Skjutsa förskolebarn utan bilbarnstol – vad gäller för bil respektive buss?
– Samarbete med Volvia –
Sommarlovet är slut och förskolan har dragit igång igen. Jag lämnar barnen 7.30 och strax innan 17.00 kommer Jair och hämtar dom. Det är långa dagar på förskolan just nu, men vi hoppas det blir ändring på det snart, Jair håller på att ta körkort och min mamma har erbjudit sig att hjälpa till med lämningar vissa morgnar så att barnen slipper gå så långa dagar. Detta leder genast till en fråga som måste lösas, hur gör vi med barnens säkerhet i bilen om vi är tre personer som hämtar och lämnar med tre olika bilar? Behöver vi kanske flera uppsättningar med bilbarnstolar? Jag har även samma fundering när det gäller utflykter med förskola/skola då barnen åker buss, vad gäller då? Vad säger lagen och hur gör andra? I samarbete med Volvia kommer jag reda ut vad det är som gäller enligt lag och vilka rekommendationer som finns.
Vad säger lagen om barnsäkerhet i bil?
Det är såklart viktigt att man följer lagen, men i detta fallet är lagen tyvärr lite klen. Den säger ingenting om att barnet ska åka bakåtvänt, däremot står det att ”Skyddsanordningen ska vara lämplig för barnet samt monterad och användas som den är avsedd” vilket borde tolkas som att det är direkt olämpligt att sätta ett barn på 1,5 år framåtvänt. Lagen säger att alla som åker bil ska använda bilbälte, både i framsäte och baksäte och att barn kortare än 135 cm (140 cm enligt forskare) ska använda en särskild skyddsanordning, babyskydd, bilbarnstol eller bältesstol/bälteskudde. Rekommendationen är dock att använda bakåtvänd bilbarnstol till minst 4-5 års ålder, helst ännu längre om det är möjligt!
Får man skjutsa sitt eget barn eller någon annans barn utan skyddsanordning?
Nej, du får enligt lag inte skjutsa ditt barn eller någon annans barn som är under 135 cm utan lämplig skyddsanordning. Det enda undantaget är tillfällig färd med taxi, då får man åka en kort resa utan skyddsanordning. Ett bra exempel är om barnet plötsligt måste åka till sjukhuset. Barnet måste i så fall sitta i baksätet.
Vad är lämplig skyddsanordning för ett förskolebarn?
Lagen reglerar tyvärr inte detta, man förlitar sig på föräldrars sunda förnuft. Personligen skulle jag inte vilja skjutsa ett barn som är under 4 år utan en bakåtvänd bilbarnstol, läs mer om varför bakåtvänt åkande är så viktigt genom att klicka på länken! Däremot skulle jag skjutsa ett barn över 4 år om jag har en bältesstol/bälteskudde men aldrig utan eftersom det är både farligt och olagligt. Jag är jättenyfiken på hur andra gör, kommentera gärna och berätta hur ni gör! Har ni stött på detta problemet? Hur skulle ni göra?
Hur kan barn färdas säkert med buss?
Det säkraste färdsättet på väg är att åka med buss, men även bussar är med om olyckor så därför är det viktigt att tänka på säkerheten vid bussfärd också. I Sverige är det lag på att alla över tre år använder bälte om det finns. Det är då viktigt att små barn använder bälteskudde så att bältet hamnar på rätt plats på kroppen. Det finns tyvärr ingen lag för bussfärd för barn under tre år, men det bästa sättet är naturligtvis att ta med en bakåtvänd bilbarnstol eller ett babyskydd och montera bakåtvänt i bussen. Det finns dock en eftermonterad bakåtvänd bilbarnstol för buss som används i en del busslinjer. Ring gärna och fråga efter den, ju fler som efterfrågar bakåtvänt åkande i buss, ju mer ökar chanserna för att detta blir ett framtida krav i upphandling.
Vad gäller för bussbolagen?
Jag har varit i kontakt med några bussbolag och frågat vad som gäller för små barn i deras bussar.
Västtrafik: I Göteborg har vi Västtrafik och på deras stadsbussar finns det inga säkerhetsbälten men på långfärdsbussar ska alla passagerare över tre år använda säkerhetsbältet och det finns 6 st bälteskuddar att tillgå. På Västtrafiks linje mellan landsbygd och tätort (även kallad Närtrafik) är varje fordon utrustat med en bälteskudde, men om det är fler barn som ska åka får man ta med egen kudde. Om barnet behöver bilbarnstol eller babyskydd så måste man ta med det själv.
Swebus: Erbjuder gratis bälteskudde för barn från ca 4 år (15 – 36 kg) mot förhandsbokning. Babyskydd eller bilbarnstol får man ta med själv.
Flygbussarna: Erbjuder sittkuddar för barn över 3 år, men babyskydd eller bilbarnstol måste man ta med själv. Bussarna är utrustade med trepunktsbälte som man kan spänna fast babyskyddet med. Det är tillåtet att åka buss med barnet i knäet om det är under tre år, men i så fall ska endast du vara fastspänd.
Hur gör vi?
Vi åker normalt bara stadsbussar som ändå inte har några bälten och om förskolan/skolan skulle vilja åka på utflykt utan rätt skyddsanordning till barnen så skulle jag absolut protestera. Det känns inte alls okej.
Vad det gäller skjutsen till förskolan så är det just nu bara jag som kör dom, men när Jair får körkort eller när mamma ska hjälpa till behöver vi ha en lösning på detta. Vi har en extra bilbarnstol som är bakåtvänd som Isadora kan använda och jag funderar på att skaffa en bältesstol till Lucas. Han är 5,5 år nu så det känns onödigt dyrt att köpa ytterligare en bakåtvänd bilbarnstol… men samtidigt tycker jag det är viktigt att åka baklänges så länge som möjligt… Hmm… jag får suga på den lite.
Hur gör ni som har flera bilar och ska hämta eller lämna på förskolan? Hur gör ni när ni åker buss?
Kommentera här nedanför!
22 Comments
Johanna
Vi har dubbel uppsättningar i våra två bilar. Då vi båda hämtar och lämnar. Johanna
Emma - På Smällen!
Jättebra ju! Det får bli så för oss också…
Therese
Dubbeluppsättming av stolar i våra 2 bilar.
Emma - På Smällen!
Jättebra! Det får bli så här också.
Sandra
Samma här, dubbla stolar. Intressant det där med bussar. Skolan gör en del utflykter med min 7-åring. Jag förutsätter att de är bältade iaf då de åker länsbuss.
Emma - På Smällen!
Det får bli dubbla uppsättningar här också.. Ja det tror jag säkert att dom är, men det kan vara intressant att kolla upp!
Pelle
Hej, har ni funderat på att sätta barnen på någon förskola på gångavstånd?
Emma - På Smällen!
Ja, Lucas kom in på en förskola som ligger precis bakom vårt hus men då kände jag mig väldigt osäker på om det var värt ett byte till för bara ett år så tillslut bestämde jag mig för att det inte var värt det. Det blir för många uppbrott för ett så litet barn.
Sabina
Vi har dubbel uppsättning, då vi båda hämtar och lämnar! 😉
Emma - På Smällen!
Det får bli så här också 🙂
Line
Vi har dubbel uppsättningar. Mormor och farmor har båda köpt varsin bakåtvänd stol som de använder när de hämtar. (Farmor har även ett barnbarn till i samma ålder, så är bra även vid de hämtningarna). Åker buss ibland och ibland finns det bälteskuddar, och ibland inte (åker långfärd, grön express).
Emma - På Smällen!
Vad bra att grön express har det, jag hade ingen aning om det! Jättebra att mormor och farmor också prioriterar säkerheten 🙂
Tania
Vi har dubbla uppsättningar men visssa föräldrarpar på våt förskola tar ur stolarna vid lämning och ställer i hallen och så hämtar den andra föräldern stolarna vid hämtning. Angående bakåtvänt så tycker jag att det blir så himla obekämt med benen föt barnen när de är över 4 år och även innan, de sitter men knäna under hakan nästa. Sen kan man ju förstås debatera comfort versus säkerhet men i verkligheten blir drt ofta så att det är en stor faktor.
Fru Sessan
Barn är mjuka i lederna, vilket är ok att sitta med böjda ben. Går även att sitta i skräddarställning på vissa stolar. För vår del är det säkerhet före allt annat. Köpte precis en ny bakåtvänd stol då hsn växte ut din gamla. Han är 5,5 år ?
Emma - På Smällen!
Jaha! Det låter ju jättemeckigt att installera om bilbarnstolar varje dag? Men dom kanske har nån enkel variant som bara är att klicka fast eller så…
Jag vet att många skriver/säger det, men vi vuxna refererar ofta lite för mycket till oss själva. Vi tror att barnen upplever obehag när vi gör det, men i själva verket är vi ganska stela och får lätt ont jämfört med ett barn som är både mjukare och vigare i kroppen. Om man kikar på ett barn som leker så kan det sitta hur länge som helst i en squat med knäna upp till hakan utan att få ont och det är samma sak i bilen. Lucas är 5,5 år och lång, men det enda obehaget han har känt är att sitta still länge i bilen utan att kunna byta ställning med rumpan, men det hade varit samma sak om han suttit framåtvänt.
Tänk också på att man kan oftast installera bilbarnstolen med mer vinkel, då blir det lättare att få plats med benen. I det här inlägget har jag en bild som tydligt visar hur bra Lucas sitter trots att han nu är 5,5 år: https://pasmallen.nu/aksjuka-barn-har-ar-20-tips-som-hjalper/ Säg till om du behöver tips på bilbarnstol eller hur man anpassar så att det blir mer benutrymme.
Kram!
Anna
Har två kuddar i den andra bilen (som de väldigt sällan åker i), och en bakåtvänd stol och en bälteskudde i den ”riktiga” bilen (en normalstor treåring och en stor femåring). Kuddar är, vad jag läst mig till, lika säkra som en stol om den används rätt. Fördelen med kudde är att de är lätta att flytta osv.
Fru Sessan
Om barnet fortfarande somnar under bilfärd, kan barnet säcka ihop eller sitta på något sätt som gör att bältet inte kommer rätt. Därför är bältesstolar bättre än en kudde.
Säkrast är att åka bakåt, då det finns stolar som är upp till 125cm. Vår 5,5-åring fick precis en ny bakåtvänd stol.
Anna
Japp, så är det – det var därför jag skrev ”används rätt”. Det absolut säkraste sättet att åka är självklart bakvänd, även för vuxna.
Emma - På Smällen!
Ja faktiskt, jag har faktiskt funderat på att köpa en bil med vändbara säten av just den anledningen 🙂
Emma - På Smällen!
Bra påminnelse om skillnaden mellan kudde och bältesstol!
Åh vad intressant! Vilken stol köpte ni?
Sofia
Vi har trippel uppsättning, dvs en bakåtvänd bilbarnstol monterad i våra två bilar samt i mormor och morfars bil.
Emma - På Smällen!
Jättebra ju!!!