte en lika stor risk för barnet när vi börjar introducera annat än bröstmjölk.

    För mig fungerade inte amningen bra och vi har gett ersättning till vår dotter. Då lyssnade jag på råd från alla håll och kanter och blev väldigt förvirrad och orolig. När det var dags för matintroduktion hörde vi bara med bvc att det inte var farligt med mer än smaksensationer från 4 mån (eftersom vår dotter visade intresse för mer!) och sedan gick vi på vår egen känsla av vad som fungerade. Ville inte fortsätta med pekpinnar från alla håll. Givetvis gav vi inte nåt som spenat, honung och inte heller halvfabrikat eller dylikt. Men vi testade mer än en liten sked redan från start eftersom vår dotter var intresserad och gillade det. Redan vid 5,5 mån började vi byta ut ett mål även om det var minimalt med mat hon åt. Det är ingen fara för barnet (enligt vår BVC) att ge mer och då jag frågade om rekommendationerna så sa hon att det var just rekommendationer. Vårt sätt funkade jättebra för oss och läser man på så tycker jag att man får ta ett beslut vad som passar ens egen familj 🙂

    Vad som står på burkar är säkert beroende på varje lands regler (Norges motsvarighet till LMV säger annat troligtvis). Att det finns burkar från 4 månader är kanske för att det ska kännas som en trygg sak att börja med. Jag var lite småorolig i början och tänkte på salt och att vi kryddar vår mat en del så jag ville börja med nåt milt första gångerna. Då testade vi med olika burkar. Jag ville dessutom ge barnmatsburkar (inte laga allt själv) till min dotter och tänkte därför att de smakerna var bra att börja med. Plus garanterat fritt från bitar 🙂

    • Emma - På Smällen!

      Hmm.. är det så? Jag var ganska säker på att Livsmedelsverket hade baserat sin fakta på egen forskning gjord för att passa svenska barn. WHO rekommenderar ju amning minst 2 år, det gör inte Lisvmedelsverket så i så fall är det många saker som skiljer sig. Det var någon läsare vars BVC-sköterska hade sagt att tarmarna inte var tillräckligt utvecklade för att klara mycket vanlig mat vid 4 månader. Ja, självklart så får alla hitta vad som passar bäst själva, det är ju trots allt rekommendationer och inte regler 🙂 Tack för din kommentar ❤

        • anonym

          I de länder där man ammar barnet i 2 år så får barnet även vanlig mat samtidigt. Varför inte kunna ge sitt barn bröstmjölk som är skapad specifikt för den individen och dess behov under en längre tid om man vill och samtidigt låta barnet äta mat. finns inga nackdelar med detta mer än att samhället dömer de mammor som väljer att göra så.

      • C

        Rekommendationen från WHO om 2 år säger ju inte att man inte kan börja med mat, men att man fortsätter delamma samtidigt. Så har åtminstone jag förstått det men kan ju självklart ha fel.

        Ang att introducera mat så fick vi med första barnet som både ammades och fick ersättning höra att om barnet redan får ersättning så gick det bra att börja vid 4 mån med smakportioner då amningen då redan hade konkurrens från flaskan. Det var inga problem och hon började då äntligen gå upp i vikt (som någon skrev om nedan). Andra barnet som bara ammades rekommenderaa vi att avvakta tills 6 mån och det gjorde vi. Kan tillägga att första barnet varit så enkel med mat och andra inte, haha.. Ibland funderar jag om det hänger ihop 🙂 har sedan delammat båda till 12 resp 14 mån.

  • Josephine

    Burkarna är ju bra att börja med även som smaksensationer. Men vi har allt gett lite mer än ett kryddsmått. Känns lite fjuttigt. Jag köpte en burk och frös in i små istärnings kuber så jag kunde ta upp en kub varje gång hon skulle få smaka. Men hon fick inte allt i början utan endast nån tesked.

  • Sara

    Vill bara påpeka att det finns ju många sätt att introducera mat. Blw (baby led weaning) är ju ett annat till exempel, då struntar man i smaksensationer och börjar introducera fast föda vid 6 månader som barnet själv får greppa och undersöka.

  • Jennifer

    Jag har tyvärr inget bra svar på dina frågor, men kommer vänta med att ge Leia smakportioner till hon är 6 månader också. Vänner har frågat mig om hon fått smakportioner än och när jag säger nej så får jag oftast frågan varför tillbaka. Då svarar jag att det är bättre för barnen att helammas tills dom är 6 månader. Och de flesta har inte svarat alls då, de är som om dom tycker att jag gör fel. Men vår BVC sköterska sa att det är bäst att vänta till 6 månader och då tänker jag göra det. Men sen har Leia fått smaka lite lite annat, typ att jag doppat fingret i något jag ätit. Men absolut inte mer än så.

  • A-M

    Ang skillnaden mellan Sverige och Norge är det så att i Norge rekommenderar man att vänta med mjölkprodukter till 10 månader och som du vet så får man börja med det samtidigt som annan mat i Sverige (6 månader). Ang 4 månaders burkar använder nog många det som smakisar istället för att ge frukt eller av sin egen mat, skönt om man är osäker.

      • A-M

        Ja som jag förstått är det inga mjälkprodukter alls innan 10 mnd, en sanning med modifikation såklart då både ersättning och välling innehåller mjölk. Som jag har förstått det så är det lämpligt att introducera mjälkprodukter under ”skydd” av amningen men att ge ren mjölk kan man vänta med då barnet riskerar att dricka sig mätt på mjölk då det borde äta mat/amma/dricka ersättning. Men att smaka på naturell yougurt, smör, fil, ost etc är det ingen fara med!

  • Sofi

    För mig så har amningen inte riktigt räckt till efter 4 månader varken förra eller denna gången. Bebisen har börjat vakna en gång i timmen nattetid och min vikt har legat 4-5 kg under min normala pga att allt går till mjölkproduktionen. Båda gångerna har BVC gett rådet att introducera gröt då ersättning är större risk att konkurrera ut amningen. Båda gångerna har det funkat jättebra. Vi började med gröt när lillebror var 4 månader och en vecka och nu efter 2 veckor är vi snart uppe i en hel smakportion. Bebisen är gladare och bajsar mer regelbundet och jag slutar förhoppningsvis gå ner i vikt snart. Jag tror personligen inte det är så farligt att introducera mat tidigare än 6 månader. Storebror har alltid varit matglad och lillebror verkar följa i hans spår. Magen är mindre orolig än tidigare till och med.

    • Fanny

      Vi fick från BVC att ge smartportioner istället för prover vid 4 månader då vår son inte gått upp i vikt. Han får lite puré på dagen ca 1 tesked eller lite gröt på kvällen och nu går han upp utmärkt igen. Ammar annars helt och även om han får annat så ammas han. Nu är han 5 månader och älskar puré och gröt så det får han mitt på dagen och på kvällen, så det tar man ju inte ifrån honom. Pigg och glad, sover 20-7 och ammar en gång på natten.

  • Caroline

    Köper 4-månadersburkar och fryser in pyttesmå kuber och ger smaksensationer av. Första barnet så känns tryggt att man ibte råkar ge nån krydda/ingrediens i sin egen mat som man inte borde ge. Så för oss är det trygghet! Vi kmr även börja ge lite gröt nu vid 4 månader , för hon är jäkligt matintresserad men pga att hon har hög gom + reflux har hon svårt att få i sig klokt på flaskan då sugtekniken brister , och det hon får i sig kräks hon lätt upp. Hon väger bara 5 kilo (3,5 vid födsel) och att ge mer ersättning funkar inte så vi hoppas på att gröten funkar 🙂

  • Sara

    Tycker inte man ska stirra sig blint på vad Livsmedelsverket säger. Det där med helamning till 6 månader baseras på WHO rekommendation för u-länder där tillgång till rent vatten och icke förorenade livsmedel kan vara begränsat. Ur allergisynvinkel är det enligt Livsmedelsverket bra att börja introducera gluten fr 4 månader tillsammans med ammning/ersättning. Och så fort man börjar göra det plus ge smaksensationer så helammar man ju inte längre. Så lite motstridigt tycker jag.

    • Emma - På Smällen!

      Nej, det kanske man inte ska eller åtminstone ska man väl vara noga med att se det som är rekommendationer just som rekommendationer och rensa ut det från vad som är farligt. Till exempel så ska man inte ge barn under 1 år honung, det är inget som man ska ta med en en nypa salt men mycket av det andra är ju bara rekommendationer. När det kommer till helamning så räknas det väl som helamning så länge som man inte byter ut ett mål mot en måltid. En smakportion är ju inte en måltid och då räknas det väl som att man helammar fortfarande, eller? Så tänker jag i alla fall 🙂

  • Petra

    Hej Emma,
    När min dotter föddes 2009 så var rekommendationen från vår BVC att man kunde börja ge mat från 4 månader, dvs fulla mål. När min dotter var fem månader åt hon gröt till frukost och barnmat både lunch och middag (ammade endast kväll och natt). När min son sedan föddes 2011 så hade rekommendationerna ändrats men på BVC tryckte man mycket på att det endast var rekommendationer och eftersom amningen inte fungerade hundraprocentigt så körde vi samma upplägg som för min dotter…. Jag tror att du ska lyssna på din magkänsla och göra det som känns rätt för er!!

  • Joanna

    Ebba blir 20 veckor imorgon och hon har fått testa på lite blandat…någon/några teskedar potatismos (hon älskade det), sötpotatis. Hon har fått sutta på olika sorters frukter. Och vi har doppat fingrarna i olika sorters såser etc… Hon har ätit lite rån (dessa smälter ju) och havregröt för att introducera gluten. Det har visat sig att får bebisar i sig gluten under tiden de ammas så sänks risken för glutenintolerans…
    Hon får givetvis inga hela portioner men kryddmått känns fjuttigt…

  • Carina

    När mina stora barn som är 14 och 11 år nu så var rekommendationerna att man skulle börja med smakportioner när barnet är fyra månader. Vi har gjort det och fortsatt med våra mindre barn. Alla barnen har alltså fått smakportioner från fyra månaders ålder trots livsmedelsverkets rekommendartioner. Varför?? Jo för att det funkade jättebra med de äldre barnen och har funkat lika bra på de andra med. Alla mina barn har älskat all sorts mat och aldrig varit kräsna eller gnälliga över mat. jag har ändå ammat mina barn länge till 10 månader. Minstingen ammas fortfarande på natten då han är 10 månader. Vid sex månaders ålder har jag bytt ut ett mål mat helt till burkmat eller gröt. Jag gör det som funkar för våra barn istället för att följa lagar och regler. Varför stoppa barnen om dom är intresserade av mat?

  • Mikaela

    Det är ju väldigt olika när barn känner sig redo för att testa mat. Sonen var 8 veckor när han satt o skrek i matställen om han inte fick smaka. Det är lite elakt o neka när de har ett sådant intresse tycker jag. Dottern är knappt 5 månader o strejkar att äta från flaskan för hon vill ha mat istället för ersättning och hon började med små smakprover vid 4 månader. Har även pratat med BVC som säger att det absolut inte är någon fara att ge henne lite mat o byta ut mål.

  • Annie

    Intressant det där alltså. Vi började med lite smaker när Nils var 4 månader. Han blev helt tokig och ville ha mer och mer vilket slutade med att han nu äter 1 portion gröt varje kväll. Vår BVC sköterska är positiv till detta och säger att vill barnet ha mera och är intresserad så är det bara att köra men att hålla koll på att magen sköter sig. Och såklart hålla sig till de kostråd som finns.
    Men visst blir man osäker.

  • Line

    Bebisens sväljreflex utvecklas vid 4-6mån, innan dess är det svårt för dem att få till det där med mat som inte är flytande. Vi introducerade mat vid 4mån, men man märkte tydligt att hon inte fattade galoppen förrän 5mån. Jag tyckte 4mån burkarna var bra då Alma är mjölkallergiker och då visste jag att hon inte fick i sig det (frös in dem i isfack och tog en bit per gång). Men då typ ALLA burkar från 4mån bara är frukt o sött introducerade vi 6mån ganska snabbt istället, o fortsatte frysa in. Var när hon fick fisk som hon fattade och åt som en tok! Hon älskar fisk! Idag är hon 7mån o äter varannat mål mat och varannat ersättning.

  • Andrea

    hej! förr (för åtta års sen tex när jag fick mitt första barn) så var svenska rekommendationen föe smakisar 4mån. detta är nu ändrat till 6 mån eftersom så många trappade upp till riktiga mål för fort och vid 6mån när hela mål ska börja ätas så var det typ allt bebisarna åt. sverige får dock fortfarande kritik från who eftersom den internationella rekommendationen är 6mån helamning och efter det kan man börja prova. Men det är ju inte förbjudet att kränga barnmat, det är ju upp till konsumenten att kolla upp / välja hur man vill göra. Semper/nestle osv vill ju tjäna så mkt pengar som möjligt.

  • Louise

    Åh! Så intressant det varit att läsa igenom allas kommentarer! Jag har ju redan innan Inga-Lisa kom varit intresserad av mat och matlagning så jag har känns det som läst mig galen (!!!) på alla råd och rön som finns. Men också valt att luta mig mot 1177/Livsmedelsverket samt min BVC-sköterska som jag tycker mycket om! Eftersom jag började ge Inga-Lisa lite ersättning på flaska från 4 mån så blev det successivt så att hon tillslut inte ville ta bröstet mer.. så vid 5,5 månad gav jag upp amningen, tyvärr, jag hade nog från början tänkt att amma henne iaf delvis fram till 6 månader.. men vid 4 månader så var det nog mest tyvärr mitt eget välmående som fick gå lite före eftersom hon åt varannan timme (eller oftare) dygnet runt sedan hon föddes och jag började bli så trött (och i kombination med att jag ville så långsamt som möjligt vänja henne vid annat än bröstmjölk).. så min BVC-sköterska tyckte det kunde vara klokt att prova ge lite 50/50 ersättning/bröstmjölk på kvällen innan läggdags och prisa gud för då sov hon ett lite längre pass på natten 🙂 Och för oss blev det samtidigt en väldigt mjuk övergång från amningen till annat än just det.. 🙂 första veckorna fick hon ju bara en blandning mellan bröstmjölk/ersättning på flaskan och smakade på mat från mitt finger..

    Men jag tror att om man vill fortsätta att helt amma fram till 6 månader så är det nog klokt att försöka hålla sig till enbart smakproverna… om man redan ger ersättning precis som någon annan skrivit så finns ju ingen amning att konkurrera ut och därför kan man nog ge smakportioner lite tidigare än 6 månader om man har ett barn som verkar vilja äta mer mat.. 🙂 Som sagt de där små burkarna som någon också redan skrivit kan man ju frysa in i mindre portioner! Jag var så himla sugen på att få prova laga bebismat så jag kunde inte hålla mig från att testa massa olika puréer och sedan frös jag in dem antingen i ischokladformar (supersmidigt att ta fram en sådan!) eller i iskuber precis som någon skrivit och så fick Inga-Lisa smaka lite från dem 🙂 Så kul att du ville vara med i intervjun! Tack igen och kram till dig!!!! <3

  • Linda

    Hej! Rekommendationer ändras tydligen hela tiden 🙂 När mina stora barn var små (-05-08) skulle man absolut börja ge smakportioner vid 4 månaders ålder. Jag tycker att man ska se det som individuellt. Är barnet nöjt med bröstmjölk/ersättning behöver man ju inte stressa. Jag har haft olika varianter. Ett barn som levde nästan på ersättning det första året (tyckte inte om mat). Ett annat av mina barn älskade mat, satt bra och åt fulla portioner vid 5 månaders ålder. Han blev inte mätt på bara ersättning, vad ska man göra då? Han vägde 10 kg vid 5 månaders ålder (han var inte tjock enligt kurvan, såg bara tjock ut, ha ha samt också väldigt lång). Alla barn klarar sig faktiskt inte på enbart bröstmjölk/ersättning 6 månader. Viktigaste är nog sunt förnuft, alla barn utvecklas olika, det är fel att sätta ut en exakt ålder. Det stämmer ju inte på ALLA barn… Jag som har fyra barn ser ju hur olika det kan vara. /kram

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.